avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Noul cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Noul cod penal

Buna ziua...ma poate ajuta cineva cu un raspuns.am inteles ca in februarie 2012 se va schimba noul cod penal.imi poate spune cineva daca in faptele cu violenta se va schimba ceva...sau pentru violuri...
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 13:37, 8 Noiembrie 2013
alina301186 a scris:

Buna ziua...ma poate ajuta cineva cu un raspuns.am inteles ca in februarie 2014.se va schimba noul cod penal.imi poate spune cineva daca in faptele cu violenta se va schimba ceva...sau pentru violuri...


ART. 218 LEGEA 286/2009(viitorul c.p.)
Violul
(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise în condiţiile alin. (1).
(3) Pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi atunci când:
a) victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;
b) victima este rudă în linie directă, frate sau soră;
c) victima nu a împlinit vârsta de 16 ani;
d) fapta a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice;
e) fapta a avut ca urmare vătămarea corporală;
f) fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună.
(4) Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 18 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(5) Acţiunea penală pentru fapta prevăzută în alin. (1) şi alin. (2) se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(6) Tentativa la infracţiunile prevăzute în alin. (1) - (3) se pedepseşte.

ART. 197 actualul c.p.
Violul
#M14
Actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelaşi sex, prin constrângerea acesteia sau profitând de imposibilitatea ei de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.
Pedeapsa este închisoarea de la 5 la 18 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă:
a) fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună;
b) victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau în tratamentul făptuitorului;
b^1) victima este membru al familiei;
c) s-a cauzat victimei o vătămare gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii.
#M24
Pedeapsa este închisoarea de la 10 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi, dacă victima nu a împlinit vârsta de 15 ani, iar dacă fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.
#B
Acţiunea penală pentru fapta prevăzută în alin. 1 se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
#M11
Alineatul 5 *** Abrogat
#M24


alina301186 a scris:
Mi-ar putea cineva o informatie...va rog....sotul meu este intr-un proces de 2 ani...I s-au incalcat mai multe drepturi...nu iau acceptat dreptul la aparare....nu I s-au acceptat dovezile.si as vrea sa ajung la Strasbourg la Curtea europeana a drepturilor omului.as putea lua legatura cu cineva care vorbeste limba romana?sau cum as putea proceda?

Găsiţi un avocat bun care are experienţă în procesele penale.
Pentru a a putea merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului trebuie să fie epuizate căile de atac din dreptul intern. Asta înseamnă că pe lângă procesul de la prima instanţă, trebuie să existe şi judecata în recurs şi judecata din apel.
Pentru a vă putea ajuta trebuie să daţi mai multe detalii.


A fost judecat la tribbunalul constanta,la curtea de apel constanta,si acum a fost judecat la bucuresti.ieri I sa respins recursul la iNALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE A ROMANIEI la bucuresti

Alte discuții în legătură

Relatie cu minora de 15 ani- consecinte? vlad2164 vlad2164 am 21 de ani si am o relatie cu o fata de 15 ani.parintii ei ne ameninta ca ne despart si ca o sa ajung la politie pentru corupere.fata le zice ca nu are ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal-viol MoticaBogdan MoticaBogdan Buna ziua, As dori si eu un raspuns va rog frumos! Pentru o condamnare in vechiul cod, de 6 ani pentru viol din care s-au scurs 2 ani si jumatate, ... (vezi toată discuția)
Relatie sexuala cu o persoana cu handicap reluqqqqq reluqqqqq un prieten de-al meu a avut de curand o aventura sexuala cu o persoana cu handicap. persoana cu handicap locuieste singura, afirma ca are 22 ani, provine ... (vezi toată discuția)