avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decaderea din drepturile parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decaderea din drepturile parintesti

Am in ingrijire copilul minor,nepotel inca de la nastere(acum este in varsta de 1 an si jumatate) cu acordul mamei(tatal nu l-a recunoscut).Mama nu s-a interesat deloc de minor inca de la nastere si nu doreste sa il ingrijeasca. Cum as putea sa-l adopt? Sa cer decaderea din drepturile parintesti,sau consimtamantul mamei la adoptie? Ea este de accord intrucat nu o intereseaza minorul,dar nu stiu care este calea de urmat.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: lauradora , utilizator 16:51, 23 Octombrie 2013
Adopţia se încuviinţează de către instanţa de tutelă, dacă este în interesul superior al copilului şi sunt îndeplinite toate celelalte condiţii prevăzute de lege.

Adopţia este supusă cumulativ următoarelor principii:
a) interesul superior al copilului;

b) necesitatea de a asigura creşterea şi educarea copilului într-un mediu familial;

c) continuitatea creşterii şi educării copilului, ţinându-se seama de originea sa etnică, lingvistică, religioasă şi culturală;

d) celeritatea în îndeplinirea oricăror acte referitoare la procedura adopţiei.

Cereti acordul de vointa al mamei copilului.

sesizati DGASPC de sector.
puteti promova o cerere de stabilirea a domiciliului minorului la dvs. la judectoria unde domiciliati impreuna cu copilul. sa inteleg ca sunteti bunica materna?
Mulumesc frumos pentru raspuns! Este nepotel de sora! Eu sunt matusa copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoasterea copilului din afara casatoriei, nerecunoscut de tatal biologic Asyral Asyral Buna ziua, Recunoasterea copilului din afara castoriei, nerecunoscut de tatal biologic (pe certificatul de nastere are liniuta la rubrica \"tatal\"), se poate ... (vezi toată discuția)
Cum poate fi adoptat copilul fara consimtamantul tatalui? dandanaua dandanaua Concret:Un cpil, nascut de o mama labila psihic ( cu acte medicale in regula) si un tata care figureaza doar in certificatul de nastere al copilului ca ... (vezi toată discuția)
Care sunt conditiile legale de audiere , pentru un minor implicat intr-un proces? netie netie La initierea act de incuviintare vizite, tatal a cerut audierea copilului si instanta a acceptata chiar daca am specificat ca minorul a mai fost audiat in ... (vezi toată discuția)