avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 170 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Actiune de divort persoana netransportabila
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Actiune de divort persoana netransportabila

Se poate stramuta procesul in cazul unei actiuni de divort atunci cind sotii nu au domicilul in aceiasi localitate, actiunea fiind introdusa de sot in localitatea in care s-a incheiat casatoria si unde au avut ultimul domiciliu conjugal, iar sotia domiciliaza in alta localitate, aceasta fiind nedeplasabila - hemipareza stinga, in urma unui AVC?

Ar fi de mentionat ca deplasarea persoanei cu hemipareza nu se poate face pe distante mari in pozitia sezut.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 16:57, 29 Octombrie 2013
nu seste caz de stramutare. insa sotia poate fi reprezentata de avocat in divort.

oricum competenta este judecatoria de la ultimul domiciliu al sotilor daca unul din ei mai locuieste acolo. daca nu, domiciliul paratului.
oricum competenta este judecatoria de la ultimul domiciliu al sotilor daca unul din ei mai locuieste acolo. daca nu, domiciliul paratului.


in cazul de fata nici unul dintre soti nu mai locuieste la ultimul domiciliu conjugal, sa inteleg ca se poate stramuta procesul in localitatea de domiciliu a persoanei nedeplasabile ?
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2013
romanistanezul, utilizator
In mod exceptional, prin derogare de la regula obligativitatii infatisarii personale a partilor, legea permite reprezentarea in procesul de divort dar numai in anumite situatii:

- unul dintre soti exercita o pedeapsa privativa de libertate;
- unul dintre soti este impiedicat de o boala grava;
- unul dintre soti este pus sub interdictie;
- unul dintre soti are resedinta in strainatate.


In toate aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar.
Din expunerea dvs. rezulta ca instanta competenta este chiar cea de la domiciliul persoanei netransportabile. (= parata in proces)

Inteleg ca sotii au avut locuinta comuna, dar NICIUNUL dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cea din urma locuinta comuna.

Daca este asa, atunci judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are locuinta paratul (= persoana netransportabila, in speta).

Invocati exceptia de necompetenta si se va DECLINA competenta (este exact ceea ce doriti sa se intample - sa fie mutat dosarul in localitatea de domiciliu a persoanei netransportabile, dar, juridic, nu se cheama stramutare, ci declinare ...E cumva aceeasi Marie, dar cu alta palarie ...juridica)
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2013
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort Stefan-nita Stefan-nita Buna Ziua, Am o Problema Si nu stiu ce sa fac si cum sa fac poate Cineva Ma Ajuta Cu un Raspuns Mam Insurat in Judetul Suceava acolo mam si Nascut Dar ... (vezi toată discuția)
Fiul meu a băgat divort de soție la judecatoria campina- prahova ... sorinavalentinap sorinavalentinap Fiul meu a băgat divort de soție la judecatoria Campina- Prahova unde aparține cu domiciliul după despărțirea de soție.inainte de a se despărți a ... (vezi toată discuția)
Divort Miky09 Miky09 Unde se introduce actiunea de divort?In localitatea de domiciliu sau în cea unde mă aflu acum cu copilul? Trebuie sa merg personal să deschid actiunea în ... (vezi toată discuția)