avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie in Italia
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie in Italia

Buna ziua.Mama mea este pensionata in Romania,pentru limita de varsta si vechime integrala.De cativa ani insa,lucreaza in Italia ca ingrijitor batrani, cu contract de munca.Care este stagiul minim de cotizatie in Italia,si ce se va intampla cu pensia din Romania,dupa indeplinirea acelui stagiu?Va primi 2 pensii,una de la statul roman,si una de la statul italian?Sau se va adauga perioada lucrata in Italia,la pensia existenta deja in Romania,marindu-i-se cuantumul?Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:23, 23 Octombrie 2013
Buna ziua,
Va trebui sa se intereseze in Italia care sunt formalitatile si stagiile de munca in urma carora va primi acea pensie.
Pensia din Italia nu are legatura, deocamdata, cu cea din Romania.
Gabriel Klein Kiritescu
Incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, legislatia comunitara in domeniu a devenit direct aplicabila in Romania, in relatiile acesteia cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, fiind vorba, pana la data de 30 aprilie 2010 de Regulamentele (CEE) nr. 1408/71 si 574/72, si, incepand cu 1 mai 2010, de noile regulamente comunitare: Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004.
In cazul persoanelor care au lucrat in mai multe state membre ale Uniunii Europene, drepturile de pensie se acorda cu respectarea prevederilor regulamentelor comunitare la care ne-am referit si ale legislatiilor nationale in vigoare in materie de pensii, persoanele interesate putand solicita obtinerea drepturilor de pensie potrivit legislatiilor in vigoare ale statelor membre in care au desfasurat activitati profesionale.Drepturile de pensie se acorda potrivit principiului pro rata temporis, proportional cu perioadele de asigurare realizate in fiecare stat. Fiecare stat va acorda cate o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislatii.
Astfel, daca o persoana a lucrat atat in Romania cat si in Germania, va beneficia de drepturi de pensie acordate de ambele state, calculate proportional cu perioadele de asigurare sociala realizate in cele doua sisteme de pensii, cu respectarea prevederilor legislatiilor in materie din aceste doua tari.

La momentul implinirii varstei standard de pensionare, cererea dvs. de pensionare va putea fi depusa la institutia de asigurari sociale de la locul de domiciliu, care va face toate demersurile catre institutia competenta din celalalt stat membru.
Dupa ce institutiile competente ale celor doua state membre isi comunica, prin intermediul formularelor de legatura, toate informatiile necesare, acestea vor emite decizii proprii privind admiterea sau respingerea cererii de pensionare, decizii pe care le vor comunica persoanei interesate si/sau celorlalte institutii competente.
Drepturile de pensie cuvenite urmeaza a fi primite pe teritoriul statului de domiciliu.
In situatia in care sunteti nascut in anul 1949, varsta standard de pensionare este cuprinsa intre 64 de ani si 8 luni si 64 de ani si 11 luni.
Pentru perioada de 8 ani lucrata in grupa superioara de munca varsta standard de pensionare se reduce cu 1 an si 6 luni daca incadraea este corecta si ati lucrat 100% din timp in aceste conditii. Astfel, apreciem ca ati putea solicita pensia pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare in intervalul martie 2012 - mai 2013. De asemenea, va informam ca varstele standard de pensionare se regasesc in Anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 postata pe site-ul institutiei noastre la rubrica <<Legislatie pensii publice>>.
Detalii privind plata drepturilor de pensie in strainatate se regasesc pe site-ul institutiei noastre la rubrica <<Pensionari cu domiciliul in strainatate>>.


11-04-2012 13:32




Sursa:[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2013
Carp Mircea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionarea romanilor ce lucreaza in strainatate vasilecamarut vasilecamarut pentru un cetatean roman ce lucreaza legal in Italia se va lua in consideratie timpul lucrat aici in momentul pensionarii si in ce fel? (vezi toată discuția)
Pensia din grecia veresdorina veresdorina lucrez in Grecia cu acte la zi si plata taxelor la zi inclusiv declaratiile fiscale la zi.la varsta de pensionare pot beneficia de pensie din Grecia? (vezi toată discuția)
Pensie abc53 abc53 Unul din membrii familiei mele lucreaza cu contract de munca pe 3 ani la o institutie in Olanda ,Pe aceasta perioada lucrata in aceasta tara la varsta de ... (vezi toată discuția)