avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract mandat administrare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract mandat administrare

Situatie: director executiv, cu contract individual de munca (nu director in intelesul Legii 31/1990 modificata, adica nu i s-au delegat atributii de la admnistratori), este ales membru al consiliului de administratie al unei S.A.

Intrebari:
1. Contractul de munca se suspenda (Legea 441/2006) sau inceteaza de drept (OUG 82/2007) ? Care este diferenta dintre suspendare si incetarea de drept pentru aceasta situatie?
2. Ce fel de contract se incheie (si cu cine ) pentru a putea desfasura concomitent atributiile de director executiv si de membru in consiliul de administratie ? Ce fel de contributii, taxe si impozite se platesc?
3. Contractul de la punctul 2 (de mandat, presuspun) se poate incheia cu persoana fizica autorizata (PFA) consultanta/management ? Daca da, ce fel de contributii, taxe si impozite se platesc in acest caz?

Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 12:19, 31 Martie 2009
Carmen.D a scris:
Trebuie sa recunosc ca cele 3 opinii de mai sus m-au facut sa fiu si mai confuza:
-ba se poate incheia contractul de mandat cu o PFA, ba nu se poate
-nu inteleg sintagma de "persoana fizica simpla", eu credeam ca si o PFA este tot o persoana fizica "simpla", careia - printr-o autorizatie - i s-a acordat dreptul sa desfasoare anumite operatiuni comerciale.


PFA nu este o persoana fizica simpla ci una autorizata. Una e sa inchei un contract cu Ion Ionescu, care poate privi orice datorita faptului ca Ion Ionescu are capacitate civila deplina, si alta e sa inchei un contract cu PFA Ion Ionescu, care are capacitate civila restransa la activitatile autorizate. PFA e o categorie intermediara intre persoana fizica si persoana juridica.

Art. 153^13. - (1) Directorii societatii pe actiuni, in sistemul unitar, respectiv membrii directoratului, in sistemul dualist, sunt persoane fizice.
(2) O persoana juridica poate fi numita administrator sau membru al consiliului de supraveghere al unei societati pe actiuni. [...]
Ultima modificare: Luni, 30 Martie 2009
ContSters20980, utilizator

Referitor la art.138,139 din Legea nr.31/1990 rep. (invocate de cineva mai sus) mentionez ca sunt abrogate prin Legea nr.441/2006, iar prin aceeasi lege art.152 este modificat.
Raspunsul la intrebarea userului poate fi gasit la adresa:
[ link extern ]


Av. Cermak

Documentul respectiv are in vedere numai modificarile operate de legea 441/2006, nu si cele ulterioare, asa incat trebuie luat cu aceasta rezerva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare legea 31 bluehill bluehill a aparut legea 441/2006 prin care se modifica lg. 31/1990 si lg. 26/1990 se pare ca intra in vigoare din 01.decemdrie 2006 una din modificari consta in ... (vezi toată discuția)
Transformare cim babaangi babaangi Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1. in ce conditii se poate transforma CIM, pe perioada nedeterminata, in contract de mandat pentru ... (vezi toată discuția)
Stadiul administratorilor salariati ai sa-urilor julien_slbz julien_slbz am o intrebare pentru persoanele care activeza in SA-uri si sunt in tema : administratorilor care sunt salariati ai societatii in cauza li s-a suspendat ... (vezi toată discuția)