avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil anulata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil anulata

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati sa inteleg urmatoarea situatie. Sunt in concediu de ingrijire copil si mi se acorda indemnizatia de crestere copil - 600 lei si alocatia de stat pentru copii - 200 lei.
In urma neachitarii impozitului pe cladiri, mi s-a pus poprire pe indemnizatie din luna mai, in cont intrandu-mi doar alocatia de stat in cuantum de 200 lei/lunar. Mi s-a spus ca daca platesc toata suma restanta (impozitul pe cladiri) mi se va elibera un certificat de neurmarire cu care ma voi prezenta la Ag. pentru plati si inspectie sociala si mi se va ridica poprirea astfel intrand in cont toti banii din urma. Pentru ca nu am avut de unde sa fac rost de bani (1400 de lei) cat datorez pe impozit, m-am gandit sa intreb daca se poate face vreo compensare intre cele doua institutii astfel incat sa-mi pot plati datoria pentru ca suma aceasta este poprita (din mai - octombrie sunt 6 luni x 600lei ar trebui sa am 3600 lei) deci as avea bani sa platesc dar sunt blocati. Mi s-a spus ca nu se poate face acest lucru dat fiind ca mi-a fost anulata indemnizatia pentru ca nu am ridicat-o timp de 5 luni. Acum va intreb cum e posibil sa mi se anuleze indemnizatia care era blocata de ei fara sa mi se aduca la cunostinta macar acest lucru. Daca nu sunt avocat si nu cunosc legile nu e normal sa fiu atentionata (eventual) de catre institutia in drept ? Ce pot face sa-mi recuperez suma din urma? Mi se pare nedrept ce mi se intampla si ma consider victima a sistemului. Daca nu-mi deblocheaza acesti bani si nu mi se restituie ma voi invarti in cerc la nesfarsit, dat fiind ca am 3 copii iar sotului meu i-a fost restructurat postul si nu mai lucraza din 3 septembrie. Nu pot si nu stiu cum sa traiesc din 200 de lei. Inteleg ca pentru institutiile Statului suntem doar niste cifre si povestile de viata din spatele acestor cifre nu intereseaza pe nimeni din sistem, insa eu sunt o mama disperata care nu mai poate face situatiei. Va implor ajutati-ma sa inteleg si sfatuiti-ma ca pot face, daca pot face ceva in aceasta privinta. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dspataru75 , utilizator 12:12, 19 Octombrie 2013
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 12
...
(2) Începând cu anul 2012, pentru menținerea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, beneficiarii care au drepturi stabilite de cel puțin 6 luni au obligația să își achite impozitele și taxele locale față de bugetul local pentru bunurile pe care le dețin în proprietate, conform prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările și completările ulterioare.
...

Art. 16
(1) Dreptul la indemnizațiile prevăzute la art.2 alin.(1), respectiv la art.5 și art.9 alin.(4) și (5) încetează cu ziua următoare celei în care:
...
c) beneficiarul se afla in situatia prevazuta la art. 38 alin. (7).

(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art.2 alin.(1), respectiv la art.5 si art.9 alin.(4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...
h) in situatia in care beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 12;
...

Art. 38
(1) Verificarea îndeplinirii obligației prevăzute la art. 12 alin. (2) se realizează anual, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, pentru obligațiile de plată către bugetul local aferente anului anterior
...
(5) La data de 31 martie primarii verifică dacă persoanele beneficiare ale drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență cuprinse în situația centralizatoare prevăzută la alin. (3) și-au achitat impozitele și taxele locale și transmit agențiilor județene o nouă situație centralizatoare actualizată cu persoanele care nu și-au îndeplinit această obligație, până la data de 5 aprilie.

(6) Neachitarea obligațiilor legale față de bugetele locale în termenul prevăzut la alin. (5) conduce la suspendarea pe o perioadă de 5 luni a drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență începând cu drepturile aferente lunii aprilie.

(7) Achitarea obligațiilor legale față de bugetul local în perioada prevăzută la alin. (6) atrage reluarea plății drepturilor, începând cu luna următoare celei în care s-a achitat obligația, inclusiv pentru drepturile cuvenite în perioada suspendării.
...


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 38.1
(1) Pentru mentinerea dreptului la indemnizatie, stimulent de insertie sau a celor prevazute la art. 31 alin.(1) si (2) si art. 32 alin. (1) lit. c) si d) din ordonanta de urgenta, in conditiile art. 38 din ordonanta de urgenta, beneficiarii cu drepturi stabilite de cel putin 6 luni au indatorirea sa isi achite obligatiile legale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate, conform prevederilor Codului fiscal.
...

(2.2) In situatia in care se constata ca obligatia prevazuta la alin. (1) nu a fost indeplinita in termenul prevazut la art. 38 alin. (3) din ordonanta de urgenta, acordarea indemnizatiei se prelungeste cu inca doua luni, urmand ca dupa acest termen plata sa fie suspendata in conditiile art. 38 alin. (6) din ordonanta de urgenta.

(3) In situatia in care in perioada de suspendare prevazuta la art. 38 alin. (4) din ordonanta de urgenta dreptul inceteaza in conditiile art. 16 alin. (1) si art. 17 alin. (1) din ordonanta de urgenta, iar persoana indreptatita aduce in aceasta perioada dovada prin care se confirma plata obligatiilor legale fata de bugetul local, plata drepturilor se face numai pentru perioada cuprinsa intre data suspendarii drepturilor si data incetarii acordarii acestora.


3. Un jurist, specialist pe astfel de probleme, va poate explica cum se interpreteaza aceste texte de lege.

Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru crestere copil oprita. Adryana18 Adryana18 Buna seara, Am si eu o problema, si anume: din luna Martie 2012 mi-a fost oprita indemnizatia pentru crestere copil (deoarece nu mi-am platit impozitul), iar ... (vezi toată discuția)
Incetare plata indemnizatie crestere copil crutescualexandra crutescualexandra buna seara, am o problema, avem la primarie o atorie de 1500 lei privind impozit teren cladire si masina, am primit un plic de la primarie ca daca nu platim ... (vezi toată discuția)
Informatie privind suspendarea indemnizatiei de crestere a copilului AdelaMariana AdelaMariana Buna ziua, Doresc o mica informatie in ce priveste indemnizatia copilului. Am un copilas de un an si 10 luni si inca unul care se va naste in curand, ... (vezi toată discuția)