avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Parchetul trebuie sa instiinteze ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Parchetul trebuie sa instiinteze ?

Buna seara,

Cu respect ma adresez Domniilor Voastre cu urmatoarea intrebare: Procurorul care trimite rezolutia catre partile din dosar, sau partile interesate, trebuie sa instiinteze persoana careia ii inmaneaza rezolutia, cum ca are termen de 20 de zile da la comunicare de a face plangere conform art. 278 CCP ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ethel , utilizator 16:21, 25 Octombrie 2013
In general,impreuna cu rezolutia este si o comunicare catre dvs in care va face cunoscut acest lucru.
Si daca comunicarea cu instiintarea despre acest termen nu a fost comunicata,ci doar rezolutia,ce se va intampla? Se va considera drept rea-credinta a parchetului pentru neanstiintare termen?
Daca nu exista specificat acel anumit termen,atunci persoana care a primit rezolutia poate sa inteleaga ca nu are un termen anumit de a ataca rezolutia, deci poate sa inteleaga ca poate sa atace oricand!
@ danaa1
In drept exista un principiu: Nimeni nu se poate scuza, invocand necunoasterea legii!(„Nemo censetur ignorare legem").
Daca toti ar invoca necunoasterea legii si s-ar admite acest lucru s-ar ajunge la o stare de instabilitate juridica si haos, fapt pentru care este general admisa prezumtia absoluta a cunoasterii legii, iar in baza acestei prezumtii, toti cetatenii trebuie sa cunoasca legile, prezumtia neputand fi rasturnata prin proba contrarie.
@patrascu razvan

Intr-adevar asa e,nimeni nu se poate scuza ca nu a stiut legea,dar in principiu chiar asa este: Nu toti oamenii au cunostiinte ca exista anumite termene sau legi. Sa nu credeti ca o femeie casnica sau un agricultor au cunostiinte de toate legile si termenele care exista! In ziua de azi oamenii au o constiinta de anumite legi date de Dumnezeu si anume: Sa nu furi,sa nu ucizi,sa nu comiti adulter/viol,etc, insa de legile aprobate de parlamentari si care au intrat in vigoare in monitorul oficial,oamenii simpli nu stiu,deoarece ei nu au timp sa urmareasa legi,articole sau proceduri legale pentru ca cea mai mare ocupatie a lor este cea de familie.
Ganditi-va ca sunt o gramada de coduri ca:: Codul civil,codul penal,codul muncii, codul vamal,codul fiscal,legea invatamantului,legea circulatiei auto,etc care necesita mult timp sa citeasca un om simplu ca sa stie ca exista anumite legi si coduri.

Revenind la primul raspuns dat de d-stra,si anume ca,in general impreuna cu rezolutia exista si o comunicare care va face cunoscut acest lucru, dar din discutia deschisa de @ethel,intelegem ca, comunicarea care face cunoscut acest lucru lipseste. Si atunci cine a incalcat legea mai intai? Procurorul care trebuia sa comunice facand cunoscut termenul de a face plangere,sau persoana care nu a stiut ca exista o lege,un cod ? Nu credeti ca procurorul a incalcat o lege,un cod pentru ca nu a facut cunoscut acest lucru catre persoana careia i s-a trimis acea rezolutie?

Pe buna dreptate,cineva mi-a zis ca,legile sunt facute in favoarea unora,ca cei care au dreptatea de partea lor sa nu aiba parte de un proces cinstit. Cum asa? Sa va dau un exemplu:
Un procuror stie sa trimita o citatie unei persoane,in care comunica data si ora la care persoana respectiva trebuie sa fie prezenta,in cazul in care nu se prezinta la termenul stabilit va fii sanctionata si se va emite si un mandat de aducere fortata pentru a fii audiata.
Vedeti ca intr-adevar legile sunt facute doar pentru si in favoarea unora?
Adica procurorul instinteaza prin citatie un anumit termen la care trebuie sa se prezinte persoana citata,insa cand e vorba sa trimita rezolutia,nu comunica si un anumit termen de valabilitate,astfel i se incalca un drept partii vatamate de a mai avea dreptul la un proces echitabil si corect,prin necomunicarea ca are dreptul de a face plangere intr-un anumit termen,aceasta constituie drept rea-credinta a procurorului.
Nu e cinstit ca partea vatamata sa nu aiba acces la un proces in care sa isi expuna concluziile,exceptiile cu privire la caz in apararea sa !
Daca i se aducea la cunostiinta prin comunicare si acel termen,iar persoana instiintata nu a depus plangerea in acel termen,atunci consider ca vinovat e parsoana care a fost instiintata si nu s-a pregatit pentru aparare sau acuzare. Acest lucru se intelege ca si cum persoana care vrea sa isi faca dreptate,este tinuta in captivitate pentru a nu fii auzita si caruia i se da drumul din captivitate dupa expirarea termenului de a mai face plangere.

Poate am depasit masura,dar am vrut sa spun cea ce am de spus cum vad eu situatia.
Bună ziua,

Cu respect vă întreb: fiindcă, împreună cu rezoluția primită, nefiind înștiințat că aș putea face contestație, totuși, o pot face conf. art. 278(1) din CPP ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum atac un n.u.p. gabi33 gabi33 Va rog sa-mi spuneti cum,unde si in cat timp de la comunicarea rezolutiei de nup o pot ataca?Eu sunt parte vatamata. (vezi toată discuția)
Pot sa-mi vad dosarul aflat la parchet? in temeiul carui articol? jon53 jon53 Ca parte vatamata intr-un dosar penal sunt nemultumut de ordonanta prin care procurorul a dat scoaterea de sub urmarirea penala a faptuitorului. Intrucat ... (vezi toată discuția)
Neinceperea urmaririi penale alexeu alexeu daca am primit o comunicare cu neinceperea urmaririi penale art 228 raportat la art 10 lit b. mi se mai poate da inchisoare cu suspendare sau amenda penala? (vezi toată discuția)