avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama mea vrea sa ma dea afara din casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama mea vrea sa ma dea afara din casa

Buna seara, doresc sa imi dau mama in judecata, insa inainte sa fac asta as vrea sa stiu daca am sau nu sanse de castig.

Situatia este urmatoarea :

Parintii mei au divortat in 1992. In urma divortului, s-au inteles ca mama mea sa ramana cu apartamentul si cu mine, iar tata sa ia masina, si asa s-a si intamplat. Tata a fost de acord cu acest aranjament numai pentru motivul ca eu ramaneam cu mama si ca eu sa pot sa locuiesc acolo oricat timp doresc. Nu au facut proces de partaj, ci partajul s-a realizat prin buna lor intelegere, verbala, cred.

Acum, de vreo 3 ani, mama mea imi refuza dreptul de a mai locui acolo, pe motiv ca ea este singura proprietara si are dreptul sa ma dea afara pentru ca asa vrea ea. Mentionez ca eu am locuit acolo de cand m-am nascut, neintrerupt, si am avut dintotdeauna buletinul facut pe adresa mamei mele si asa il am si acum, ultima reinnoire facandu-se in 2009 (cand m-am casatorit si mi-am schimbat numele), cand ea m-a luat in spatiu de buna voie.

A incercat sa ma dea afara cu forta fizica, m-a atacat, m-a lovit, m-a amenintat, m-a hartuit, asa incat am fost nevoita sa chem politia. Politistii i-au explicat ca nu are dreptate, ca este obligata sa ma lase sa locuiesc acolo si poate, eventual, sa ma dea afara din casa doar in urma unei hotarari judecatoresti care ar preciza asta. In aceste conditii mama mea a afirmat de mai multe ori ca va vinde apartamentul cu pricina astfel incat eu sa nu mai am pretentia sa stau cu ea, acolo.

Pentru ca sa o impiedic sa faca asta, doresc sa o dau in judecata si sa cer sa fiu co-proprietar al apartamentului. Ma voi baza pe actul de divort si pe marturia tatalui meu (care e gata sa ma ajute) cum ca singurul motiv pentru care i-a lasat ei apartamentul la divort a fost doar acela sa pot sa stau si eu acolo oricat timp doresc. Cum mama mea nu mai doreste acest lucru, deci conditia tatalui meu nu mai este indeplinita, trebuie sa se revina asupra partajului, zic eu.

Intrebare : ce sanse am sa castig acest proces, fie eu, fie tatal meu ? Mentionez ca, dupa cat se pare, nu a existat decat o intelegere verbala intre ei, iar mama mea acum este unic prorpietar.

Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Octombrie 2013
dezamagita98, utilizator
Orice proces presupune o judecata care depinde de N factori.
Niciodata nu se poate cunoaste ceea ce se intampla intr-un proces decat atunci cand o persoana din proces nu are niciun drept plauzibil.

Drepturile sunt prevazute de lege de multe ori.

Ce drept intelegeti sa invocati?
Sincer, nu stiu ce sa raspund la intrebarea dvs., care ma confuzeaza si mai mult. Probabil ca daca as sti, nu as mai fi pus problema aici. Dvs. ce drept credeti ca as putea sa invoc, conform legii? Puteti sa-mi indicati vreo lege pe care as putea sa ma bazez? De asemenea, ma gandesc ca poate tatal meu ar avea mai multe sanse de castig daca ar initia un proces de partaj. Intrebarea este daca el are dreptul sa mai initieze un astfel de proces acum, dupa 21 de ani, in conditiile date?
In contextul in care parintii nu au facut niciun partaj, proprietatea ramane in coindiviziune. Verificati sentinta de divort deoarece este posibil ca instanta sa fi luat in calcul intelegerea partilor privind impartirea bunurilor. Daca mama este unic proprietar si nu are nici o sulta de achitat tatalui, poate sa vanda nestingherita apartamentul, deoarece parintii pot face ceea ce vor cu bunurile lor pe perioada vietii. In contextul in care se mentioneaza ca o clauza speciala in tranzactia parintilor si motivul pentru care tatal renunta la apartament , tatal poate solicita revenirea asupra acestei tranzactii.
Pentru ca sa o impiedic sa faca asta, doresc sa o dau in judecata si sa cer sa fiu co-proprietar al apartamentului.



N-o sa reusiti asta, veti cere degeaba si va si costa.
Nu aveti niciun drept dvs asupra ap asa ca n-aveti ce invoca, in casa aia sunteti tolerat, mama poate cere evacuarea dvs. Intr-adevar fara o hotarare judecatoreasca nu va poate da afara.
Tata, daca n-a facut partaj la vremea respectiva, poate cere acum in instanta sa se faca.
Cum a fost dobandit mai exact apartamentul ?
Ultima modificare: Duminică, 20 Octombrie 2013
gi-jane2, moderator
multumesc tuturor pt raspunsuri.
gi-jane2, apartamentul a fost cumparat de ei doi in timpul casatoriei lor, in rate, de la stat, pe vremea lui Ceausescu, in anii '70
Ultima modificare: Duminică, 20 Octombrie 2013
dezamagita98, utilizator

Alte discuții în legătură

Partaj vanzarea apartament Arghir Arghir Am o anume problema...am fost informat de mai multi avocati in privinta asta dar fiecare cu o parere diferita. Situatia fiind: Parintii mei au divortat ... (vezi toată discuția)
Divort Tav23 Tav23 Parintii mei divorteaza. Tata are pe una de circa 10 ani. La inceput i-a jurat mamei ca nu va mai avea vreo tangenta cu ea si ca a incheiat totul definitiv. ... (vezi toată discuția)
Divort,propietar si uzufruct covadonga covadonga buna seara.am o nelamurire.parintii mei sant divortati din urma divortului mama mea a devenit proprietar a apartamentului in care stau amindoi parintii,tatal ... (vezi toată discuția)