avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune tata decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune tata decedat

Buna ziua .Tatal meu a murit si as vrea sa deschid succesiune dupa el. Mosteniori sunt mama mea, eu si fratele meu, plus un frate vitreg .Din cate stiu eu, dupa el a ramas un apartament care el era coproprietar impreuna cu mama, in plus am auzit din zvonuri ca au ramas ceva terenuri plus un cont in banca in care imputernicit ar fi fost fratele meu vitreg .Din cate cunosc eu, imputernicirea la banca este doar pe durata vieti titularului .Totodata, apartamentul a fost cumparat in rate, rate pe care le-a platit doar mama mea, tatal meu necontribuind cu nimic la plata ratelor (mama avand documente in acest sens de la banca care ii tragea bani din salariu pentru plata ratelor). Intrebarile mele sunt :
1. cum pot afla de la banca ce bani avea el in cont la data decesului, daca avem si noi dreptul la cota parte din acesti bani (aceleasi lucruri si despre eventualele terenuri pe care tatal meu le-ar fi avut la data decesului) ?
2. Fratele meu vitreg are dreptul la cota parte din apartament daca mama mea poate dovedi ca ea a achitat integral pretul apartamentului ?
3. Trebuia deschis proces pentru toate cele scrise de mine la pct. 1 si 2 ?
Multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: promocris , utilizator 13:38, 13 Noiembrie 2013
Incep cu sfarsitul: daca mostenitorii se inteleg asupra componentei masei succesorale si a cotelor atunci nu tb facut partaj.

In masa succesorala intra toate bunurile defunctului, fie ca erau bunuri proprii, fie comune cu celalalt sot. La nivel teoretic, bunul imobil este bun comun al sotilor, fiind dobandit in timpul casatoriei, chiar daca a fost achitat doar din salariul unuia. Pt a demonstra ca e bunul mamei ar tb sa ajungeti in instanta.

Tb sa acceptati succesiunea si sa primiti un certificat de calitate de mostenitor si apoi sa va adresati bancii si sa solicitati date privind situatia contului bancar al defunctului la data decesului. Imputernicitul pe cont are mandat doar pt timpul cat titularul e in viata, pt a avea acces ulterior ar fi nevoie de o clauza testamentara.
Apropo de clauzele testamentare, credeti ca putea tatal meu sa fii instrainat (fie prin donatie, fie prin vanzare-cumparare sau prin testament) partea lui din apartament catre fratele meu vitreg ?
Asta nu avem de unde sa stim.Probabil, daca este asa, o sa aflati cand va prezentati la notar iar fratele va veni cu actele ce-l fac proprietar pe cota tatalui.
Vreau sa stiu daca ar fi fost legal ca tatal meu sa-si instraineze partea lui fara acordul mamei mele .
Da, este legal sa instraineze cota parte ce-i revenea.Este vorba despre o cota ideala, asa ca o putea instraina.

Alte discuții în legătură

Diminuarea masei succesorale prin disimulare ionmoisil ionmoisil Parintii tatalui meu au avut 2 fii, tatal meu si unchiul meu.Primul a decedat bunicul inainte de 1989.Masa succesorala dupa bunicul meu s-a impartit in cotele ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu probleme. buna seara, tatal meu a decedat de zece ... atinas atinas Succesiune cu probleme. Buna seara, Tatal meu a decedat de zece ani si la succesiune trebuia dezbatuta urmatoarea masa succesorala; un apartament ... (vezi toată discuția)
Impartirea mostenirii camyyb camyyb buna seara..mama e recasatorita iar urma acestea casnicii a avut un alt fiu.noi suntem 2 frati vitregi.tatal vitreg de putin timp a decedat,lasand in urma un ... (vezi toată discuția)