avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Posta Romana - Furat din colet
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Posta Romana - Furat din colet

Buna ziua !
Am trimis un colet in tara ( Baicoi ) cu valoare 20 , ramburs 350 ron . Dupa o saptamana mi s-a intors retur , desfacut si continutul propriuzis sustras ( lipsa 200 grame ) . Cei de la posta au intocmit un proces verbal de constatare, si am fost informat ca nu voi primi despagubiri decat 10 ron datorita valorii de 20 ron a coletului . Urmeaza ca eu sa adresez o plangere postei romane , in care sa le cer despagubiri . Ce lege as putea invoca pentru a obtine o despagubire mai mare ? Am mijloacele financiare necesare sa ii dau in judecata . Sunt foarte multe persoane in situatia mea si nu prea sunt surse de informare . Apreciez orice idee buna . Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 17 Octombrie 2013
Seburebista, utilizator
Cel mai recent răspuns: tarkan , utilizator 12:39, 30 Decembrie 2013
nu veți putea primi o despăgubire mai mare : de veți avea curajul a vă lua la ”trântă” (scuzați-mi expresia dar nu am una mai potrivită) cu Poșta Română peste ceea ce vi s-a spus, veți rămâne uimit de hățișul de Regulamente interne, de fel și fel de ”legi” apuse/modificate din vremuri apuse, unele făcute cu ”binecuvântarea” adăugită a unor directori și directorași, chiar de ”adăugiri” ale unor reprezentați ai MAI zise ”colaborări” (imixtiuni obraznice ar fi de înțeles și supunere oarbă și contrară Legii și Normelor Europene), de câte ”coturi” va trebui a trece etc etc Vă veți lovi apoi, de brațul puternic al justiției române, care . . . e așa cum este biata de ea.Singura modalitate de a pune la pământ meteahna Poștei Române, ar fi să declarați la aproximativ reala valoare coletul expediat : atunci NU se va mai atinge nimeni de bunul bietului cetățean ce nevoit mai/încă mai folosește ”ireproșabilul serviciu” al acestei societăți.
Lipsa de 200 de grame in ce consta? İn obiecte?
Daca spuneti ca a sosit deteriorat, acea diferenta de greutate, este din cauza lipsei de amblaj, sau poate fi diferenta de cantar (unele nu sunt echilibrate corect, pot da mici erori.).
Pe buletinul de expeditie erati obligat sa scrieti ce contine, precum si valoarea reala.
Se vede din start faptul ca ati declarat o suma minima, solicitand un ramburs mult mai mare, deci ati incercat sa va sustrageti de la plata adevarata a tarifului postal.
Oriunde v-ati duce sa cumparati ceva, se declara valoarea adevarata, ca sa va puteti recupera prejudiciul.
Da, este adevarat, dumneavoastra cu buna stiinta ati declarat ca fiind valoarea coletului de doar 20 lei, deci ati fost de acord ca in cazuri extreme sa fiti despagubiti cu aceasta suma, nu conteaza valoarea rambursului.
Acea diferenta de 200 de grame, precum v-am spus, poate rezulta din diferenta de ambalaj lipsa (fiind detriorat), sau din cauza cantarului folosit, ori acea institutie are cantare electronice verficate mereu.
Fiind un obiect compact, nu avea cum sa fie furt din colet. Daca erau cartofi, mai pot zice faptul ca, prin deterioare datorita volumului mare de colete, s-au mai pierdut cativa cartofi pe jos si nu au fost observati.
Scuzati va rog discutia despre cartofi, dar poate fi adevarat.
Este normal sa fiti despagubit cu valoarea declarata de dumneavoastra, si nu cu valoarea rambursului. Dumneavoastra ati hotarat sa nu platiti niste tarife reale la valoarea adevarata a coletului, "fraudand" un pic serviciul postal.
pt. furt, aţi putea formula în 2 exemplare şi depune-ţi cu nr. de înregistrare o Plângere Penală Poliţiei (opriţi al doilea exemplar cu nr. de înregistrare) de care aparţine-ţi sau Parchetului de pe lângă judecătoria de care aparţine-ţi, anexaţi copie xerox a acelui document al C.N Poşta Română.Fiţi pregătit de un război pe cinste cu "morile de vânt" pe termen lung.O puteţi depune şi poştal, recomandată cu CONFIRMARE de primire, păstraţi exemplarul doi+factura poştei+Confirmarea de primire ce se va înapoia cu semnătura de primire a destinatarulu.Vă doresc reuşită deplină şi să auzim de bine!
Seburebista a scris:

Buna ziua !
Am trimis un colet in tara ( Baicoi ) cu valoare 20 , ramburs 350 ron . Dupa o saptamana mi s-a intors retur , desfacut si continutul propriuzis sustras ( lipsa 200 grame ) . Cei de la posta au intocmit un proces verbal de constatare, si am fost informat ca nu voi primi despagubiri decat 10 ron datorita valorii de 20 ron a coletului . Urmeaza ca eu sa adresez o plangere postei romane , in care sa le cer despagubiri . Ce lege as putea invoca pentru a obtine o despagubire mai mare ? Am mijloacele financiare necesare sa ii dau in judecata . Sunt foarte multe persoane in situatia mea si nu prea sunt surse de informare . Apreciez orice idee buna . Va multumesc


Buna seara.
Ma vad nevoita, vazand ultimul raspuns sa revin asupra anumitor aspecte esentiale, pentru ca observ ca nu s-a inteles ce am explicat. Stau si ma intreb, de ce toata lumea fuge repede sa faca plangeri penale care nu isi au rostul. Sper sa nu va suparati pentru ca am zis asta. Vedeti in mesajul meu de mai sus ca am explicat in ce consta acel "furt". Lipsa ambalajului rupt in timpul transportului din cauza volumului mare de trimiteri postale.

Ori persoana in cauza, din start sustine urmatorul fapt: "continutul
propriuzis sustras.
" Analizand acest cuvant, oricine isi poate da seama ca nu a fost furt din colet.

İntrebarea pe care persoana o pune este "cum ar putea obtine despagubiri mai mari decat valoarea coletului declarata la prezentarea lui ", nicidecum ca ar fi vorba de un furt.

Sa stam stramb si sa judecam drept.

Credeti ca are vreo reusita de a obtine o despagubire mai mare decat valaorea declarata de persoana respectiva cu buna stiinta? (Nu i s-a impus de nici un angajat sa declare o valoare mai mica decat cea reala). Deci a fost constient de acest fapt.
Ori, intr-un oficiu postal sunt tot felul de afise puse la dispozitia publicului cu diverse informari. Deci nu avea cum sa nu cunoasca faptul ca va fi despagubit cu valoarea declarata (asta in cazul pierderii coletului).

İn cazul lipsei in greutate, depinde de ceea ce a continut coletul (obiect indivizibil sau cum am zis mai inainte "cartofi" :D , adica un continut din mai multe obiecte).

De exemplu, a trimis o tableta, trebuia sa dea valoarea reala, sa scrie pe buletinul de expeditie continutul real, altfel este vina expeditorului ca a dat date false.

Mai ales alegand o valoare minima (simbolica ) ca sa nu achite un tarif corespunzator, inseland astfel acea institutie.
Deci, suntem corecti, sau nu? Daca noi, ca expeditori, declaram mai putin valoarea, cum sa primim deepagubirir mai mari decat ceea ce am declarat?
Nu ca este vorba de "tranta" si nu are nimeni succes cu acea institutie, dar ati gresit din start, ati incercat sa platiti mai putin ca tarif, ati declarat o valoare necorespunzatoare adevarului, deci ati inselat acea institutie.
Procesul verbal se face in orice situatie in cazul deteriorarii continutului si s emai face si inventarierea continutului, plus descrierea ambalajului folosit de dumneavoastra pentru trimmitere.
Daca nu v-ati asigurat coletul corespunzator (in cutie de carton rezistenta, colet legat cu sfoara in cruciş sau in retea), aici este problema dumneavoastra, v-ati asumat acest risc de deterioare in timpul transportului.

İar faptul ca aveti mijloacele financiare necesare pentru a da in judecata, nu influenteaza cu nimic nerespectarea declararii adevarului la prezentarea coletului si neasigurarea lui in caz de a nu se deteriora in timpul transportului. Precum am zis, sunt enorm de multe colete postale, si este posibil (accidental) sa fie un pic deformat.

Parerea mea sincera, este ca lipsa de 200 de grame este lipsa din ambalaj rezultata din deterioare din cauza neasigurarii coletului corespunzator.

Va doresc succes cu plangerea penala, sper sa imi dati mai multe detalii ca sa va pot ajuta. Gen, continutul coletului (real si declarat), in ce ati ambalat continutul, daca a fost legat cu sfoara, si ce mai considerati dumneavoastra util.

Oricum, ati fost taxat la valoarea declarata de dumnmeavoastra, oficiantul nu are voie sa se uite in coletul dumneavoastra sau sa va oblige sa declarati valoarea reala. Este vorba de secretul corespondentei.

Sper sa raspundeti, pentru ca observ ca se dau tot felul de sfaturi neavenite, in urma carora veti pierde bani si nervi (v*am explicat de doua ori in ce consta totul). Este foarte usor sa faci o plangere penala, ca apoi sa ti se spuna ca poti plati si o amenda pentru faptul ca ati declarat fals continutul si valoarea, si sa fiti obligat la plata taxelor aferente (ati pagubit institutia pentru a nu plati ce trebuia platit).
Faceti o paralela si cu vanzarea unui apartament. Daca declarati o valoare mai mica, este vina dumneavoastra, nu a notarului.

Desigur, puteti face plangere penala, nu va impiedica nimeni. Sa ne spuneti si noua apoi daca datele pe care vi le-am dat au fost corecte sau nu.

Succes !
Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2013
tarkan, utilizator
Seburebista a scris:


. . . mi s-a intors retur , desfacut si continutul propriuzis sustras ( lipsa 200 grame ) . Cei de la posta au intocmit un proces verbal de constatare, si am fost informat ca nu voi primi despagubiri decat 10 ron datorita valorii de 20 ron a coletului. Urmeaza ca eu sa adresez o plangere postei romane , in care sa le cer despagubiri.Ce lege as putea invoca pentru a obtine o despagubire mai mare ?



punând cazul sub lupă, cred că am putea observa următoarele :
1) un viol al corespondenţei expeditorului/expediate : "desfăcut", deci fără voia/acordul expeditorului ;
2) "si continutul propriuzis sustras (lipsa 200 grame) ", deci un mic furtişag.Codul Penal spune ceva în acest sens, idem şi pentru violul corespondenţei;
3) eu spuneam cam asa : "Data post: Vineri, 18 Octombrie 2013, 19:06
nu veți putea primi o despăgubire mai mare : de veți avea curajul a vă lua la ”trântă” (scuzați-mi expresia dar nu am una mai potrivită) cu Poșta Română peste ceea ce vi s-a spus. . . ";
4) mai repet şi azi : nicio lege! Păgubitul va putea proceda potrivit nevoii şi intereselor sale, zic eu legitime şi nimeni nu-l poate sancţiona!


Doresc tuturor o zi senină!

Alte discuții în legătură

Rambursul nu corespunde cu specificatiile Paolo_30 Paolo_30 Buna ziua, Va rog sa ma indrumati in urmatoarea chestiune: am facut o intelegere de schimb de telefoane cu un domn din alta localitate.Am purtat discutia pe ... (vezi toată discuția)
Posta romana-reclamatie matei1234 matei1234 Buna ziua!Problema mea este urmatoare si incerc sa caut niste sfaturi legate de ce as putea face mai departe.Concret:trimit un colet(obiecte de imbracaminte) ... (vezi toată discuția)
Responsabilitatile postasului trascka trascka Buna seara, tocmai am aflat ca ieri am primit o carte pe care o comandasem dupa ebay, dar postasul mi-a lasat cartea in scara blocului, langa cutiile ... (vezi toată discuția)