avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vizitarea nepotilor de catre bunicii materni dupa ce ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vizitarea nepotilor de catre bunicii materni dupa ce mama copiilor a murit

Am doi copii, iar prima mea sotie (mama lor) a murit. Bunicul matern este un om de afaceri cu posibilitati financiare peste medie si este obisnuit sa dirijeze vietile celor din jurul sau. N-am avut nimic impotriva sa-si viziteze nepotii si, de aceea, i-am lasat de multe ori pe copiii mei impreuna cu bunicii la diverse iesiri in oras. Ma deranjeaza foarte mult ca bunicul incearca sa le transmita nepotilor alte principii de viata decat cele pe care le-au invatat de la mine.

In plus, in ultimul timp, datorita faptului ca m-am recasatorit, acelasi bunic le-a spus nepotilor diverse lucruri urate despre mine (si despre sotia mea), subminandu-mi astfel autoritatea de tata in fata lor. Desi eu nu am fost de acord, le-a facut cadouri scumpe si consumatoare din timpul necesar temelor (console de jocuri electronice, tablete PC) si intentiona sa le mai faca (era in tratative cu nepotul minor pentru un iPhone). Actuala mea sotie este o persoana responsabila care s-a atasat de copiii mei si care le poarta de grija. Suntem casatoriti civil si cununati. Copiii o indragesc si ii spun "mama" fara sa le ceara nimeni acest lucru.

In repetate randuri l-am rugat pe bunic sa nu le mai spuna copiilor mei lucruri urate despre mine, dar nu a inteles.

La ultima iesire pe care bunicii au avut-o cu copiii, bunicul le-a spus ca, la 14 ani, vor putea alege unde sa stea: in continuare cu mine (tatal lor), sau sa se mute la bunici. M-am suparat si nu i-am mai lasat sa iasa impreuna. I-am transmis bunicului ca, daca imi promite ca nu le mai spune copiilor lucruri urate despre mine si daca tine cont de principiile pe care le-au invatat de la mine, revenim la o relatie fireasca si poate sa-si vada nepotii in continuare. Bunicul, care, probabil, a considerat sub demnitatea lui sa promita asta, a apelat la instanta pentru a se stabili un program de vizitare a nepotilor.

Dupa ce instanta va stabili un program de vizitare, ce voi face? Voi privi neputincios cum bunicul ma va ponegri in fata copiilor mei? Vrea sa mearga si in vacanta cu ei, dar el nu are experienta cu copiii (odata unul dintre nepoti era sa se inece atunci cand a fost dus de bunic la piscina), iar bunica este un "caz". Ea nu primeste pe cineva in casa decat in cazuri deosebite, nici chiar pe nepoti. Unul dintre nepoti n-a intrat in casa bunicii pana la 5 ani si, pana la 8 ani, a stat in casa ei maxim o ora si jumatate in total (in cele 4-5 vizite pe care a reusit sa le faca). Celalalt nepot, mai mare, a stat in total (in toata viata lui) vreo 4-5 ore. Bunica nu porneste aragazul (mananca numai de la restaurant), nu le-a fiert nepotilor niciodata un ou, nu le-a facut un ceai, nu le-a schimbat niciodata un scutec, nu le-a dat un medicament, nu stie sa ii ia in brate... Ea are o teama de microbi si, de aceea (dar nu numai de aceea) nu pune mana usor pe ceva, inclusiv pe nepoti. De exemplu, cand vrea sa intre intr-un magazin, asteapta la usa pana intra sau iese cineva pentru a se putea strecura fara sa puna mana pe usa. Daca nu trece nimeni, scoate din poseta o manusa, o pune pe mana dreapta, deschide usa cu aceasta, intra, iar apoi isi scoate manusa si o pune la loc. Este un "caz". Cum ar putrea aceasta bunica sa ingrijeasca nepotii?

Daca instanta decide ca nepotii sa stea la bunici un weekend din cand in cand, bunica va fi bulversata. Nepotii n-au dormit niciodata in casa ei si nici nu vrea asta. Ea vrea sa-i vada numai in locuri impersonale: in parcuri, la restaurante, la locuri de joaca etc.

Daca instanta hotaraste sa-mi las copiii cu bunicii in vacanta, ce voi face?

Va rog sa-mi dati un sfat.

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 5 Noiembrie 2013
un_tata, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionica Porumbel , Consultant in arhivarea documentelor 16:02, 13 Noiembrie 2013
a apelat la instanta pentru a se stabili un program de vizitare a nepotilor. Dupa ce instanta va stabili un program de vizitare, ce voi face? Voi privi neputincios cum bunicul ma va ponegri in fata copiilor mei?



Care este programul solicitat de bunici? Ati depus intampinare?
Pe de alta parte, cu sau fara program, daca e sa va ponegreasca, o va face, gura lumii este sloboda si nu o inchide o hotarare judecatoreasca.
Astazi am avut primul termen si am cerut unul nou intrucat nu vazusem actiunea.

Bunicii solicita sa aiba legaturi cu minorii dupa urmatorul program:

1. Din doua in doua saptamani de vineri ora 18 pana duminica ora 18, la domiciliul bunicilor;

2. Alternativ, intr-un an o saptamana din vacanta de iarna care sa includa Revelionul si o saptamana care sa includa Pastele si apoi, in urmatorul an, o saptamana din vacanta de iarna care sa includa Craciunul la domiciliul bunicilor;

3. 30 de zile in perioada vacantei de vara, la domiciliul bunicilor;

4. In timpul saptamanii, la scoala sau la domiciliul meu.

---

Oare bunicii sunt la egalitate cu parintii in ceea ce priveste rolul pe care-l joaca in viata copiilor? Un weekend la bunici si unul la parinti? Este corect asta? Daca, spre exemplu, parintii sunt divortati si locuiesc separat, inteleg ca minorii sa fie, alternativ, un weekend la mama si unul la tata dar asa, cum se poate ca parintii sa imparta weekend-urile in mod egal cu bunicii? Am gasit o speta in Internet in care bunicii aveau un weekend la doua luni si, de fapt, de sambata de la ora 10 pana duminica la ora 18. Inceperea cu ziua de sambata era motivata de faptul ca este bine ca minorii sa-si faca temele pentru ziua de luni inainte de a pleca la casa bunicilor.

In cazul meu, voi imparti weekend-urile in mod egal cu bunicii? Dar, cu noii bunici - parintii noii mele sotii - cum ramane? Ei au vreun drept?

Apoi, in acelasi mod, zilele de Paste, Craciunurile si Revelioanele vor fi impartite egal intre mine - tatal copiilor - si bunici?

Apoi, 30 de zile - in perioada vacantei de vara - la bunici? Copiii mei, de 12 si 7 ani, n-au dormit NICIODATA in casa bunicilor. Bunica este un "caz" aparte si nu primeste pe nimeni in casa decat in situatii exceptionale (inundatii, tevi rupte etc.) Sotul ei, bunicul, NU DOARME ACASA LA EL ci la hotelul la care este patron. Deci, bunica doarme acasa la ea iar bunicul doarme la hotel. Si asta nu de o luna, doua, ci de vreo doi ani. Cum ii vor lua bunicii pe copii la locuinta lor? Care este locuinta bunicilor?

Bunica, pe langa faptul ca are multe ciudatenii, este si bolnava si nu poate sta in picioare decat foarte putin. Nu-i ii ia pe copii in brate, ii mangaie rar si numai cu varful degetelor, are o mare frica de microbi si de mizerie (asa cum o vede ea). Nu le-a facut NICIODATA un ceai, un ou fiert, o mancare, nu le-a dat NICIODATA un medicament cand au fost bolnavi (asteapta sa vin eu chiar si cand Nurofenul este langa ea)...

Cum pot acesti bunici sa-i ia pe nepoti la locuinta lor? N-au dormit acolo NICIODATA si, in scurtele vizite in care au fost (de cate 10 - 15 minute) au fost invitati numai intr-o camera unde sa-i admire papagalii (are 4) cu care se mandreste. Nu poate concepe ca nepotii sa-i alerge prin casa sau sa puna mana pe ceva. Este pericol de CONTAMINARE.

Ce inseamna o iesire a bunicilor cu nepotii?

Merg la un Mall si stau la masa - la un fast food - mult timp unde bunica - o mare gurmanda si pofticioasa - mesteca incet - cam o ora - diverse feluri de mancare. In acest timp, nepotii termina repede de mancat si se cam plictisesc. Daca fetita (7 ani) are nevoie la toaleta, bunica NU O INSOTESTE la toaleta publica. Acolo colacele sunt, de multe ori, murdare. Ce poate face fetita? Sa se aseze pe colac? Cine o ajuta? Bunica NICIODATA nu s-a dus cu ea la toaleta si nici bunicul. Ce mai ramane? Sa se duca cu ea - asa cum s-a mai intamplat -fratele ei. Este normal acest lucru?

In parcuri bunicii nu merg cu nepotii. Bunica are spondiloza, osteoporoza, nu poate sta mult in picioare, vrea sa deguste in liniste felurite mancaruri, vrea sa nu piarda telenovelele preferate... Bunica doreste sa iasa cu nepotii NUMAI la restaurante si nu la oricare, ci la fast food-uri. Desi bunicul are foarte multi bani (este om de afaceri cu hotel, fabrica de dulciuri si birou de expertize), este si putin zgarcit: nu-i duce pe copii la restaurante cu fete de masa si cu ospatari, ci la fast food-uri unde copiii mananca tot felul de kitch-uri umflate cu E-uri.

Eu trebuie sa asist neputincios la impartirea IN MOD EGAL a timpului liber al copiilor mei intre mine, TATAL LOR si bunici? Cu ACESTI BUNICI?

Sunt de acord ca bunicii trebuie sa aiba o relatie cu nepotii, respectiv cu copiii mei, dar am cateva dorinte:

1. Sa nu le mai spuna copiilor lucruri urate despre mine si despre sotia mea;
2. Sa nu-i mai invite ca, la 14 ani, sa plece cu totul la bunici;
3, Sa nu-si petreaca timpul prin restaurante (doar din cand in cand);
4. Sa nu le mai dea sa manance produse de fast food;
5. Sa nu-i mai corupa prin daruri scumpe si nepotrivite (iPhone, tablete PC, console de jocuri...);
6. Sa nu incerce sa le schimbe sistemul de valori pe care eu il promovez;
7. Sa o insoteasca bunica pe fetita mea la toaletele publice, atunci cand sunt impreuna;
8. Sa-i primeasca pe nepoti IN CASA LOR atunci cand ii iau cun ei si nu la hotel; sa nu-i duca sa doarma la hotel, ci IN CASA BUNICILOR;
9. Sa se consulte cu mine inainte de a incerca sa schimbe ceva in modul lor de viata;
10. Sa nu-i lase cu orele, nesupravegheati, la televizor si pe Internet.

Vi se par absurde dorintele mele?

Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2013
un_tata, utilizator
Depuneti intampinare in care sa propuneti un program cu care sa fiti (dvs si copiii ) de acord. Si motivati-va propunerea cu cele pe care le-ati expus.
Cererea domnului este ca sa aibe de unde taia (parerea mea).
Nu cred ca o sa poata cineva motiva o luna de vacanta la bunici obligatorie. La fel sarbatorile de paste si craciun.

Insa cererile dvs (cele numerotate de la 1 la 10) nu pot fi impuse de catre instanta. Nici macar cazarea copiilor la bunici acasa si nu la hotel.

Adaug: progamul pe care il propuneti dvs poate fi de forma "prima sambata din luna, o data la doua luni, de la 10 la 16". Spre ex.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2013
mirebire, utilizator
Programul solicitat este unul exagerat si nu cred ca va fi obtinut.

Numai ca oricum va tb sa va faceti apararile, adica sa depuneti intampinare in care sa prezentati situatia de fapt si sa propuneti probe (ancheta sociala la domiciliul bunicilor, martori, interogatoriul bunicilor etc).
ca sa nu ajungeti in acesta situatie trebuie sa probati in instanta ca nu este in interesul copiilor sa fie stabilit un program de vizitare extins in favoarea bunicilor si sa va angajati un aparator pe masura .

de stabilit program i se poate stabili conform legii 272/2004, insa poate sa fie doar in prezenta dvs. si restrans daca va aparati bine sau invers, daca bunicii vor convinge necesitatea acestuia
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2013
Antoanela Geaman, Avocat

Alte discuții în legătură

Relatia nepot-bunic alenira alenira Conform legii 274/2004, cunosc faptul ca atat nepotii cat si bunicii au dreptul la o buna comunicare intre ei care sa conduca la intarirea afectiunii ... (vezi toată discuția)
Drept de vizita copii dupa divort Bibi2017 Bibi2017 Buna ziua.Fratele meu a divortat.Divortul s-a desfasurat in conditii foarte dificile.Nu s-au stabilit prin lege clar drepturile tatalui de a vedea copiii (2 ... (vezi toată discuția)