avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu probleme. Buna seara, Tatal meu a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu probleme. Buna seara, Tatal meu a decedat de zece ...

Succesiune cu probleme.

Buna seara,

Tatal meu a decedat de zece ani si la succesiune trebuia dezbatuta urmatoarea masa succesorala; un apartament proprietatea ambilor parinti, teren agricol mostenit de tatal meu de la familie, si anumite sume de bani.

1. In apartamentul parintilor mei locuiesc eu din 1992 impreuna cu familia mea iar parintii mei locuiau in garsoniera proprietatea mea. care este la 100 m in vecinatate. Asa ne-am inteles fara nici o conventie scrisa , fara nici o obiectie din partea fratelui. Totul a fost ok , eu am facut imbunatatiri cu acordul lor pentru ca dorinta lor era ca acest apartament sa imi ramana mie.
2. Cu cateva luni inainte de deces, tata vinde un teren si imparte banii in felul urmator: fratele meu(functionar public) primeste prin banca o cota parte, mama primeste si ea pe numele ei o cota parte, eu primesc doar un sfert din cota fratelui. Restul banilor raman pe numele tatalui meu la care atat eu cat si mama avem dreptul sa dispunem eu doar in limita sumei pe care o primise fratele. Mai mult fratele primeste si o suma importanat in valuta eu am lasat-0 si pe asta pe numele tatalui. Am convenit asa ca ei sa poata beneficia de dobanzi si eu sa dispun de bani doar daca voi avea nevoie .
3. La cateva luni tata decedeaza de o boala nemiloasa si galopanta si cu trei zile inainte cand deja era pe morfina si ne asteptam sa il pierdem, primesc un telefon de la banca fiind anuntata ca mama a scos toti banii care sunt pe numele lui inclusiv din contul la care si eu aveam dreptul., valuta, titluri din trezorerie, tot. La intrebarea mea a raspuns ca e mai bine asa ca sa nu platim prea mult la notar la succesiune, dar ca ea imi va da aceeasi suma pe care o primise si fratele meu. Oricum oficial eu am scos toate extrasele cu operatiunile respective.
4. Ziua succesiunii;
Eu nu primisem nici un leu desi trecusera vreo 3 luni de la deces. Discutia anterioara a fost ca ei sa imi cedeze partile lor din apartamentul parintilor, dar fratele a vrut o suma de bani pe care eu am fost de acord ca mama sa i-o dea lui, adica o parte din suma care mi se cuvenea mie din vanzarea terenului, si mama sa primeasca uzufruct viager pe garsoniera mea. Surpriza la notar mama nu mai vrea sa ii dea fratelui meu banii, la masa succesorala nu exista nici un leu in dezbatere pentru ca mama ii scosaese anterior pe toti.
Deci eu accept succesiunea , dar nu sunt de acord cu compunerea mesei succesorale. Notarul ne da termen de gandire si sa revenim cand ne intelegem.
Au trecut zece ani, si astazi notarul ne-a convocat din nou ca sa suspende oficial succesiunea sau ne adresam instantei.
Concluzie: eu nu am primit nici un leu, le-am zis si astazi ca nu ma intereseaza nici un leu , doar sa imi ramana apartamentul. Sumele de bani in cauza sunt mai mari decat valoare apartamentului.
Mama a spus ca dupa moartea ei sa se dezbata cele doua succesiuni, ca ea nu face nimic cat traieste adica apartamentul sa se imparta intre noi ca frati cu drepturi egale.
Am tot sperat ca lucrurile se vor aranja cum trebuie, dar nu mai suntem in relatiile care erau cand traia tata.
Mama locuieste in continuare in garsoniera mea.
Nu am apelat la instanta pentru ca copilul meu este crescut cu ajutorul parintilor, fratele meu nu are copii, deci practic mama are doar un nepot, dar degeaba.

Intrebarea mea este cat de legal a fost sa scoata banii inainte ca tata sa decedeze, ce sanse am eu in instanta sa imi cer partea egala cu fratele din sumele acelea din moment ce nu este o conventie scrisa, totul fiind mutual, chiar daca si acum am toate actele bancare care sa dovedeasca ca eu nu am primit aceleasi sume. Ce se intampla cu banii pe care eu i-am bagat in apartament timp de 28 de ani?
Si o alta intrebare importanta;
are dreptul mama sa ii lase fratelui meu partea ei din apartament si banii pe care ea ii are acum in conturi prin testament cu clauza de ingrijire? Sau donatie, sau alta formula legala pe care eu nu o pot contesta?
Mentionez ca la sumele existente in banca nu are nevoie de sprijin material, momentan poate doar de suport moral, de recreere la medic, .... Ea plateste impozitul pe apartamentul in care locuiesc eu si eu pe garsoniera in care ea locuieste si acum.
Cu multumiri, si cu alte lamuriri daca va sunt necesare.
Cel mai recent răspuns: atinas , utilizator 23:06, 28 August 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
A fost legal să scoată banii, pentru că probabil a fost împuternicita pe contul acestuia.
Cum toate aceste înțelegeri dintre dvs au fost doar verbale, sansele sa va mai recuperati vreun ban sunt nule. Neexistand niciun înscris doveditor al acestor obligatii, nu există nici constrangerea legală.
Probabil de 10 ani banii nici nu mai exista.
În privința mamei, deocamdată nu ii poate lăsa fratelui nimic, pentru că nu a fost dezbătută succesiunea după tatăl dvs.
Multumesc pentru raspuns.
Banii exista, inclusiv in conturile bancare deschise initial de catre tata, s-au mai plimbat si prin alte banci. Nu ma intrebati cum de stiu , dar credeti-ma ca stiu circuitul anumitor sume. Acum cat mama traieste nu prea ma intereseaza ce face cu banii " sai", asta a fost si ideea sa aiba cat traieste beneficii. Dar situatia s-a schimbat total ajungandu-se la favorizarea fratelui, ceea ce nu imi convine, mai ales ca eu am un copil caruia as vrea sa ii ramana acest apartament.
Intrebarea mea deriva din faptul ca mi-ati spus ca mama nu ar putea face nimic preferential, adica testament, act de donatie, sau vanzarea de cota ei parte din apartament cu clauza de ingrijire, deoarece nu s-a dezbatut succesiunea dupa tata, inteleg bine? In caz de testament am inteles ca oricum nu poate fi incalcata cota mea rezervatara, care nu am inteles prea bine cum se calculeaza si as dori sa imi precizati.
Ok, cat traieste nu este nici o problema , probabil v-a dispune cum doreste de bani.
M-am gandit ca nu ar fi o problema sa se dezbata succesiunea odata cu trecerea ei in nefiinta.
1.
Intrebarea mea este cum se va face impartirea cu fratele meu pe apartament daca va exista un act aditional care sa il favorizeze in variantele mai sus mentionate. Daca e testament cat este cota legala, in caz de act de donatie pot sa il atac? Exista totusi aceasta posibilitate sa faca act de vanzare cu cota parte in favoarea fratelui?
2.
La acel moment DACA se va ajunge in instanta pot eu depune actele bancare pe care le am si din care se vad clar sumele primite din vanzarea terenului de catre tatal meu? vreau sa va spun ca pe ordinul de plata tata a scris - donatie catre fiul meu, sotie, fiica, "din mostenirea mea rezultata din vanzarea terenului, act de vanzare nr, etc". Are vreo relevanta in instanta? Mai mult in declaratiile lui de avere apar scrise aceste donatii.
3.
Imbunatatirile aduse apartamentului de catre mine se pot lua in calcul, si cum se va face evaluarea, pe baza de expertiza , pentru ca sumele platite de-a lungul timpului au o anumita devalorizare, ma gandesc ca valoarea apartamentului ar trebui sa fie la momentul acela? Ca o paranteza sa se inteleaga de ce sunt atat de "incrancenata" ca acest apartament sa imi ramana mie integral; fratele meu inainte de 1989 a primit de la parinti apartartamentul in care locuieste si era normal ca acesta sa imi ramana mie. Legal nu se mai poate dovedi deoarece banii i-au fost dati fara acte si el a cumparat pe numele lui, (da si stiu ca asta e greseala mea ca nu am cerut ca lucrurile sa devina legale cat traia tata).
4. Daca face un act de intretinere cu fratele si vrea sa ii dea toti banii trebuie sa existe justificare certa in ceea ce priveste cheltuiala, sau poate dispune de toti banii fara rezerve?
E destul de complicat pentru ca la deschiderea unei actiuni in instanta se vor plati niste sume , de timbru, judiciare, ...etc. Am inteles ca deoarece au trecut 10 ani de la decesul tatalui ar trebui platite taxe pentru dezbaterea succesorala, dar in cazul in care mama decedeaza in timp de 6 luni sunt exonerate de la plata. Cinstit nu stiu daca si succesiunea dupa tata e tot la fel? se pot dezbate cele doua in acelasi timp?

Cu multumiri.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Apartamentul este proprietatea ambilor parinti, in devalmasie. Cum tata a decedat, iar succesiunea nu a fost dezbatuta, jumatatea lui este...in aer. Caci asta e si scopul dezbaterii succesiunii- stabilirea cotelor ce revin fiecarui mostenitor.
Practic, mama dvs nu are un act de proprietate pentru cota sa, astfel incat sa incheie un contract cu fratele dvs.
Un testament poate sa ii lase, insa nu este act de proprietate, astfel incat la decesul mamei oricum va trebui dezbatuta succesiunea. Cat timp nu s-a finalizat procedura succesorala dupa tata, nici un eventual testament pe care l-ar lasa mama nu poate fi valorificat.
Daca totusi mama lasa un testament, in termen de 3 ani de la deces, puteti solicita reductiunea acestuia.
Cota mamei este de 5/8 din apartament. Rezerva succesorala a dvs este de jumatate din cota legala, care v-ar fi revenit din succesiunea mamei. Adica 5/32.
Asta inseamna ca testamentul s-ar reduce pana la intregirea rezervei succesorale a dvs de 5/32.

2. Dvs aveti o problema cu promisiunile facute. Documentele bancare sunt dovada faptului ca tatal a primit pretul in urma vanzarii terenului
Insa faca un act notarial, mentiunile "donatie/vanzare/mostenire" nu inseamna nimic. Documentele bancare nu transmit proprietatea.

3. Aveti un drept de creanta asupra imbunatatirilor aduse, in masura in care aveti documente justificative (chitante, bonuri, facturi etc).

4. Atat timp cat mama a scos toti banii si sumele sunt in posesia ei, le poate transmite cui doreste.
Multumesc pentru raspuns.
Situatia pe care mi-ati prezentat-o este total in defavoarea mea, in cel mai rau caz raman cu o cota minora din apartament, da am chitante stranse de-a lungul timpului, dar astea nu reflecta adevarata valoare, si oricum trebuie sa ajung un instanta pentru stabilirea creantei. Mai mult daca fratele va avea cota majoritara mai pot eu sa plateasc sulta si sa raman in apartament?
Ma gandesc la ce e mai rau si as avea urmatoarea intrebare: exista posibilitatea legala sa fiu data afara din apartament , adica mama care apare pe actul de vanzare cumparare ca si coproprietar ar putea prin absurd sa imi ceara sa plec din apartament? Nu stiu, ma gandesc daca exista o dispozitie legala prin executor sa imi puna in vedere sa eliberez apartamentul pana in data de.... Cei 28 de ani in care parintii mei au consimtit ca eu sa locuiesc aici si ei in garsoniera mea, nu conteaza, ca doar nu i-am fortat ? Imi cer scuze dar, nu am cum sa nu ma gandesc si la o astfel de posibilitate.

Cu multumiri.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Păi si dvs aveti dreptul la o cota, chiar și mai mică din jumătatea.
Mama nu este unic proprietar astfel încât să vă poata evacua.
Dar toată situația dvs se datorează unor înțelegeri și angajamente pur verbale.
Acte. Trebuie să fi încheiat acte la notar.
Dvs ati îmbunătățit din proprie inițiativă un apartament, care legal, nu va aparținea.
De lăsat în garsoniera, la fel...A fost vointa dvs. Nu ati avut niciun contract de comodat, nici de închiriere, nici de schimb, nimic.
Apoi, banii trebuiau dati atunci. La notar, prin contract de donație. Nu mai tarziu, nu ca vedem, nimic.
Regula de aur: indiferent daca doar unul dintre copii este vrednic, o mama întotdeauna va tine cu ceilalți frați.
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2020
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune casa parinteasca Tarheb Tarheb Buna ziua, Am o nelamurire, daca ma puteti ajuta sau sfatui in aceasta privinta. Mama a murit acum 6 luni, iar tata urmeaza si el in curand din ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! act de moștenire menționez că tatăl meu a decedat ... Carmenstratone Carmenstratone Buna ziua! Act de moștenire Menționez că tatăl meu a decedat în urma cu 9 ani ,nu am făcut cu mama mea dezbaterea moștenirii după tata. Mama vrea ... (vezi toată discuția)
Succesiune PG67 PG67 Speta: Unul dintre parinti decedat in urma cu 23 de ani! Dezbatut succesiunea intre parintele mostenitor si frati (2) Unul dintre frati a renuntat la partea ... (vezi toată discuția)