avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj tehnic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj tehnic

sociatatea isi inchide activitatea pentru sarbatorile de craciun si anul nou in data de 16 decembrie 2013.
Salariati care au concediu de odihna intra in concediu, dar ceilalti salariati care au numai o parte de concediu sau unii nu mai au nici o zi intra in concediu neplatit sau in somaj tehnic?
Daca se poate sa intre in somaj tehnic ce lege sta la baza acesteia si ce documente trebuie sa intocmeasca angajatorul.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:31, 23 Octombrie 2013
Codul muncii
Art. 52.
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
....
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
.....

art.53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

In acest sens, angajatorul va emite o decizie colectiva/individuala de suspendare a c.i.m. in baza art.52 alin.1 lit.c C.mun., decizie care se av comunica si salariatilor in cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii - somaj tehnic laszloecaterina laszloecaterina Conf.codului muncii salariatii pot intra in somaj tehnic 75% din fondul de salariu.As dori sa stiu daca trebuie sa am acordul salariatului scris sau numai le ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic padicam padicam Buna ziua, Ma poate informa cineva cum e cu somajul tehnic? Putem da in somaj tehnic parte din angajatii firmei? Angajatul trebuie sa aiba o anumita vechime ... (vezi toată discuția)
Procedura de trimitere in somaj tehnic cantorcorina cantorcorina In cazul trimiterii angajatilor in somaj tehnic,as vrea sa stiu care sant pasii de urmat si care sant obligatiile fiscale aferente salariului atit pentru ... (vezi toată discuția)