avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vizitarea nepotilor de catre bunicii materni dupa ce ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vizitarea nepotilor de catre bunicii materni dupa ce mama copiilor a murit

Am doi copii, iar prima mea sotie (mama lor) a murit. Bunicul matern este un om de afaceri cu posibilitati financiare peste medie si este obisnuit sa dirijeze vietile celor din jurul sau. N-am avut nimic impotriva sa-si viziteze nepotii si, de aceea, i-am lasat de multe ori pe copiii mei impreuna cu bunicii la diverse iesiri in oras. Ma deranjeaza foarte mult ca bunicul incearca sa le transmita nepotilor alte principii de viata decat cele pe care le-au invatat de la mine.

In plus, in ultimul timp, datorita faptului ca m-am recasatorit, acelasi bunic le-a spus nepotilor diverse lucruri urate despre mine (si despre sotia mea), subminandu-mi astfel autoritatea de tata in fata lor. Desi eu nu am fost de acord, le-a facut cadouri scumpe si consumatoare din timpul necesar temelor (console de jocuri electronice, tablete PC) si intentiona sa le mai faca (era in tratative cu nepotul minor pentru un iPhone). Actuala mea sotie este o persoana responsabila care s-a atasat de copiii mei si care le poarta de grija. Suntem casatoriti civil si cununati. Copiii o indragesc si ii spun "mama" fara sa le ceara nimeni acest lucru.

In repetate randuri l-am rugat pe bunic sa nu le mai spuna copiilor mei lucruri urate despre mine, dar nu a inteles.

La ultima iesire pe care bunicii au avut-o cu copiii, bunicul le-a spus ca, la 14 ani, vor putea alege unde sa stea: in continuare cu mine (tatal lor), sau sa se mute la bunici. M-am suparat si nu i-am mai lasat sa iasa impreuna. I-am transmis bunicului ca, daca imi promite ca nu le mai spune copiilor lucruri urate despre mine si daca tine cont de principiile pe care le-au invatat de la mine, revenim la o relatie fireasca si poate sa-si vada nepotii in continuare. Bunicul, care, probabil, a considerat sub demnitatea lui sa promita asta, a apelat la instanta pentru a se stabili un program de vizitare a nepotilor.

Dupa ce instanta va stabili un program de vizitare, ce voi face? Voi privi neputincios cum bunicul ma va ponegri in fata copiilor mei? Vrea sa mearga si in vacanta cu ei, dar el nu are experienta cu copiii (odata unul dintre nepoti era sa se inece atunci cand a fost dus de bunic la piscina), iar bunica este un "caz". Ea nu primeste pe cineva in casa decat in cazuri deosebite, nici chiar pe nepoti. Unul dintre nepoti n-a intrat in casa bunicii pana la 5 ani si, pana la 8 ani, a stat in casa ei maxim o ora si jumatate in total (in cele 4-5 vizite pe care a reusit sa le faca). Celalalt nepot, mai mare, a stat in total (in toata viata lui) vreo 4-5 ore. Bunica nu porneste aragazul (mananca numai de la restaurant), nu le-a fiert nepotilor niciodata un ou, nu le-a facut un ceai, nu le-a schimbat niciodata un scutec, nu le-a dat un medicament, nu stie sa ii ia in brate... Ea are o teama de microbi si, de aceea (dar nu numai de aceea) nu pune mana usor pe ceva, inclusiv pe nepoti. De exemplu, cand vrea sa intre intr-un magazin, asteapta la usa pana intra sau iese cineva pentru a se putea strecura fara sa puna mana pe usa. Daca nu trece nimeni, scoate din poseta o manusa, o pune pe mana dreapta, deschide usa cu aceasta, intra, iar apoi isi scoate manusa si o pune la loc. Este un "caz". Cum ar putrea aceasta bunica sa ingrijeasca nepotii?

Daca instanta decide ca nepotii sa stea la bunici un weekend din cand in cand, bunica va fi bulversata. Nepotii n-au dormit niciodata in casa ei si nici nu vrea asta. Ea vrea sa-i vada numai in locuri impersonale: in parcuri, la restaurante, la locuri de joaca etc.

Daca instanta hotaraste sa-mi las copiii cu bunicii in vacanta, ce voi face?

Va rog sa-mi dati un sfat.

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 5 Noiembrie 2013
un_tata, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionica Porumbel , Consultant in arhivarea documentelor 16:02, 13 Noiembrie 2013
Felicitari si multa sanatate familiei dvs!
Domnule Sebastian,
Va multumim ca ne-ati impartasit aceste lucruri si va felicit pentru acordul pe care l-ati stabilit si pentru refacerea relatiilor cu bunicii.
Din cate inteleg eu, se pare ca, de fapt, avocata este autorizata ca mediator.
Experienta dv. este una dintre cele mai elocvente privind puterea medierii, care restabileste comunicarea dintre oameni, vindeca relatii, combate spiritul acid, razbunator, le reda oamenilor ani din viata pe care i-ar petrece pe usile instantelor, stresati si derutati...
Va doresc ca Dumnezeu sa va ajute sa va cresteti copiii in continuare in spiritul valorilor autentice - spirituale si etice si sa devina niste oameni in adevaratul sens al cuvantului.

Toate cele bune!
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Relatia nepot-bunic alenira alenira Conform legii 274/2004, cunosc faptul ca atat nepotii cat si bunicii au dreptul la o buna comunicare intre ei care sa conduca la intarirea afectiunii ... (vezi toată discuția)
Drept de vizita copii dupa divort Bibi2017 Bibi2017 Buna ziua.Fratele meu a divortat.Divortul s-a desfasurat in conditii foarte dificile.Nu s-au stabilit prin lege clar drepturile tatalui de a vedea copiii (2 ... (vezi toată discuția)