Urmeaza sa depun dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului pentru urmatoarele 19 luni.
1) M-ar interesa daca am o firma la care sunt asociata si vreau sa imi acord anul viitor dividendele din anul curent imi afecteaza acordarea indemnizatiei sau nu au vreo influenta acest tip de venituri. Daca raspunsul este ca acordarea dividendelor suspenda indemnizatia , solutia ar fi sa acord dividendele doar 1 data ca sa se suspende doar 1 luna din cele 19 ?
2) Deasemenea dobanda pe depozitele bancare trebuie sa o configurez sa fie acordata la sfarsitul unui depozit ca sa nu fie inregistrata ca venit impozat cu 16% in perioada in care am aceasta indemnizatie ? Ma gandesc ca si o dobanda de 10 lei poate fi folosita ca motiv pentru anularea indemnizatiei, daca e precizat undeva in lege.
3) Suspendarea contractului de munca, pe perioada in care o persoana este beneficiara a indemnizatiei de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani, are drept consecinta datoria persoanei de contributie la fondul de sanatate (5,5%) aferent sumelor incasate in aceasta perioada din dividende, sau dobanzi pe dopozite bancare?
Rog persoanele avizate care raspund sa ma ajute si cu indicarea articolului din lege care infirma sau confirma valoarea de adevar a raspunsului.
Daca mai aveti nevoie de informatii suplimentare legat de cazul meu, raspund cu placere la intrebari.
OUG 111/2010
art.3
(1) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, veniturile din salarii şi asimilate salariilor, din activităţi independente şi din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură prevăzute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 67, art. 76 alin. (1) şi (2) şi art. 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi reprezintă valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venit.
....
In niciuna din aceste categorii nu intra veniturile din dividende.
Uitati prevederile din Codul fiscal
Art.91 - Definirea veniturilor din investiții
Veniturile din investiții cuprind: a) venituri din dividende;
...
Astfel, se poate observa ca art.91 C.fisc. nu intra in continutul art.3 din OUG 111/2010 si, ca atare, veniturile din dividende nu se iau in considerare la calculul indemnizatiei pentru CCC.
Ordinul1474/2011 situatie : Dividendele obţinute de un asociat unic la o societate pot fi luate în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului?
solutie : Dividendele obţinute de asociatul unic la o societate nu se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 3 din OUG nr. 111/2010. Potrivit art. 65 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003 - in prezent art.91 C.fisc. -, cu modificările şi completările ulterioare, dividendele sunt venituri din investiţii, acestea se pot reinvesti, odată cu restul sumei obţinute ca profit care se utilizează de obicei tot pentru investiţii.
Buna ziua,
Lucrez in invatamant, sunt in concediu crestere copil. Daca iau hotarari judecatoresti castigate in instanta pentru anii 2008-2017,inainte de a intra in cic sunt in pericol sa pierd indemnizatia? Care este suma pe care o pot castiga pe langa indemnizatie?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Veniturile din investitii,mai precis operatiuni cu instrumente financiare (actiuni), afecteaza indemnizatia pt CCC? In caz ca da sau nu, mi-ar placea sa inteleg si de ce. Am citit ce se afla mai sus ,insa nu imi este clar unde se incadreaza. (Daca intra la activitate desfasurata efectiv ca si exceptie sau nu)Multumesc!