avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum sa intocmesc o nota explicativa,declaratie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum sa intocmesc o nota explicativa,declaratie

Eu sunt casier-vanzator. O clienta a facut o reclamatie. Noi avem camere video, se vede foarte clar ca nu a fost agresata cum zice ea, dar nu avem si audio ca sa se auda converatia.
Pentru reclamatia facuta de clienta eu si colega mea primim avertisment scris. Acesta ma afecteaza, pe viitor nu mai pot sa imi depun candidatura pentru avansare si nici nu mai primesc al 13 salariu.
Cum sa fac nota explicativa, ce sa contina si cum pot refuza sa semnez de luare la cunostinta avertismantul???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:21, 25 Octombrie 2013
ART. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
(2) Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuată cercetarea;
d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.
(3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
(4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.
(5) Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.
@ roberta1979

Avertismentul se poate contesta in instanta de judecata in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de sanctionare.
Contestatia se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si nu este supusa platii taxelor judiciare.

Nota explicativa nu are nicio valoare juridica , daca nu este data in cadrul procedurii cercetarii disciplinare prealiabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiune ecbibl ecbibl Daca in urma unui control s-a dispus sanctionarea unui salariat,va rog sa-mi spuneti care este termenul legal in care se poate emite decizia de ... (vezi toată discuția)
Lntrebare despre un avertisment la locul de munca costel01 costel01 Buna ziua.In urma unor amenintari repetate la locul de munca,seful meu mi-a dat azi sa semnez in biroul dansului un Avertisment scris imputandu-mi faptul ca ... (vezi toată discuția)
Este de competenta itm? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Daca ma consider nedreptatit de continutul avertismentului scris este de competenta ITM-ului sa cerceteze mustrarile(nefondate dealtfel)? (vezi toată discuția)