avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere pentru copil care si-a ispasit ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere pentru copil care si-a ispasit pedeapsa privata de libertate

Buna seara. Sunt interesata de un raspuns la urmatoarea speta. in urma divortului, copiii, doi la numar au ramas in grija si ocrotirea mamei, care evident nu s-a ocupat de ei, implicarea tatalui fiind indepartata de catre aceasta prin diverse metode, situatie in care copilul cel mare ajunge sa isi ispaseasca o pedeapsa privata de libertate de 3 ani si jumatate. Mentionez ca a avut mai multe infractiuni, furt calificat, talharie, condus autovehicul fara permis, accident de motocicleta, soldat cu masini avariate, etc. Copilul reuseste sa iasa din arest dupa 2 ani de zile si in toamna aceasta se inscrie la liceu , invatamant seral. In toata perioada in care copilul si-a ispasit poedeapsa, tatal si-a indeplinit obligatia de intretinere pentru ambii copii pana in luna iuliue anul curent cand copilul cel mic a terminat liceul si nu a studiat mai departe deoarece nu a luat examenul de bacalaureat. In perioada in care copilul cel mare a fost arestat, tatal l-a vizitat de mai multe ori , ia trimis pachete si a contribuit cu ceea ce a putut material si pecuniar, mai ales ca nu mai lucreaza de cativa ani ,nu este pensionar si nici somaj nu a primit. Intrebarea este: atata timp cat a contribuit cu pensia de intretinere in perioada in care a fost arestat tatal poate fi obligat in continuare la plata pensiei de intretinere? Problema este nu ca urmareste sa se sustraga, ci pur si simplu nu are nici un venit, iar pentru perioada in care copilul cel mare a fost arestat tatal si-a indeplinit obligatia de intretinere. De asemenea in urma divortului, apartamentul de 3 camere, locuinta sociala a ramas mamei, pentru copii. Evident situatia nu poate fi explicata cu lux de amanunte aici, dar in mare parte asta este speta. Multumesc anticipat pentru raspuns.
Pe durata executarii pedepsei privative de libertate, tatal a platit pensie de intretinere pentru acest copil in mod voluntar, desi nu o mai datora intrucat a fost "intretinut" de stat. Acum, fiind elev la seral, nu beneficiaza de intretinere, cu atat mai mult cu cat tatal nici nu lucreaza. Pensia de intretinere se datoreaza celui aflat in nevoie de la ambii parinti, deci ar putea sa o solicite de la mama, daca ar fi fost inscris la o forma de invatamant -cursurile de zi....
E discutabil cu acele cursuri la seral, depinde daca ii lasa timp de munca sau nu.
Referitor la restul, daca mama nu s-a ocupat de copii, atunci tatal putea interveni oricand in educarea si vizitarea lor; nu cred ca nu se ocupa, dar cand venea tatal era mereu prezenta. Chiar si asa, vizitele mai dese duceau la o prezenta constanta a mamei in viata copiilor.

Nu stiu ce inseamna vizite de cateva ori... dar ma intreb cu ce a iesit copilul ala din detentie, a invatat ceva, nu a invatat?
Inteleg ca nu sunt bani insa, totusi, copiii trebuie sa manance, asta nu e optional.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bursa monoparentala.buna ziua eu sunt divorțată si din casatorie am un minor. acum ... Critig1 Critig1 Buna ziua eu sunt divorțată si din casatorie am un minor. Acum traiesc in concubinaj si mai am doi copii. Copilul din prima casatorie se încadrează pentru ... (vezi toată discuția)
Deducere impozit salariu pentru 2 copii Alexandruhorea Alexandruhorea Buna ziua, Am 2 copiii, cel mare a implinit varsta de 18 ani si este la facultate, nu lucreaza. Angajatorul mi-a spus ca pentru cel mare nu mai pot beneficia ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna daca parintele nerezident si-a schimbat domiciliul in germania? dia_dia45 dia_dia45 buna ziua. in 2009 mi s-au incredintat cei 2 minori spre crestere si educare eu avand custodie unica iar tatal obligat la plata pensiei de intretinere o ... (vezi toată discuția)