avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Aplicarea legii mai favorabile
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Aplicarea legii mai favorabile

Proiectul de lege privind reevaluarile dosarelor pentru aplicarea legii mai favorabile detinutilor este aparuta deja in Monitorul Oficial.Asadar,o condamnare de 10 ani pentru viol va beneficia de legea mai favorabila conform NCP?
Legea mai favorabila nu se aplica in cazul condamnarilor definitive .
cazacuioana a scris:

Legea mai favorabila nu se aplica in cazul condamnarilor definitive .


Cum să nu:

Art. 14 cod penal
Aplicarea obligatorie a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive
Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară, sancţiunea aplicată, dacă depăşeşte maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită, se reduce la acest maxim.
Dacă după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare la detenţiune pe viaţă şi până la executarea ei a intervenit o lege care prevede pentru aceeaşi faptă pedeapsa închisorii, pedeapsa detenţiunii pe viaţă se înlocuieşte cu maximul închisorii prevăzut pentru acea infracţiune.
Dacă legea nouă prevede în locul pedepsei închisorii numai amenda, pedeapsa aplicată se înlocuieşte cu amenda, fără a se putea depăşi maximul special prevăzut în legea nouă. Ţinându-se seama de partea executată din pedeapsa închisorii, se poate înlătura în totul sau în parte executarea amenzii.
Pedepsele complimentare, măsurile de siguranţă, precum şi măsurile educative neexecutate şi neprevăzute în legea nouă, nu se mai execută, iar cele care au corespondent în legea nouă se execută în conţinutul şi limitele prevăzute de această lege.
Când o dispoziţie din legea nouă se referă la pedepse definitiv aplicate, se ţine seama, în cazul pedepselor executate până la data intrării în vigoare a acesteia, de pedeapsa redusă sau înlocuită potrivit dispoziţiilor alineatelor precedente.

Detalii: [ link extern ]


Art. 15 cod penal :
Aplicarea facultativă a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive
Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară, iar sancţiunea aplicată este mai mică decât maximul special prevăzut de legea nouă, ţinându-se seama de infracţiunea săvârşită, de persoana condamnatului, de conduita acestuia după pronunţarea hotărârii sau în timpul executării pedepsei şi de timpul cât a executat din pedeapsă, se poate dispune fie menţinerea, fie reducerea pedepsei. Pedeapsa aplicată nu poate fi coborâtă sub limita ce ar rezulta din reducerea acestei pedepse proporţional cu micşorarea maximului special prevăzut pentru infracţiunea săvârşită.
Dispoziţiile art. 14 alin. 5 se aplică şi în cazul condamnărilor arătate în prezentul articol, executate până la data intrării în vigoare a legii noi, pedeapsa din hotărâre reducându-se cu o treime.

Detalii: [ link extern ]

Va rog sami spuneti daca o persoana este condamnat pt trafic de persoane va beneficia de legea favorabila....?
Doamna cazacuioana va rog sa mi spuneti ca vad ca va pricepeti la aceste lucruri traficul de persoane beneficiaza de legea mai favorabila? Va rog sami raspundeti...
Doar in aceste conditii poate beneficia:
ART. 6 (Legea 286/2009 viitorul c.p.)
Aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei
(1) Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară, sancţiunea aplicată, dacă depăşeşte maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită, se reduce la acest maxim.
(2) Dacă după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare la detenţiune pe viaţă şi până la executarea ei a intervenit o lege care prevede pentru aceeaşi faptă numai pedeapsa închisorii, pedeapsa detenţiunii pe viaţă se înlocuieşte cu maximul închisorii prevăzut pentru acea infracţiune.
(3) Dacă legea nouă prevede în locul pedepsei închisorii numai amenda, pedeapsa aplicată se înlocuieşte cu amenda, fără a se putea depăşi maximul special prevăzut în legea nouă. Ţinându-se seama de partea executată din pedeapsa închisorii, se poate înlătura în totul sau în parte executarea amenzii.
(4) Măsurile educative neexecutate şi neprevăzute în legea nouă nu se mai execută, iar cele care au corespondent în legea nouă se execută în conţinutul şi limitele prevăzute de aceasta, dacă este mai favorabilă.
(5) Când legea nouă este mai favorabilă în condiţiile alin. (1) - (4), pedepsele complementare şi măsurile de siguranţă neexecutate şi neprevăzute în legea nouă nu se mai execută, iar cele care au corespondent în legea nouă se execută în conţinutul şi limitele prevăzute de aceasta.
(6) Dacă legea nouă este mai favorabilă numai sub aspectul pedepselor complementare sau măsurilor de siguranţă, acestea se execută în conţinutul şi limitele prevăzute de legea nouă.
(7) Când o dispoziţie din legea nouă se referă la pedepse definitiv aplicate, se ţine seama, în cazul pedepselor executate până la data intrării în vigoare a acesteia, de pedeapsa redusă sau înlocuită potrivit dispoziţiilor alin. (1) - (6).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod penal, aplicarea retroactiva Lala46 Lala46 Buna ziua Dispozitiile noului cod penal de la 1 februarie 2014 se aplica si retroactiv? Adica, o pedeapsa primita pe actualul cod penal va fi micsorata dupa ... (vezi toată discuția)
Reducere pedeapsa noul cod penal haciko haciko buna seara... am o intrebare daca poate cineva sa imi raspunda ..va multumesc daca se schimba noul cod penal, la o persoana ce are 2 ani de condamna si din ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal teona11 teona11 ati vazut pe site-ul ministerului ca se cauta o persoana pentru proiectul \"legea mai favorabila\" din noul cod penal? ce credeti, intra sau nu la 1 octombrie ... (vezi toată discuția)