avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Controlarea masinii de catre politie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Controlarea masinii de catre politie

Buna ziua, as avea si eu urmatoarea intrebare: Politia romana are sau nu dreptul sa iti controleze portbagajul fara mandat? Daca de ex. te trage pe dreapta pt ca nu porti centura poate sa iti zica si "Arata-mi ce ai in portbagaj?" daca refuzi ce pot face legal?. Ms de raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 12:40, 1 Noiembrie 2013
Politistul are dreptul sa verifice autoturismul,inclusiv portbagajul fara mandat.
Ultima modificare: Duminică, 27 Octombrie 2013
Stefan Bicov, Avocat
Ms de raspuns,... mai intreb inca o situatie ipotetica (a fost caz prezentat la stiri in urma cu cateva luni). Unui cetatean i s-a intocmit dosar penal pt. ca in portbagajul masinii sale avea o bata de baseball (sport american pt. necunoscatori in caz ca sunt). Intrebarea mea este. Daca prin portbagajul masinii arunc si vre-o doua mingi de tensi de camp (sau chiar de baseball) iar eu (daca sunt controlat si luat intrebari despre bata care deja e acolo) zic ceva de genu' "D-le agent, eu port aceasta bata pt. ca mai joc ocazional baseball,... ma duc cu bata la padure, arunc mingea in sus si o lovesc cu bata, sau ma joc cu prietenii, ma ajuta sa ma recreez"(in Romania nu avem terenuri de baseball din cate stiu dar acest joc/sport nu e ilegal)" mi s-ar mai putea face ceva? La urma urmei daca sunt prins cu o racheta de tenis de camp sau cu o geanta de golf cu crose nu mi se face nimic,... de ce cu bata de baseball mi s-ar face?
Ultima modificare: Duminică, 27 Octombrie 2013
CountPorcula1987, utilizator
Exista o lista de articole care daca sunt constatate de agentul de control in bunul mobil-daca nu pot fi legal justificate ,ridica suspiciuni
De regula aceste articole sunt detinute in mijloacele de transport pentru a fi utilizate in eventuale altercatii
Practic,acelasi efect il pot genera si multe alte articole pe care soferii le pot detine in autovehicule
Utilizati un cricket, o ranga de ridicat, o cheie mai mare sau o manivela, toate pentru reparat masina si nu va avea ce sa zica, din moment ce aveti dreptul sa va reparati masina.
Bata de baseball este articol sportiv, nu arma de autoaparare. Poate fi detinuta fara probleme in masina (ATENTIE! Detinuta, nu utilizata). Daca un cap de creta face dosar penal, poate fi actionat in instanta. Extrapoland, se presupune ca si pentru detinerea unei mingi de fotbal vom avea parte de acelasi tratament, ca sa nu mai vorbim de manusi de box :)) ?!

Alte discuții în legătură

Obligatiile politistului kuky666 kuky666 un politist de la rutiera are voie sa fie si operator radar si agent constatator din moment ce este singur in masina? (vezi toată discuția)
Nerespectarea semnalelor polistului nebundlegat nebundlegat Aseara , i-am imprumutat masina fratelui meu. Acesta s-a dus cu prietenii lui la un restaurant unde au luat cina. La intoarcere acesta a observat ca o masina ... (vezi toată discuția)
Dispozitiile politistului rutier tichil tichil Care sunt si unde sunt reglementate dispozitiile agentului rutier. (vezi toată discuția)