Bună ziua și bine v-am găsit. Acesta este primul meu post aici pe site :)
Problema mea este următoarea:
(A) În blocul în care locuiește mama nu există asociație de proprietari. Toți locatarii sunt separați cu absolut toate utilitățile.
(B) Subsolul este în permanență inundat și plin cu materie fecală precum și cu șobolani. Acest lucru se datorează instalației sanitare comune vechi precum și acțiunii unor diverși vecini care au considerat, dintr-un motiv sau altul, că țevile ce conduc apa de WC în canalizarea orașului trebuiesc sparte (asta spune câte ceva despre calibrul și educația desăvârșită a unora din vecini)
(C) Vecinii, cu excepția poate a vreo doi, sunt absolut indiferenți la situația actuală și nu vor să remedieze problema.
ÎNTREBAREA: Ce se poate face în această situație? Din câte știu eu nu am voie să fac modificări la proprietatea comună, fără acordul vecinilor. Deci nu pot scoate apa de acolo și repara instalația iar apoi să îi dau în judecată. Chiar dacă ar fi posibil nu prea aș risca deoarece:
- Necesită niște bani pe care eu nu îi am,
- Ar însemna să dau în judecată tot blocul (aprox 30 familii deci 30 de procese),
- Și cel mai important: aș putea crea necazuri mamei (care locuiește singură) cu vecinii de calibrul anterior menționat.
Vă mulțumesc anticipat.
Situația este destul de serioasă. Acolo există un focar de infecție iar structura de rezistență este, cred eu, grav afectată de prezența apei.
Intradevar ,mama dvs se confrunta cu o situatie delicata care poate genera un lant de neajunsuri si repercursiuni,care in final sa determine proprietarii sa respecte normele in vigoare si sa desfasoare demersuri concrete in vederea infiintarii asociatiei de proprietari
Chiar daca ati sesiza autoritatile in drept,in lipsa existentei asociatiei de proprietari,inclusiv autoritatile s-ar confrunta cu situatia hilara de a nu putea aplica sanctiuni
Incercati sesizarea oficiala a serviciului de specialitate din primarie,care poate desfasura demersuri concrete in vederea infiintarii asociatiei de proprietari,careia ii revine responsabilitatea intretinerii si reparatiei partilor comune de constructii si instalatii din imobil
Vă mulțumesc pentru răspuns.
Îi poate obliga primăria pe locatari să înființeze o asociație?
Eu nu cred că acolo este doar o problemă de organizare. Pur și simplu oamenilor nu le pasă și mai mult ca sigur nu ar fi dispuși să plătească un fond al asociației oricât de mic ar fi. S-ar părea că preferă să locuiască în propria mizerie decât să depună un efort minim sau să plătească o sumă modică.
Dacă locatarii nu își dau acceptul pot fi constrânși de autorități să își facă asociație?
Mi se pare anormal să nu existe o prevedere legală și pentru astfel de situații. Practic mamei mele îi sunt îngrădite drepturile la o viață normală de indiferența și proasta creștere a vecinilor.
Daca oamenii nu doresc sa se asocieze nimeni nu ii poate obliga.Daca nu exista asociatie constituita cu sau fara personalitate juridica, se pot aduna bani pentru reparatii pe baza de lista , cineva umbla cu adunatul banilor din usa in usa. Dupa ce se strang banii, se executa reparatia. Pentru cei care refuza contributia se merge in justitie. Clar ?.