avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Se poate intocmi registrul de casa doar de catre ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Se poate intocmi registrul de casa doar de catre contabil?

O firma mica are angajat doar un contabil,administratorul fiind cel care se ocupa de afacere(cumpara si vinde engros).Toate documentele(facturi de intrare,de vanzare,registre,balante,etc) se afla la contabil acasa,la firma nepastrandu-se nimic.Este obligatoriu ca la sediul firmei sa existe registru de casa,NIR-uri,alte documente?Ele ar trebui intocmite de casier,gestionar,etc,dar cum nu exista aceste posturi,contabilul se ocupa de toate.Se poate primi amenda,in cazul unui control,daca nu se gaseste evidenta contabila la firma si daca documentele nu sunt intocmite de persoanele in masura(casier,etc)?
Cel mai recent răspuns: carmenbn , utilizator 20:01, 30 Octombrie 2013
Este obligatoriu ca la sediul firmei sa existe registru de casa,NIR-uri,alte documente?



Cod proc. fiscala:

Art. 80 Reguli pentru conducerea evidenţei contabile şi fiscale

(1) Evidenţele contabile şi fiscale vor fi păstrate, după caz, la domiciliul fiscal al contribuabilului, la sediile secundare ale acestuia, inclusiv pe suport electronic, sau pot fi încredinţate spre păstrare unei societăţi autorizate, potrivit legii, să presteze servicii de arhivare.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), evidenţele contabile şi fiscale ale exerciţiului financiar în curs se păstrează, după caz, la domiciliul fiscal al contribuabililor, la sediile secundare ale acestora sau, în perioada 1 - 25 a lunii următoare, la sediul persoanei fizice ori juridice autorizate pentru prelucrarea lor în vederea întocmirii declaraţiilor fiscale.

(3) Dispoziţiile legale privind păstrarea, arhivarea şi limba folosită pentru evidenţele contabile sunt aplicabile şi pentru evidenţele fiscale.

(4) În cazul în care evidenţele contabile şi fiscale sunt ţinute cu ajutorul sistemelor electronice de gestiune, pe lângă datele arhivate în format electronic contribuabilul este obligat să păstreze şi să prezinte aplicaţiile informatice cu ajutorul cărora le-a generat.

(5) Contribuabilii sunt obligaţi să evidenţieze veniturile realizate şi cheltuielile efectuate din activităţile desfăşurate, prin întocmirea registrelor sau a oricăror alte documente prevăzute de lege.

(6) Contribuabilii sunt obligaţi să utilizeze pentru activitatea desfăşurată documente primare şi de evidenţă contabilă stabilite prin lege, achiziţionate numai de la unităţile stabilite prin normele legale în vigoare, şi să completeze integral rubricile formularelor, corespunzător operaţiunilor înregistrate.

(7) Organul fiscal poate lua în considerare orice evidenţe relevante pentru impunere ţinute de contribuabil.



Ele ar trebui intocmite de casier,gestionar,etc,dar cum nu exista aceste posturi,contabilul se ocupa de toate.


Documentele se intocmesc potrivit ordin 3512/2008:


Ordin 3512/2008, prevede si cine intocmeste documentele financiar contabile:

Registru de casa:

2. Se întocmeşte în două exemplare, manual sau cu ajutorul tehnicii de calcul, zilnic, de către persoanele care au calitatea de casier, pe baza actelor justificative de încasări şi plăţi.



NOTÃ DE RECEPŢIE ªI CONSTATARE DE DIFERENŢE (Cod 14-3-1A)

2. Se întocmeşte în două exemplare, la locul de depozitare sau în unitatea cu amănuntul, după caz, pe măsura efectuării recepţiei. În situaţia în care la recepţie se constată diferenţe, Nota de recepţie şi constatare de diferenţe se întocmeşte în trei exemplare de către comisia de recepţie legal constituită.
În cazul în care bunurile materiale sosesc în tranşe, se întocmeşte câte un formular pentru fiecare tranşă, care se anexează apoi la factură sau la avizul de însoţire a mărfii.
Datele de pe verso formularului se completează numai atunci când se constată diferenţe la recepţie.



Legea contabilitatii 82/1991:

Art. 41. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
2. nerespectarea reglementărilor emise de Ministerul Finanţelor Publice, respectiv de instituţiile cu atribuţii de reglementare în domeniul contabilităţii prevăzute la art. 4 alin. (3), cu privire la:
....
c) întocmirea şi utilizarea documentelor justificative şi contabile pentru toate operaţiunile efectuate, înregistrarea în contabilitate a acestora în perioada la care se referă, păstrarea şi arhivarea acestora, precum şi reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse;
Art. 42. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 41 se sancţionează cu amendă, după cum urmează:
....
- cele prevăzute la pct. 2 lit. a), b) şi c), cu amendă de la 300 lei la 4.000 lei;


Legea 22/1969

Art. 9. - Conducătorii agenţilor economici, autorităţilor sau instituţiilor publice, angajaţii ca atribuţii de control financiar, precum şi contabilii, cu excepţia acelora care sînt încadraţi în unităţi mici determinate de ministere şi celelalte organe centrale, nu pot face operaţii de primire, păstrare şi eliberare de bunuri.


Ultima modificare: Miercuri, 30 Octombrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Registre fiscale lipsa crystyna2000 crystyna2000 in urma unei neintelegeri u firma care se ocupa de evidenta contabila,contractul s-a incheiat( perioada contracuala 4 ani), insa aceasta refuza predarea ... (vezi toată discuția)
Arhivarea documentelor teslovan florentina teslovan florentina Va rog sa-mi spuneti daca exista un ordin mai nou cu privire la arhivarea documentelor financiar-contabile.Eu stiu doar ordinul 3512/2008.Multumesc. (vezi toată discuția)
Baza de date contabilitate alexis_bra alexis_bra Contabila societatii a decedat si nora dansei nu vrea sa ne dea baza de date pentru a o preda noului contabil. Exista vreo baza legala prin care am putea ... (vezi toată discuția)