avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fãrã platã ºi scoatere la concurs a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fãrã platã ºi scoatere la concurs a postului pe perioadã determinatã

buna.as vrea sa ma informati daca este legal ceea ce face o persoana ,si anume,ea este angajata cu carte de munca la spital,dar de vreo doi ani isi ia concediu fara plata,munca ei efectuand-o colegele,iar acum ar vrea sa isi ia iarasi concediu fara plata dar sa scoata postul ei la concurs pe perioada determinata.pe mine ma intereseaza daca este legal sa fie scos la concurs postul pe perioada determinata atata timp cat ea vine si pleaca cand vrea.care este perioada maxima de beneficiu a unui concediu fara plata?va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:17, 23 Octombrie 2013
Codul Muncii Legea 53/2003
CAPITOLUL IV
Suspendarea contractului individual de muncă
Art. 54
Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.

CAPITOLUL VI
Contractul individual de muncă pe durată determinată
Art. 83
Contractul individual de muncă poate fi încheiat pentru o durată determinată numai în următoarele cazuri:
a) înlocuirea unui salariat în cazul suspendării contractului său de muncă, cu excepţia situaţiei în care acel salariat participă la grevă.
Nu exista nicio obligatie legala a unui angajator din sectorul public de a scoate la concuirs im post.

Referitor la CFP trebuie sa vetificati in reg.intern care este perioada maxima pentru care se poate lua una stfel de concediu.

Art. 153 C.mun.
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

HG nr.250/1992:
Art. 25

(1) Salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare au dreptul la concedii fără plată, a căror durată însumată nu poate depăşi 90 de zile lucrătoare anual, pentru rezolvarea următoarelor situaţii personale:
a) susţinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere în instituţiile de învăţământ superior, curs seral sau fără frecvenţă, a examenelor de an universitar, cât şi a examenului de diplomă, pentru salariaţii care urmează o formă de învăţământ superior, curs seral sau fără frecvenţă;
b) susţinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, în cazul salariaţilor care nu beneficiază de burse de doctorat;
c) prezentarea la concurs în vederea ocupării unui post în altă unitate.

(2) Salariaţii au dreptul la concedii fără plată, fără limita prevăzută la alin. (1), în următoarele situaţii:
a) îngrijirea copilului bolnav în vârstă de peste 3 ani, în perioada indicată în certificatul medical; de acest drept beneficiază atât mama salariată, cât şi tatăl salariat, dacă mama copilului nu beneficiază, pentru aceleaşi motive, de concediu fără plată;
b) tratament medical efectuat în străinătate pe durata recomandată de medic, dacă cel în cauză nu are dreptul, potrivit legii, la indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, precum şi pentru însoţirea soţului sau, după caz, a soţiei ori a unei rude apropiate - copil, frate, soră, părinte, pe timpul cât aceştia se află la tratament în străinătate -, în ambele situaţii cu avizul obligatoriu al Ministerului Sănătăţii.

(3) Concedii fără plată pot fi acordate şi pentru interese personale, altele decât cele prevăzute la alin. (1) şi (2), pe durate stabilite prin acordul părţilor.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata Anastasia gar Anastasia gar Buna ziua, in ce conditii poate un angajat medic in spital de stat solicita un concediu fara plata? Pe ce perioada si in ce conditii? Cand i se poate accepta ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata Vivian Ingrid Vivian Ingrid Un functionar public are dreptul la maxim 90 de zile calendaristice sau lucratoare de CFS? (vezi toată discuția)
Concediu fara plata cateldestept cateldestept 1)Care este perioada maxima de concediu fara plata care se poate acorda? 2)Ce documente se intocmesc? (vezi toată discuția)