avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... un sfat va rog
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

un sfat va rog

Angajatorul a emis decizie de incetare CIM pe art. 61 lit. a, C. Muncii, ca sanctiune disciplinara. Decizia a fost contestata in instanta, si anulata pentru neindeplinirea procedurii de cercetare disciplinara prealabila. Dat fiind faptul ca angajatorul se incadreaza inca in termenul de 6 luni impus de prevederile art. 268 alin. 1, C Muncii, poate reincepe procedura de cercetare disciplinara prealabila? In cazul in care salariata nu semneaza pentru confirmare de primire a convocarii, sau nu se prezinta la convocare, angajatorul are dreptul de a dispune sanctionarea fara efectuarea cercetarii, conf. art. 267 alin. 3 C. Muncii? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 09:19, 29 Martie 2009
va multumesc
ramy84 a scris:

Dat fiind faptul ca angajatorul se incadreaza inca in termenul de 6 luni impus de prevederile art. 268 alin. 1, C Muncii, poate reincepe procedura de cercetare disciplinara prealabila?

Fata de cele descrise de user, eu consider ca angajatorul nu poate "relua procedura" pentru aceeasi abatere disciplinara si sa emita o sanctiune legala
In mod cert nu se mai incadreaza in celalalt termen al cercetarii dsiciplinare, de 30 zile de la aflarea despre sav. unei abateri disciplinare, termen in care angajatorul trebuie sa emita decizia de sanctionare.
Or, user-ul poate demonstra orican ca angajatorul a aflat de abaterea disciplinara hat - cu mult timp inainte de 30 zile, cel mai tarziu la data cand a dispus prima sanctiune nelegala (nu pot sa imi inchipui ca litigiul s-a judecat mai repede de 30 zile, plus ca angajatorul este fortat sa acord si timp intre convocarea impricinatului si cercetarea noua).
@ smeagull

Este corect ceea ce scrieti dar introducerea actiunii in instanta este conditie legala de intrerupere a prescriptiei.

Apreciez ca ar trebui analizate actele si verificate termenele pentru a vedea daca ceea ce spuneti dvs. este corect.
@ Doamna Pintea

Aveti mare dreptate, am pierdut din vedere ca termenul respectiv este un termen de prescriptie, susceptibil de intrerupere, suspendare, etc.
Chiar si asa, parca tot mi se pare greu sa nu se depaseasca cele 30 de zile, calculate inainte si dupa litigiu.
Iar daca user-ul nu primeste in mana convocatorul, ci i se trimite prin posta, se mai duc vreo 7 - 10 zile din cele 30 (pana ajunge recomandata de la un oficiu postal la altul= 3- 5 zile, pana o ridica cel convocat = minim inca o zi, si abia de atunci trebie sa treaca cele 5 zile lucratoare pana la cercetarea propriu zisa).

p.s.Pe de alta parte, este amuzant ca o actiune promovata de angajat sa intrerupa termenul care curge tocmai in favoarea sa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
Cercetarea disciplinara utc utc Buna ziua, Salariatul refuza sa dea nota explicativa Ce este de facut? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Decizie de sanctionare saftmiki saftmiki deciziile de sanctionare se inregistreaza la ITM?am un angajat care a a savarsit o abatere si i-am dat un avertisment scris in care am specificat ca i se va ... (vezi toată discuția)