avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie acord global
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie acord global

Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Am iesit la pensie la limita de varsta cu vechime 38 ani de munca. Inainte de 1989 am lucrat in proiectare, în acord global 20 ani,s-au plătit contribute pentru veniturile obţinute din acord global. La stabilirea pensiei nu mi s-au luat în calcul sumele obţinute din acord global. Am actionat în judecată casa de pensii deoarece colegi de-ai mei au obţinut în alte instanţe decât Iaşi recalcularea pensiei cu sumele obţinute din acord global. Instanţa din Iaşi mi-a respins acţiunea. După apariţia Deciziei 19 /2012 a ICCJ am revenit la casa de pensii Iasi şi am fost respinsa apoi am redeschis acţiunea în instanţă şi mi-a fost respinsă din nou pe excepţia de autoritate de lucru judecat. Ce mai pot face acum? Eu consider că mi s-a încălcat un drept constituţional atata timp cat am colegi care sunt în aceiaşi sutuaţie ca mine şi beneficiază de pensie în care s-a luat în calcul sumele provenite din acordul global mai mult au acţiuni judecătoresti câştigate după apariţia deciziei 19 a ICCJ. Vă rog ajutaţi-mă!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:18, 6 Noiembrie 2013
Din pacate, instantele din diferite judete au hotarat diferit, motiv pentru care in urma unui recurs in interesul legii formulat de catre procurorul general, a aparut Decizia ICCJ nr.19/ 2012 prin care s-a hotarat sa se ia in calculul pensiei inclusiv acordul global, dar cu aplicare numai in dosarul in care s-a facut sesizarea.
In legislatia romana nu este avut in vedere explicit, principiul precedentului, motiv pentru care casele de pensii nu aplica automat prevederile Deciziei ICCJ nr.19/ 2012, fiind nevoie de o decizie a ICCJ pentru fiecare caz in parte. In plus, casele judetene de pensii solicita dovada platii contributiilor majorate de catre angajatori, pentru perioada respectiva. Multe firme au dat faliment, altele s-au desfiintat pur si simplu, arhivele nu se stie pe unde se regasesc, statele de plata unde s-ar putea identifica aceste contributii inclusiv pentru acord global, sunt greu de gasit prin arhivele firmelor ramase in piata. Cati dintre pensionari si-au pastrat fluturasii de salarii, unde se putea vedea contributia platita efectiv ?
In baza Deciziei ICCJ nr.19/ 2012 se poate deschide actiune in instanta, la tribunalele din judetul de domiciiliu si aici se produce marea valmaseala. Daca se accepta actiunea la tribunal, atunci se are in vedere decizia ICCJ si reclamantul obtine destul de repede hotararea judecatoreasca pentru dreptul care i se cuvine. Daca nu se accepta actiunea la tribunal, judecatorii fiind de neatins, atunci reclamantul nu va beneficia de acest drept.
Ce se poate face daca nu ti se primeste actiunea la tribunal ? in prezent nimic, daca nu se da o lege care sa mentioneze explicit acordarea de punctaj suplimentar la pensii, pentru cei care au lucrat in acord global, macar incepand cu data publicarii acestei legi in MO.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere la cedo pensie Liulica Gina Liulica Gina Buna ziua, cer un sfat de la cineva care are experienta in legislatia CEDO. Am iesit la pensie de drept in 2010. am lucrat in proiectare 20 ani timp in care ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie Adriana68 Adriana68 Am depus la Casa de pensii acum doi ani o cerere pentru recalculare pensiei pentru motivul ca am obtinut venituri lunare individuale[b] in acord[/b].Se ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei pentru veniturile realizate in acord global si veniturile din prime adonisvigalex adonisvigalex Am iesit la pensie la limita de varsta in 28.03.2010 conform legii 19/2000. La stabilirea pensiei nu au luat in calcul si veniturile realizate in ... (vezi toată discuția)