avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Contestatie in anulare
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Contestatie in anulare

Buna ziua, este vorba de un proces intre o asociatie de proprietari in calitate de reclamant cu un presedinte ales in lipsa in fara a fi membru al asoc. la data de 11.06.2012 si un proprietar care a fost ales presedinte la aceeasi asociatie insa la o data posterioara 17/07/2013,proces prin care se cere anularea actului prin care a fost ales.
Procesul a inceput in data de 22.08.2012,s-a finalizat in 29.10.2012 cu o horatare in favoarea paratului,procesul nu s-a judecat deoarece a fost admisa exceptia lipsei calitatii presedintelui.Recursul il pune o persoana care care a vea nici o calitate in data de 05.11.2012 fara motivatie.Asociatia face o alta sedinta in data de 29.11.2012 se alege ca presedinte persoana care a pus recursul in data de 05.11.2012,Tribunalul accepta.... castiga procesul si se trimite cauza spre rejudecare.Avea dreptul ca un alt presedinte sa continue o actiune,care a fost pierduta de presedintele anterior ?
Intre timp paratul face contestatie in anulare si se invoca faptul ca tribunalul a intrat in eroare conform.art 318cpc, nu a observat lipsa calitatii procesule a asociatiei.(care nu fusese invocata pana atunci) conform art 26/230/2007,in care spune ca numai un proprietar poate sa conteste o hotarere a unei adunari generale,contentatie in anulare care se respinge.Problema este ca din completul Tribunalului la contestatie in anulare au facut parte 2 judecatori care au fost si la recurs....se mai poate face ceva.....?
Avand toate acestea din care se observa clar ca tribunalul nu a inteles nimic si a favorit in mod clar reclamanta,a gresit,unde ma pot adresa...sentinta fiind irevocabila...problemele de asociatii de proprietari se primesc la CEDO?Va multumesc
Stimat forumist,

CEDO nu judecă pricini privitoare la asociaţii de proprietare, sub aspectul competenţei materiale.

Aşa cum am arătat personal de nenumărate ori, La CEDO se judecă exclusiv încălcări ale drepturilor omului protejate de Convenţia Europeană. Dacă demonstraţi încălcarea unor astfel de drepturi, v-aţi putea adresa, în principiu, Curţii din Strasbour, dacă nu, nu.

Din păcate, drepturile încălcate aşa cum le exuneţi, nu le văd. Mie personal îmi apare dorinţa dvs de a vă adresa CEDO ca la o instanţă de recurs, ceea ce Curtea Europeană nu este.

Cu stimă.
Inteleg....si care ar fi drepturile incalcate pentru ca m-as putea adresa la CEDO?Eu spun ca nu s-a judecat corect si aveam dreptul la o judecata dreapta pentru asta as dori sa ma adresez la CEDO,iar 2 dintre judecatori au facut parte si din prima instanta si nu aveau dreptul.Daca o instanta dintr-un tribunal face o greseala...,carei institutii ne putem adresa...chiar nu exista nimic care sa regleze erorile facute de un Tribunal incompetent sau corupt?Va multumesc
Stimat forumist,

Nu se poate analiza în trei cuvinte un ciclu întreg ciclu procesual pentru a se aprecia profesionist dacă v-au fost încălcate drepturi protejate de Convenția Europeană.

Totuși, în legătură cu cazul dvs, ar trebui să aveți în vedere următoarele -

1. Ceea ce afirmați dvs în legătură cu faptul că nu s-a judecat corect si aveam dreptul la o judecata dreapta este foarte generic descris și mă tem că dvs doriți de la CEDO ce aceasta nu vă poate oferi - o judecată de tip recurs european. Acest lucru nu poate fi, însă, admisibil la CEDO, aceasta putând constata, exclusiv, încălcări ale drepturilor protejate de Convenție.

2. Totuși, dacă afirmați punctual judecarea în contestație de către judecătorii recursului, ca inechitate a procedurii, răspunsul meu este că în cele mai multe cazuri astfel de judecăți nu sunt considerate violări ale judecății echitabile, sub aspectul dreptului la o instanță imparțială.

Aici, însă, nu pot fi categoric, deoarece lucrurile se analizează de la caz la caz.

În dreptul român - mă refer la vechiul Cod de procedură civilă, cel după care v-ați judecat, probabil - nu este considerat un caz de lipsă a imparțialității, ca regulă generală.

Incidentă în cazul dvs este Decizia Nr. II din 15 ianuarie 2007, Recurs în interesul legii, care arată:

In principiu, in calea extraordinara de atac a contestatiei in anulare, ca si in aceea a revizuirii nu se realizeaza un control judiciar asupra unei judecati anterioare, ci se trece la solutionarea din nou a aceleiasi pricini, ca urmare a introducerii unei cereri prin care se tinde la retractarea hotararii pronuntate anterior, ceea ce si explica nereglementarea in art. 24 din Codul de procedura civila, ca situatie de incompatibilitate, a cazului in care judecatorul participa la solutionarea aceleiasi pricini in contestatie in anulare sau in revizuire.

În același RIL se mai expune:

Cu toate acestea, pot exista situatii in care judecatorul investit cu solutionarea unei astfel de cai extraordinare de atac sa fie pus in situatia de a-si evalua propria hotarare sub un aspect cu privire la care si-a exprimat deja opinia, caz in care, pentru a asigura deopotriva impartialitatea, cat si aparenta de impartialitate pe care le reclama desfasurarea unui proces echitabil, acesta sa considere ca este totusi necesar sa se abtina de la judecata pricinii.


Simplificând mult problema, pentru a mă face înțeles, nici Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu este extrem de radicală în a analiza imparțialitatea judecătorilor.

Ceea ce este necesar să cunoașteți este faptul că Instanța din Strasbourg a pus la dispoziția aplicanților, prin jurisprudența sa, un mecanism de analiză a acestei imparțialității.

Un articol dedicat acestui mecanism îl puteți citi aici:

www.avocatnet.ro/content/art...

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

cedo - procedura pentru actiune adiadiadi adiadiadi Curtea de apel mi-a respins recursul pentru o actiune avand ca obiect comunicarea de informatii publice - Legea 544. Ce pasi trebuie urmati pentru a depune ... (vezi toată discuția)
Cedo geo-vem geo-vem O proba ce nu intruneste cerintele legii si este luata in considerare de catre instanta fara a o verifica, cu efecte asupra rezultatului unui proces sau ... (vezi toată discuția)
Procedura cedo si daune pentru calificarea motivelor de recurs ca fiind inadmisibile eagle_free eagle_free Buna seara, Va solicit ajutorul pentru a promova o actiune la CEDO pentru tatal meu, care s-a judecat pentru o actiune in contencios administrativ de ... (vezi toată discuția)