avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... vechimea din strainatate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

vechimea din strainatate

Muncesc in Cypru de aproximativ 4 ani si planuiesc ca anul viitor sa merg acasa.Vreau sa stiu daca,vecimea de aici va fi valabila in Romania si ce ar trebui sa fac pentru a-mi putea trnsfera(am inteles ca se poate)drepturile sociale potrivit cotizatiei mele.Pot beneficia de somaj?
Cel mai recent răspuns: ilie26 , utilizator 18:23, 7 Noiembrie 2013
1. Perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

2. Conform regulamentelor nr. 1408/71/CEE, 574/72/CEE şi CE nr. 888/2004 şi 987/2009, cetăţenii statelor Uniunii Europene care au lucrat atât pe teritoriul României, cât şi în altă țară membră UE pot primi pensie din ambele părți.

Legea nr.263/2010 , art.19 :
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.

3. La plecarea din Cipru va trebui sa aduceti cu dvs anumite formulare europene : Formular E 207 - Certificat privind cariera de asigurat, respectiv:E 301/U1 pentru certificarea perioadelor de asigurare pentru şomaj
Cati ani vechime ar tebui sa am pentru a beneficia la varsta de pensionare,de o pensie si din partea statului Cipriot?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechimea din strainatate grecia dymytry dymytry ce pasi trebuie sa urmez si de unde as putea sa incep pentru a avea dovada anilor lucrati in strainatate (am nevoie pentru sporul de vechime la locul de munca ... (vezi toată discuția)
Angajare Micu Georgeta Micu Georgeta Am lucrat 6 ani in Spania,de 2 ani lucrez in Romania la spital de stat si intrebarea mea este:Cum imi aduc vechimea din Spania pt a fi recunoscuta ca spor de ... (vezi toată discuția)
Munca intr-o tara a comunitatii europene singer singer Am inteles ca odata cu intrarea Romaniei in Comunitatea Europeana,romanii au dreptul legal de munca in tarile acesteia.As vrea sa stiu daca este adevarat,asa ... (vezi toată discuția)