avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am dreptul la somaj sau sunt obligata sa accept orice ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am dreptul la somaj sau sunt obligata sa accept orice post

buna seara
am lucrat intro companie nationala privata, iar in 2011 postul meu s-a desfiintat pt toate sucursalele si agentiile din tara, dar pe mine nu m-au putut da afara deoarece eram insarcinata.in 2012 am inceput concediul prenatal, iar intre timp am divortat si m-am mutat in alt oras impreuna cu copilul.
in 2014 ar trebui sa ma intorc la lucru, doar ca postul meu nu mai exista.
angajatorii au obligatia sa imi ofere alt loc de munca sau o sa ma scoata in somaj?am dreptul sa refuz noul post si sa ies in somaj sau e ca si cum imi dau demisia daca refuz?tinand cont ca si in orasul in care m-am mutat dupa divort exista o agentie a acestei companii , angajatorul are obligatia sa imi ofere aici un loc de munca?care sunt drepturile mele si care sunt obligatiile mele?
va multumesc#-o#-o#-o#-o:((#-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:06, 4 Noiembrie 2013
1. Potrivit art.10 alin.2 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent ....

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenirea din concediul de ingrijire copil Florentinaaa Florentinaaa Copilul meu va face 2 ani in 21 aprilie 2014. Momentan sunt in CIC.Cand m-am angajat in firma ( mai 2009) locuiam in Bucuresti firma fiind tot din Bucuresti ... (vezi toată discuția)
Concedierea dupa concediu de crestere a copilului alexandraralea alexandraralea buna ziua, la sfarsitul lunii aprilie m-am reintors la serviciu,pe acelasi post,doar ca la alta sucursala. exista posibilitatea sa pot fi concediata dupa 2 ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua, Va rog sa mi spuneti ce se intampla in cazul in care la revenirea din CIC postul meu nu mai este disponibil ( este alta persoana angajata ). ... (vezi toată discuția)