ma poate sfatui cineva in urmatoare problema....? Am depus plangere penala pentru abandon de familie, am adus dovezi clare pentru reaua-credinta a celui parat, totusi rezolutia a fost NUP pe motivul ca plata partiala denota totusi "buna-credinta" a debitorului. Aceasta plata partiala reprezinta 10% din cuantumul prevazut prin sentinta definitiv, irevocabila. Dosarul a fost in "cercetare" timp de 2 ani.
In prezent mi-am schimbat domiciliul si nu doresc sa contest rezolutia in acest caz, dar doresc sa deschid o noua actiune penala in raza noului domiciliu.
Echivaleaza plata partiala cu neplata? Cum se calculeaza in acest caz termenul de 2 luni de neplata?
Multumesc!
eu am contestat la judecatorie (dupa ce am depus plangere si la prim procuror) acest nup si mi-a fost admisa plangerea.
''instanta retine faptul ca solutia data de procurorul de caz s-a bazat pe lipsa partiala a relei-credinte a invinuitului, retinand in cauza ca acesta, chiar daca nu a achitat pensia de intretinere astfel cum aceasta a fost stabilita de catre o instanta judecatoreasca, a achitat totusi o suma de bani.totusi, instanta constata ca pe parcursul solutionarii plangerii la organul de urmarire penala si la instanta de judecata, numitul xx nu a depus nicio diligenta in sensul reducerii debitului datorat; ...
avand in vedere cele de mai sus, instanta considera ca se impun a fi admin urmat probe...si dispune incep urmar pen sub aspectul comiterii infractiunii de abandon de fam si, apoi, reconsiderarea opiniei daca fapta acestuia prezinta sau nu gradul de pericol social al infractiunii.''
daca mai sunteti in termen (20 de zile de cand ati primit comunicarea procurorului) depuneti plangere la prim procuror si apoi in instanta.chiar daca continuati cu plangerile,va spun ca eu de 5 ani ma lupt cu acest sistem prin care se da pe banda nup si pana ajungi la o solutie corecta trec ani de zile.mergeti pana la capat in toate caile de atac daca puteti si nu lasati asa nerezolvat un drept care nu e al dumneavoastra, ci al copilului.
Multumesc pentru raspuns!
Nu voi renunta, doar ca, schimbandu-mi domiciliul la aproape 400 de km doream introducerea unei noi plangeri penale pentru abandon de familie la organele abilitate in raza carora locuiesc acum. Si doream sa stiu daca plata partiala echivaleaza cu neplata, mai ales ca platile partiale se efectueaza la date alese discretionar de catre debitor si insumeaza doar 10% din cuantumul datorat legal. Pe durata cercetarilor penale cel obligat la plata pensiei de intretinere nu a fost audiat si nici macar nu a contestat dovezile depuse de catre mine....
cu atat mai mult ar trebui sa mergeti ianinte cu plangerea solutionata cu nup.nici la mine nu a fost individul audiat si distanta era aceeasi...asa ca daca mai sunteti in termen depuneti acea plangere la prim procuror prin posta cu confirmare de primire.
Interventie moderator: va rog nu mai scrieti cu litere de tipar. Multumesc.
Din punctul meu de vedere, achitarea a circa 10% din pensie echivbaleaza cu neplata avand in vedere modalitatea de stingere a datoriilor, anume in ordinea nasterii lor.
Asa fiind, daca din martie pana in decembrie se achita cate 10% din pensie, in ianuarie consider ca se datoreaza pensia incepand cu luna aprilie.
In aczu in care pe documentul de plata debitorul mentioneaza altceva (avans martie, avans aprilie etc.), creditorul poate fi considerat ca a admis acest mod de plata, chiar tacit; pentru a contracara acest lucru, se poate notifica debitorul in sens contrar, anume ca sumele se considera a achita pensiile in ordinea nasterii lor...
Remiterea unor sume de bani nerespectand cuantumul prevazut in hotararea judecatoreasca reprezinta neplata pensiei de intretinere.(infractiunea de abandon de familie, incriminata de art. 305 din Codul penal , presupune neplata, cu rea credinta, timp de cel putin doua luni, a pensie de intretinere).