avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de somaj + venituri ca zilier?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de somaj + venituri ca zilier?

Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema!In perioada somajului ,daca lucrezi ca zilier sau cu conventie mai pot beneficia in continoare se indemnizatia de somaj?
Cel mai recent răspuns: soboy , utilizator 14:52, 6 Noiembrie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.

5. Din textul de lege de mai sus reiese ca puteti obtine venituri mai mici de 500 lei lunar dar numai din activitatile de PFA, I.I. sau I.F.
Ultima modificare: Marți, 5 Noiembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna seara!Va multumesc frumos pentru raspuns!Deci in concluzie: din textul de lege de mai sus reiese ca pot obtine venituri mai mici de 500 lei lunar dar numai din activitatile de PFA, I.I. sau I.F. si pot beneficia si de indemnizatia de somaj?Intr-adevar, indemnizatia de somaj se poate cumula cu veniturile din activitãţi autorizate potrivit legii (PFA, I.I., I.F.) numai daca valoarea acestor venituri este sub 500 lei lunar.

Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj + salariu silvia99 silvia99 va rog frumos, exista vreo situatie in care indemnizatia de somaj se poate cumula cu salariul ? de genul celor in care se poate cumula pensia anticipata ... (vezi toată discuția)
Conventie CORNEA ADRIAN CORNEA ADRIAN Buna ziua. O persoana care primeste indemnizatie de somaj ,poate obtine venituri din activitate desfasurata pe baza de conventie, fara sa afecteze somajul ... (vezi toată discuția)
Sunt somer si am si eu o intrebare jackomino jackomino Daca-mi deschid o firma, in ce conditii pot beneficia de indemizatia de somaj? multumesc. (vezi toată discuția)