avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie functie executie: procedura, conditii, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie functie executie: procedura, conditii, consecinte, cazuri speciale.

Buna seara,

In cazul unei decizii de demisie se formuleaza o cerere de demisie in care se specifica durata preavizului (maxim 20 zile lucratoare in acest caz) si care se depune la firma in doua exemplare?! Este obligatoriu sa fie depus in doua exemplare?
Acesta trebuie sa fie inregistrat. Am nr de registru, insa nu stiu daca trebuie sa fie si semnat de catre conducere sau nu? Daca eu am o copie xerox dupa original, acesta este valabil sau trebuie sa fie parafat cu 'identic cu originalul'?Sau trebuie sa fac o dublura a acelei cereri si sa fie trecut nr de inregistrare initial?
Cu aceasta inregistrare firma a luat la instiintare faptul ca angajatul a intrat in perioada de preaviz si aceasta inregistrare confirma de asemenea si faptul ca angajatul a inceput prima zi din perioada preavizului din a doua zi de la depunerea cererii. Este corect? sau am inteles eu gresit?
Alte acte trebuie sa-mi emita firma in perioada preavizului sau dupa terminarea acesteia? Act doveditor ca nu am datorii fata de firma, ca am predat tot ceea ce mi-a fost dat in folos sau orice alt act de care as avea nevoie la o noua angajare la o alta firma?
In cazul in care angajatorul vrea sa puna in somaj angajatul, cum se procedeaza? care sunt beneficiile si dezavantajele firmei, a angajatului sau a viitoarei firme posibile la care s-ar putea angaja muncitorul?Pentru punere in somaj se desface contractul de munca? se da afara angajatul? care pot fi motivele scrise pentru punerea unui angajat in somaj?
Dupa depunerea unei cereri de demisii inregistrate poate angajatorul sa puna angajatul aflat in perioada de preaviz in somaj? Poate sa modifice nr de inregistrare?
Ce demersuri va trebui sa parcurga acest angajat daca va fi pus in somaj si pe urma( peste catva timp) vrea din nou sa se angajeze la o alta firma? Acest somaj va avea consecinte?
Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:05, 31 Octombrie 2013
1. Este necesar sa aveti si dvs un exemplar de pe cererea de demisia depusa la angajator.

2. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator. Angajatorul ia act de decizia salariatului si va pune o rezolutie pe cererea acestuia : cu sau fara preaviz.

3. Intr-adevar, prin depunerea demisiei de catre salariat angajatorul ia act la cunostinta.

4. La incetarea c.i.m., salariatul va trebui sa primeasca:
- decizia de incetare a c.i.m.
- adeverinta de vechime
- adeverinta de somaj.

4.Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :

Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:

a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj

Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.
Demisia e inregistrata, intrati in preaviz .... dar nu puteti intra in somaj pentru ca v-ati dat demisia ....La sfarsitul preavizului angajatorul va trebui sa va inmaneze decizia de incetare a cim-ului, adeverinta de vechime si adeverinta pentru somaj
botean a scris:

Buna seara,
.....
Dupa depunerea unei cereri de demisii inregistrate poate angajatorul sa puna angajatul aflat in perioada de preaviz in somaj? Poate sa modifice nr de inregistrare?
Ce demersuri va trebui sa parcurga acest angajat daca va fi pus in somaj si pe urma( peste catva timp) vrea din nou sa se angajeze la o alta firma? Acest somaj va avea consecinte?
Va multumesc frumos.


In acest caz:
- salariatul va trebui sa-si revoce demisia. Este posibilă revocarea demisiei numai cu acordul angajatorului, care poate fi atât expres, cât şi tacit, rezultând de pildă din neîmpiedicarea salariatului de a-şi desfăşura în continuarea activitatea după expirarea termenului de preaviz.

- daca se revoca demisia, atunci angajatorul pote decide concedierea salariatului astfel incat sa intre in somaj.

- chiar daca se afla in somaj, salariatul in cauza va putea incheie un nou c.i.m.. Daca durata c.i.m. este de pana la 12 luni , inclusiv , perioada de somaj se suspenda si se reia la incetarea c.i.m.
Daca durata c.i.m. este mai mare de 12 luni sau nedeterminata , atunci plata indemnizatiei de somaj inceteaza. In acest caz, pentru a intra din nou in somaj salariatul va trebui sa indeplineasca din nou conditiile prevazute de lege pentru a intra in somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare preaviz desfacere contract de munca. Danbossu Danbossu Buna ziua. As dori sa stiu daca este legal sa primesti o notifacare de preaviz in data de 04.07.2016 dar sa isi faca efectul cu 01.07.2016 (vezi toată discuția)
Somaj dupa cic robiedi robiedi pot intra in somaj dupa concediu de crestere copil,mentionez ca in locul meu a venit o fata care dupa o perioada a intrat si ea in cic.,ea find anjajata pe o ... (vezi toată discuția)
Angajatorul închide punctul de lucru și mă obligă să îmi dau demisia. cum pot beneficia de șomaj? simion dorina simion dorina Cum pot beneficia de somaj, daca angajatorul inchide punctul de lucru si ma obliga sa imi dau demisia (vezi toată discuția)