avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Proces de partaj. Expertiza neefectuata, consecinte
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Proces de partaj. Expertiza neefectuata, consecinte

Buna ziua,

Am si eu o intrebare la dumneavoastra. In primavara acestui an fratele meu a deschis un proces de partaj impotriva celorlalti frati. La prima infatisare judecatoarea a stabilit un expert evaluator care sa vina la fata locului sa faca o expertiza si sa depuna la dosarul cauzei raportul de expertiza. Binenteles ca s-a stabilit si o taxa de 600 de lei , taxa care trebuia sa o plateasca fratele meu. Am fost invitat de catre expert in septembrie la casa parinteasca unde urma sa se faca expertiza si odata ajunsi acolo expertul nu a facut nici un fel de expertiza pe motiv ca fratele meu nu a achitat taxa de 600 de lei , taxa stabilita de catre judecatoare.
Mentionez ca eu locuiesc in alt judet fata de casa parinteasca si nu imi convine sa ma plimb in fiecare luna la tribunal si sa se tot amane procesul pe motivatia ca fratele meu nu a achitat taxa pentru a se putea face expertiza. Am primit saptamana aceasta o noua invitatie de la expert pentru data de 23 octombrie , dar dansa nu stia ca noi avem infatisare pe 18 octombrie. Din discutia cu dansa la telefon am inteles ca ea nu va depune raportul de expertiza la dosar pe data de 18 octombrie deoarece atata timp cat RECLAMANTUL adica fratele meu nu a achitat taxa nu are de ce sa faca exeprtiza. Tot ea mi-a mai spus ca in CODUL CIVIL exista o prevedere care spune ca daca in termen de 5 zile de cand judecatoarea a hotarat expertul si RECLAMANTUL nu plateste taxa de expertiza hotarata de tribunal , atunci dosarul iese de pe rol. Este adevarat si daca da care este articolul care prevede acest lucru. Va intreb acest lucru deoarece nu pot ca luna de luna sa ma deplasez in alt judet la tribunal si sa se tot amane procesul. Proces care din punctul meu de vedere nu isi are rostul deoarece el ma cheama in partaj pentru o un teren si o casa pe care parintii nostrii mi-au vandut-o mie in 1996 . Astept cu mare interes sfaturile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:20, 14 Aprilie 2014
Am citit raportul de expertiza intocmit de expertul desemnat de judecatorie si din acel raport rezulta ca expertul odata recomanda partajul terenului la cota 1/5 , si la al doilea punct al raportului recunoaste ca terenul care face obiectul procesului este unul si acelasi cu terenul din meu. Intrebare: Daca eu dupa ce s-a deschis procesul de catre fratele meu am depus la dosat dovada proprietatii mele si drept urmare fratele meu si ceilalti frati nu mai au nici un motiv sa ceara partajul acelui teren, drept pentru care judecatoarea a cerut o expertiza tehnica pentru a se lamurii despre ce este vorba, poate judecatoarea sa dea sentinta de impartire la cotele de 1/5 asa cum a indicat expertul in raportul lui de expertiza? Pot depune la dosar un fel de cerere prin care nu sunt de acord cu raportul de expertiza si sa accentuez faptul ca nimeni nu imi poate lua dreptul la proprietate si nimeni nu poate decide asupra bunurilor mele fara acordul meu? La cate am vazut prin tribunale si la ce jocuri se fac intre avocati si judecatori imi este teama ca neavand un avocat bun sa nu ma faca din vorbe si din tertipuri avocatesti. Dar banuiesc ca decizia nu va fi definitiva si irevocabila.Astept cu mare interes niste sfaturi de la dumneavoastra.
Cu respect
tatami2013 a scris:
Intrebare: Daca eu dupa ce s-a deschis procesul de catre fratele meu am depus la dosat dovada proprietatii mele si drept urmare fratele meu si ceilalti frati nu mai au nici un motiv sa ceara partajul acelui teren, drept pentru care judecatoarea a cerut o expertiza tehnica pentru a se lamurii despre ce este vorba, poate judecatoarea sa dea sentinta de impartire la cotele de 1/5 asa cum a indicat expertul in raportul lui de expertiza?

Generic vorbind, judecătoarea poate să pronunţe o sentinţă conform raportului de expertiză, însă este foarte important care este obiectul litigiului. Eu nu ştiu pentu ce vă judecaţi şi nici nu cunosc dosarul, prin urmare nu pot să dau un răspuns cu pretenţia că este cel corect.

tatami2013 a scris:
Pot depune la dosar un fel de cerere prin care nu sunt de acord cu raportul de expertiza si sa accentuez faptul ca nimeni nu imi poate lua dreptul la proprietate si nimeni nu poate decide asupra bunurilor mele fara acordul meu?

Puteţi mai mult de atât. Aveţi dreptul să formulaţi obiecţiuni la raportul de expertiză şi, dacă răspunsul expertului la obiecţiuni nu vă mulţumeşte, puteţi să solicitaţi, motivat, efectuarea unei noi expertize.

Tema procesului este partajul . Parintii mei in 1996 mi-au facut mie contract de vanzare cu clauza de intretinere de 10 ani , deci pana in 2006.Tatal meu a decedat in 1999, iar mama mea in 2011. Eu nu am aratat acest contract fratilor mei pana acum. Fratele cel mic care a ramas in curtea parinteasca dupa ce noi ceilalti frati am cedat drepturile noastre dupa parinti de la un alt teren, el a deschis proces de partaj pe terenul care parintii mei mi l-au vandut in 1996. In acest moment cand s-a deschis procesul am fost obligat sa depun la dosar acest contract de vanzare si dovada deschiderii de rol fiscal la primarie si platile impozitului. Judecatoare in acel moment a hotarat un expert care sa faca un raport si sa specifice daca terenul si casa batraneasca care face motivul acestui proces este unul si acelasi cu cel din contractul de vanzare al meu. Raportul de expertiza recunoaste ca acest teren si casa se potriveste in proportie de 95% cu terenul si casa care face subiectul acestui proces, dar experta recomanda partajul la 1/5 .Ce ma frapeaza este faptul ca odata ce expertul s-a convins in urma verificarilor facute ca terenul are deja un proprietar ( adica eu) a facut si evaluarea terenului , dar nu si a casei, si a facut recomandarea de impartire la cota de 1/5. Pe 21 februarie am infatisarea la proces si vreau sa stiu daca pot depune un document prin care sa rog pe judecator sa ia in considerare calitatea mea de proprietar conform constitutiei Romaniei si sa ia in considerare recomandarile expertului.
Am o mica intrebare la dumneavoastra. Asa cum am spus mai sus problema mea cu fratele meu cu procesul de partaj judiciar la ultima infatisare inainte ca doamna judecator sa dea decizia in acest proces , avocata fratelui meu ia comunicat doamnei judecatoare ca renunta la acest proces de partaj judiciar . Banuiesc ca vazand ca nu au reusit nimic cu minciunile care fratele meu mi le-a indrugat de-a lungul timpului incercand sa ma intimideze si sa i cedez lui tot ceea ce am de la parintii nostri prin acel contract si ca din punct de vedere legal nu au nici o sansa de reusita au renuntat la proces. Ce ma frapeaza cel mai tare este faptul ca: Ultima infatisare al dosarului a avut loc pe data de 7 martie 2014 , zi cand au renuntat la proces, iar pe data de 4 martie 2014 au deschis un alt dosar de partaj judiciar unde fratele meu este reclamantul si eu impreuna cu fiul meu suntem paratii. Ultima modificare la acest nou dosar este pe data de 8 martie 2014. Intrebarea mea este: Daca la ultimul dosar el a renuntat la proces , mai poate deschide alt dosar de partaj in conditiile in care terenul si casa parinteasca pentru care el cere partajul sunt in proprietatea mea legala?
Suze pentru întârziere.

De principiu, oricine poate renunța la judecarea unei cauze și poate deschide un nou proces. Însă, în acest stadiu procesual, renunțarea putea să aibă loc numai cu acordul dvs. Instanța trebuia să vă cerară să vă exprimați poziția față de cererea de renunțare (art. 406, alin. 4 Cod procedură civilă).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj judiciar adrom1971 adrom1971 Am si eu o problema si sper sa primesc niste sfaturi utile aici. Cei doi parinti ai mei mi-au facut mie si sotului meu contract de intretinere in 1996 in care ... (vezi toată discuția)
Citare martori + expertiza metronom metronom Buna ziua, As vrea sa ma ajutati cu raspunsul la cateva intrebari. Sunt in proces de partaj in calitate de parata, am platit jumatate din taxa pentru ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de act autentic ELENA GABRIELA ELENA GABRIELA 1.Bunicul a decedat in anul 1975 , au ramas sotia supravietuitoare si cei 2 copii. In anul 2012 luna februarie a decedat tatal meu (fiul natural al bunicului ... (vezi toată discuția)