Buna ziua,
Va cer parerea in problema destul de stupida:
In Oct 2009 am incalcat prevederile Codului Rutier (conducere sub influenta alcoolului) si m-am ales cu o condamnare cu suspendare+anularea permisului.
Am reusit sa iau carnetul de conducere si am respectat legea de a nu ma urca baut la volan.
A trecut termenul de probatiune, nu am mai avut incidente; am fost si la psiholog dar fara prea mare succes.
Zilele trecute, din cauza ocuparii locului de parcare a unui vecin scandalagiu, m-am dus sa mut masina. Cand am dat cu spatele, am lovit o alta masina parcata pe alee;proprietara s-a isterizat si a chemat politia. La testare a iesit alcoolemie (cateva pahare de vin si sarmale) am colaborat cu agentii de politie.
Intrebarile mele sunt:
1. Ce urmeaza a se intampla acum?
2. Care este de obicei verdictul in astfel de cazuri?
3. Se considera recidiva daca a trecut termenul de incercare?
3. In Constanta un avocat care sa fie familiarizat cu astfel de intamplari, imi puteti recomanda?
Va multumesc.
Permisul v-a fost retinut in vederea anularii. Daca proba de sange indica peste 0,8 alcool in sange, aveti dosar penal. Dar dosar penal nu inseamna automat si trimitere in judecata sau condamnare. Va recomand sa apelati la un avocat care sa va asiste, pentru ca sunt sanse sa primiti o solutie de incepere a urmaririi penale. Daca ajungeti in instanta, permisul va este anulat si veti putea obtine un alt permis la 1 an dupa ramanerea definitiva a sentintei.
@avleon:
La prima postare vorbiti de reabilitarea de drept in cazul infractiunilor la care pedeapsa este cu executare cu toate ca utilizatorul vorbeste de o pedeapsa cu suspendarea conditionata a executarii in aceat caz fiind incidente dispozitiile art.86 c.p nu art.134 c.p., am spus ca a fost o neatentie, apoi sustineti ca ”permisul i-a fost retinut in vederea anularii”, eu va spun ca dreptul de circulatie este suspendat pe toata perioada cercetarilor, urmarire penala/instanta, putand fi restituit in conditiile art.219 din HG1391/2006:
Art.219
................................
(2) Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta, la cererea titularului, în baza rezoluţiei sau, după caz, a ordonanţei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărirea penală ori încetarea urmăririi penale, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat ori ca urmare a încetării măsurii de siguranţă prevăzute la art. 112 lit. c) din Codul penal, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.
...................................
Mai departe, trebuie sa cunoasteti ca lucrare penala/dosar penal se intocmeste in momentul in care se depaseste valoarea de 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat.
”Daca ajungeti in instanta, permisul va este anulat si veti putea obtine un alt permis la 1 an dupa ramanerea definitiva a sentintei.”
V-am arat mai sus ca poate exista varianta achitarii, situatie in care permisul este restituit, in consecinta daca ajungi in instanta nu inseamna ca esti obligatoriu condamnat si permisul se va anula, daca adaugati ”si condamnat” dupa instanta, era corect.
Ar mai fi bine sa cunoasteti ca nu instanta anuleaza permisul, ci şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitivă, dispusă de o instanţă din România; V-am subliniat ultima fraza ca sa intelegeti diferenta, dvs vorbiti de sentinta, sentinta se numeste hotărârea prin care cauza este soluţionată de prima instanţă de judecată sau prin care aceasta se dezinvesteşte fără a soluţiona cauza, este posibil sa fie exercitata calea recursului si atunci hotararea se numeste decizie si termenul se calculeaza in urma ramanerii definitive a acesteia, daca o numiti hotarare nu vor exista confuzii, un avocat trebuie sa cunoasca aceste aspecte.
Acum ca mi-ati atras atentia, am observat ca nu era vorba despre o condamnare cu executare. Pentru a doua parte, cu sentinta definitiva, imi cer scuze pentru exprimarea plastica (pt. a intelege justitiabilul) si eliptica (in ideea de a comprima cat mai mult ceea ce ar trebui mult dezvoltat.
Alcool la volan
elenarai
Buna ziua!
Am fost oprit in trafic si am fost testat cu alcooltestu si am avut o alcoolemie in aeru expirat de 0.47. M-au dus la probele de sange si ... (vezi toată discuția)
Alcool la volan
yonutz2009
Salut! Am si eu o problema...Sunt chemat in instanta pentru conducere sub influenta alcoolului(1.3 g alcool/ l sange).Mentionez ca sunt la prima abatere,si ... (vezi toată discuția)