avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Buna ziua.

As dori sa stiu daca o persoana, ce a avea calitatea de coproprietar, a avut grija de un bun, sa comportat ca unic proprietar, incepand cu anul 1972, platit toate taxele si ingrijind acel bun imobil, poate sa isi transforme aceasta posesie intr-un drept de proprietate, prin uzucapiune?

Care ar fi procedura?

Daca da, banuiesc ca actiunea se va introduce pe vechiul cod civil, nu?

Mentiunez ca singurele documente sunt chitantele de la fisc, pt impozite
Cel mai recent răspuns: jamesbond12 , utilizator 13:56, 30 Octombrie 2013
Atata vreme cat a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).

Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).

Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).

Prin declaratiile de martor se va atesta faptul posesiei indelungate, se va atesta faptul ca limitele terenului nu au comportat modificari, si, de asemenea, nu a existat niciun litigiu, cu privire la imobilul al carei drept de proprietate se solicita a fi dobandit.

Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica .

Este aplicabil vechiul Cod civil.

Succes.

Multumesc pentru raspuns d-na avocat.

Mentionez ca mai sunt unii coproprietari, dar numai bunica a detinut posesia, s-a cumportat ca un proprietar si achitat toate darile.

As dori sa stiu daca trebuie sa ne indrreptam si cu o cerere catre OCPI, in prealabil sau doar dupa ce instanta va hotara.

Aceasta expertiza tehnica poate fi facuta in timpul procesului, nu, dupa ce instanta o va solicita/incuviinta, nu?
Certificatul de la OCPI trebuie obtinut inainte de a promova actiunea.
Expertiza tehnica va fi facuta in timpul procesului, dvs. veti propune in cadrul probelor ce expertize doriti sa fie efectuate (topometrica, constructii, evaluare) si instanta daca va incuviinteaza aceasta proba, va dispune efectuarea ei, dupa ce dvs. veti plati onorariul fixat.
Dar pentru obtine acest certificat ar trebuie sa depun pur si simplu o cerere alaturi de documentele de la Fisc (chitantele) si atat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act cu mostenitorii fan23 fan23 am cumparat un teren cu chitanta de mana , dar din nefericire proprietarul a decedat ,acum cum pot proceda sa fac act asupra terenului. . (vezi toată discuția)
Uzucapiune? doo.ditza doo.ditza Buna ziua ! Bunica mea a folosit, incepand cu anii \'70 o fasie de teren de langa proprietatea ei care facea parte dintr-un lot personal. Mama a achitat ... (vezi toată discuția)
Act de proprietate s.stefan s.stefan Buna seara, Bunica mea are in proprietate o casa cu anexe gospodaresti (grajd, etc) inscrise pe rol la primarie, pe numele ei de aprox. 40 ani. In acea ... (vezi toată discuția)