avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... intrebarea unui enorias
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

intrebarea unui enorias

Buna
reprezint 99% din enoriasii unei parohii ortodoxe din judetul arad.
in urma cu cateva luni am ramas fara preot in urma decesului preotului de la noi si am dorit sa avem
ca preot pe cel care ne-a slujit vreme de 3 ani atata timp cat a fost bolnav parintele trecut la cele vesnice.episcopia ne-a refuzat acest lucru iar noi a ales sa inchidem biserica. saptamana trecut a venit preotul numit prin ,,concursul'' eparhiei, ne-a venit cu o zi inainte sa fie dat publicitatii rezultatele concursului pentru postul de preot.mai mare rusinea.ca la noi la nimenea. asa ca intreaga suflare a comunei a decis sa inchida biserica.
pe maine ( duminica) am fost amenintati de eparhie ca vor veni cu trupele jandarmeriei care vor sparge usa pecetluita a bisericii noastre si vor instala tot pe cel care este dorit de ei.iar pe noi ne vor manca puscaria si tribunalele findca am cutezat sa ne opunem mirsaviilor lor. unui ,,examen'' cu rezultat stiut dinainte sa fie corectate si lucrarile.
daca vom tine biserica inchisa, riscam inchisoarea?majoritatea dintre noi avem o varsta, este de la sine inteles ca nu putem tine piept trupelor jandarmeriei. dar daca dinsii sparg usa si intra in biserica cu forta ca sa ne impuna preotul, noi nu ii putem acuza de nimic?pentru ca biserica este rodul trudei unei comunitati intregi, nu a caiafelor eparhiale care guverneaza dupa cum le dicteaza bunul plac.
va multumim pentru intelegere si asteptam raspuns.
o comuna intreaga nu vor putea inchide, sau ne intoarcem la vremurile cand in urma rascoalei lui horea aici au fost executati cateva sute de oameni ai locului?ori pe vremurile cand comunistii au inchis intreaga floare a comunei ca sa o poata colectiviza fortat?!
Cel mai recent răspuns: nicu44 , utilizator 22:50, 29 Martie 2009
Banuiesc ca deja comunitatea a donat lacasul bisericii Bisericii Ortodoxe.
Conform Statutului Bisericii Ortodoxe Romane publicat in Monitorul Oficial in ianuarie 2008

Art. 49
(1) Preotul paroh, ca delegat al chiriarhului, este pastorul sufletesc al credinciosilor dintr-o parohie, iar in activitatea administrativa este conducatorul administratiei parohiale si presedinte al Adunarii parohiale, al Consiliului parohial si al Comitetului parohial.
(2) Numirea sau revocarea din oficiul de paroh se face de catre chiriarh intr-o sedinta a Permanentei Consiliului eparhial, avandu-se in vedere calitatea activitatii desfasurate.
(3) Din motive administrative, misionare sau disciplinare, oficiul parohial se poate incredinta de catre chiriarh si celorlalti preoti slujitori, intr-o sedinta a Permanentei Consiliului eparhial.


In opinia mea, in aceste conditii legislative numirea preotului paroh nu este la latitudinea enoriasilor, nici macar a adunarii parohiale constituite ci, asa cum prevede statutul cultului, se face de catre chiriarh.

Hotararea chiriarhului trebuie sa tina cont de calitatea activitatii desfasurate de preotul respectiv. Atentie cu privire la concursul de care faceti vorbire, exista prevederi in statut care permit numirea fara concurs a unui nou preot

art. 124 al. 4) In situatii misionare urgente din mediul urban sau rural, Chiriarhul poate numi sau transfera, fara concurs, un preot intr-un post vacant.

art. 105 al. (2) Vicarul administrativ eparhial, consilierii eparhiali, inspectorul eparhial si secretarul eparhial au atributii stabilite, prin decizie, de Chiriarh. Ei participa fara drept de vot la sedintele Adunarii Eparhiale, iar la sedintele Permanentei Consiliului Eparhial, cu vot deliberativ. Clericii din Administratia Eparhiala pot fi numiti slujitori la parohii direct (fara concurs) de catre Chiriarh.

Art.39 - (1) Vicarul administrativ patriarhal, consilierii patriarhali si inspectorii patriarhali se numesc si se revoca, in conditiile art.26, lit. p din prezentul Statut, dintre preotii doctori, absolventi de masterat, licentiati in teologie sau in alte specializari, cu activitati si aptitudini deosebite, fara impedimente juridic-canonice. Clericii din institutiile centrale bisericesti pot fi numiti slujitori la parohii direct (fara concurs) de catre Patriarh.

Rascoalele nu au adus din pacate nimic bun, dupa cum ne arata istoria dupa fiecare rascoala din Transilvania romanii au fost si mai dur persecutati si si-au pierdut din drepturi#-o

In schimb, vorba dulce mult aduce, plus banul e ochiul dracului: faceti dvs., adunarea parohiala, o scrisoare frumoasa catre Episcopie, in care sa aratati cat de mult bine a facut preotul pe care il doriti dvs. de paroh, si cat de mult il sustineti dvs., enoriasii.
Apelati cum vi s-a spus, la ziare, ca s-o publice - ca o scrisoare deschisa - la televiziuni chiar. Trimiteti de asemenea scrisoarea catre Episcopie si catre preotul numit de Episcopie si precizati in plus fata de varianta pentru ziare ca dvs. enoriasii, nu aveti de gand sa mai faceti niciun fel de donatii bisericii locale daca nu va fi numit in functie preotul pe care il doriti dvs.

In aceste conditii, sper ca vi se va da castig de cauza - nu cred ca este vreun preot care sa vrea sa stea la tara fara sprijinul banesc al enoriasilor:))

Ultima modificare: Duminică, 29 Martie 2009
Diana Persa, Avocat
din pacate acum ne-am dat seama ca s-a ajuns la ce este scris in articolele de mai jos.
ce mai atata vorba dulce?! bine le zice autorul !si el face parte din parohia respectiva.noi oricum nu vom ceda.
facem o alta biserica si in cea veche nu au decat sa slujeasca in ea goala popii impusi cu forta.
va multumim pentru sprijinul acordat.

[ link extern ]

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu sint trecut in revisal, (extrasul din revisal, este "alb ca ... exigu exigu Nu sint trecut in Revisal, (extrasul din Revisal, este \"alb ca zapada\") in schimb angajatorul depune declaratia 112. Nu am CIM dar statul roman imi acorda ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa se faca ca primarii si popii sa respecte legea mirela matias mirela matias Daca OG 82/2001, aprobata cu Legea 125/2002 si Normele metodologice de aplicare 1470/2002 spun ca bugetele locale trebuie sa aloce si sa vireze sume ... (vezi toată discuția)
consiliul parohial mi-a solicitat o taxa de contribuție cu trei ani in urmă pentru a oficia căsătoria ... Danut 08 Danut 08 Buna ziua Mă numesc Dan și locuiesc în Finteușu Mic. Sînt căsătorit în 21 octombrie 2018 și am următoarea problemă: Consiliul parohial mi-a ... (vezi toată discuția)