avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama mea vrea sa ma dea afara din casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama mea vrea sa ma dea afara din casa

Buna seara, doresc sa imi dau mama in judecata, insa inainte sa fac asta as vrea sa stiu daca am sau nu sanse de castig.

Situatia este urmatoarea :

Parintii mei au divortat in 1992. In urma divortului, s-au inteles ca mama mea sa ramana cu apartamentul si cu mine, iar tata sa ia masina, si asa s-a si intamplat. Tata a fost de acord cu acest aranjament numai pentru motivul ca eu ramaneam cu mama si ca eu sa pot sa locuiesc acolo oricat timp doresc. Nu au facut proces de partaj, ci partajul s-a realizat prin buna lor intelegere, verbala, cred.

Acum, de vreo 3 ani, mama mea imi refuza dreptul de a mai locui acolo, pe motiv ca ea este singura proprietara si are dreptul sa ma dea afara pentru ca asa vrea ea. Mentionez ca eu am locuit acolo de cand m-am nascut, neintrerupt, si am avut dintotdeauna buletinul facut pe adresa mamei mele si asa il am si acum, ultima reinnoire facandu-se in 2009 (cand m-am casatorit si mi-am schimbat numele), cand ea m-a luat in spatiu de buna voie.

A incercat sa ma dea afara cu forta fizica, m-a atacat, m-a lovit, m-a amenintat, m-a hartuit, asa incat am fost nevoita sa chem politia. Politistii i-au explicat ca nu are dreptate, ca este obligata sa ma lase sa locuiesc acolo si poate, eventual, sa ma dea afara din casa doar in urma unei hotarari judecatoresti care ar preciza asta. In aceste conditii mama mea a afirmat de mai multe ori ca va vinde apartamentul cu pricina astfel incat eu sa nu mai am pretentia sa stau cu ea, acolo.

Pentru ca sa o impiedic sa faca asta, doresc sa o dau in judecata si sa cer sa fiu co-proprietar al apartamentului. Ma voi baza pe actul de divort si pe marturia tatalui meu (care e gata sa ma ajute) cum ca singurul motiv pentru care i-a lasat ei apartamentul la divort a fost doar acela sa pot sa stau si eu acolo oricat timp doresc. Cum mama mea nu mai doreste acest lucru, deci conditia tatalui meu nu mai este indeplinita, trebuie sa se revina asupra partajului, zic eu.

Intrebare : ce sanse am sa castig acest proces, fie eu, fie tatal meu ? Mentionez ca, dupa cat se pare, nu a existat decat o intelegere verbala intre ei, iar mama mea acum este unic prorpietar.

Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Octombrie 2013
dezamagita98, utilizator
Vorbim.. fiecare de altceva. Eu zic ca nu se facea si partajul automat ( in cazul proprietatii ) daca nu se cerea si nici nu se discuta despre beneficiul locuintei daca nu exista ca si capat de cerere.
Se discuta de copil ca ramane in incredintarea mamei si tatal cam pleca de bunavoie ca ii dadea locuinta de la munca. daca era contractul pe numele lui sigur ca se cerea preluarea de catre mama ca nu putea avea apoi doua ap inchiriate.
Instanta se pronunta ca si acum, pe ce i se cerea.
Apoi, pt ap inchiriate ce s-au putut cumpara.. nu stiu de ce vb de asta pt ca nu stim cine si cum l-a cumparat, puteau sa il cumpare in rate pe cel in care au locuit in chirie sau puteau sa il cumpere in rate de la constructie ( se facea contract pt construire apoi pv de receptie).
Eu cred ca a fost vb de proprietate de la bun inceput pt ca utilizatoarea zice ca
Ai mei au platit impreuna ratele timp de mai mult de 20 de ani,
si cum parintii sunt divortati de 21 de ani, din 92.

Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Octombrie 2013
gi-jane2, moderator
Sigur , in cazul de fata este vorba de un apartament proprietate. Referirea la apartamentele cumparate de catre chiriasii cu cotract ICRAL , pe sume mici , adica foarte avantajos, este in context , pentru a arata mersul pietei imobiliare din acea perioada. Adica, fiind o facilitate , au aparut si multe apartamente de vanzare pe piata , la un pret scazut. De aici si posibila intelegere de casa vs. masina , ca o compensare, la care s-au adaugat si restul de rate achitat ulterior de catre mama. In acea perioada se practica si varianta de cumparare a unui apartament , bani + masina , de exemplu , ceea ce azi , nu ar mai parea echitabil.

Dar, acesta a fost doar un punct de vedere exprimat, o posibilitate in intelegerea partilor. Asa cum s-a mai sugerat aici , tatal poate deslusi misterul , punand la dispozitie ficei o copie a hotararii de divort , in care cu siguranta sunt mai multe amanunte .
Oricum, e o situatie neplacuta , ideea ca propria fiica pe care ai primit-o in casa cu sotul sa doreasca sa te scoata din proprietatea ta, fie , poate si partiala, desi e discutabil dupa 21 de ani , este deranjanta. Insa nu acesta este subiectul, deci , ma voi opri aici.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Octombrie 2013
CRM2013, utilizator
:bow:
Incercati sa discutati cu mama dvs. toate problemele,aflati ce o deranjeaza .

F bun sfatul, ar fi bine sa va rezolvati problemele , sa va intelegeti cu mama , sa mai lasati si de la dvs, sa nu ramaneti pe drumuri. Nu stiti cum vor evolua lucrurile si ce e dispus sa faca tatal pt dvs.
N-am zis ca se facea automat partajul...
cu ceva timp in urma, divortul si partajul se cam faceau impreuna si eu nu am inteles ca dv. stiti exact ce s-a intamplat
.

Oricum, cred ca mai bine e ca tinerii sa stea cu tinerii si varstnicii cu varstnicii, fara argument legal, numai de normalitate. Puii ies din ou, invata sa zboare, pleaca. :D Si le face bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj vanzarea apartament Arghir Arghir Am o anume problema...am fost informat de mai multi avocati in privinta asta dar fiecare cu o parere diferita. Situatia fiind: Parintii mei au divortat ... (vezi toată discuția)
Divort Tav23 Tav23 Parintii mei divorteaza. Tata are pe una de circa 10 ani. La inceput i-a jurat mamei ca nu va mai avea vreo tangenta cu ea si ca a incheiat totul definitiv. ... (vezi toată discuția)
Partaj cosmin311 cosmin311 Mama a divortat de tata acum 15 ani din cauza lui dar mai locuiesc impreuna si cand au divortat tata nu a mai cerut partajul.Din cauza situatiei financiare ... (vezi toată discuția)