avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Opozitie la executare tardiva
Discuție deschisă în Executare silită

Opozitie la executare tardiva

buna ziua,

ce pot face daca am trecut peste termenul de opozitie la executare de 5 zile crezand ca trebuie sa fac contestatie la executare si ca as avea un termen de 15 zile.

e vorba de contestarea unui bilet la ordin la care se aplica legea aceea veche 58/1934 si se face opozitie la executare....

Cel mai recent răspuns: jordan_a2010 , utilizator 08:24, 20 Octombrie 2013
cautati motive de contestatie, de pilda, daca in somatie nu este precizat faptul ca este intemeiata pe legea 58/1934, asta motiv de contestatie, exceptia nulitatii executarii.
au intemeiat-o pe 54/1934
...multumesc oricum
Ultima modificare: Joi, 17 Octombrie 2013
serbanmoga, utilizator
Daca ati depasit termenul pe legea aplicabila nu mai aveti ce sa faceti.
Doar daca ati reusi sa faceti incadrare juridica pe contestatie la executare ati putea sa intrati pe fond.

Eu am avut o situatie in care un capat de cerere a fost respins ca tardiv dar celalalt s-a incadrat pe contestatie la executare si a fost o contestatie in termen legal.
Clientul a crezut ca termenul este de 15 zile si a venit dupa 10 zile la mine...
Pe opozitie la executare nu prea mai aveti ce face daca termenul e depasit, insa pe contestatia la executare, am vazut ca unele instante au calificat-o tot ca o opozitie desi nu a fost corect. Mai tine si de cat de bine instata cunoaste legea, insa din situatiile prin care am trecut se pare ca prea putine instante inteleg si aplica legea corect (privitor la biletele la ordin si cambii). Eu am trecut printr-un astfel de proces si desi la judecatorie pierdusem, la apel la tribunal am castigat conform legii (cum era si normal), insa nu am fost scutit de emotii ca am sa pierd si aici (pentru ca in general din rutina instantele incuviiteaza executarea silita a biletelor la ordin pe banda rulanta fara sa cunoasca mare lucru despre cum functioneaza acestea, si mai mult de conditiile de valabilitate ale acestora). Este un domeniu destul de delicat, si daca nu citesti legea cuvand cu cuvant precum si Normele BNR de aplicare a legii pentru cambii si bilete la ordin, atunci aproape garantat poti gresi, iar din aceste greseli intotdeauna au castig de cauza creditorii ( si nu intodeauna au si dreptate).
Ultima modificare: Duminică, 20 Octombrie 2013
Admin, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin xerxes xerxes buna seara! daca o societate comerciala a emis un B.O. cu titlu de garantie, fara a mentiona data scadentei, iar creditorul a completat ulterior data ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin girat si pus in executare danic danic Va rog sa ma ajutati cu o speta legata de un bilet la ordin: Astfel, A emite un bilet la ordin catre B, iar B il gireaza catre C. Ulterior A isi achita ... (vezi toată discuția)
Inrebare- ma poate ajuta cineva? edy2 edy2 Potrivit prevederilor Legii cambiei si biletului la ordin nr.58/1934, judecatoria este competenta sa judece în prima instanta cererile cambiale, având ca ... (vezi toată discuția)