Pe calea ordonantei, in paralel cu procesul de divort, mama a obtinut stabilirea domciliului minorului la ea (baietel de 2 ani la acea vreme, de aproape 4 ani acum). In dosarul de divort s-a incheiat fondul, care si el stabileste domiciliul baietelului la mama, in strada x din orasul y. Intre timp, mama si-a schimbat domiciliul (doar in acte, pentru ratiuni economice) in tara z (care nu e membra u.e). Totodata si-a stabilit resedinta in Romania, la aceiasi adresa la care initial a avut domiciliul, unde a locuit neintrerupt cu copilul si care este adresa la care instanta a dispus stabilirea domiciliului copilului (atat pe calea ordonantei cat si prin fondul divortului).
Faptul ca mama are in prezent, in acte, alt domiciliu, in realitate locuind in continuare insa la aceiasi adresa, poate sa ridice vreo problema? in sensul ca tatal sa ceara schimbarea domiciliului copilului la el, in apel? sau orice alta problema, de tipul mama si-a stabilit domiciliul in alta tara, intentioneaza sa fuga sau sa-si abandoneze copilul etc?
Mentionez, ca fiind vorba despre o tara non-eu, in care se calatoreste doar cu pasaport, mama poate dovedi ca nu a fost in acea tara decat de doua ori, cate 2 zile in ambele dati.
De asemenea mentionez ca mama are in continuare doar cetatenie romana.
multumesc
Multumesc pentru raspunsurile primite. Partea adversa va sustine orice suporta imaginatia. Ca planuiesc sa fur copilul (care nu are nici macar pasaport emis, iar in Israel nu se poate circula decat cu pasaport). Sau va sustine, cel mai probabil, ca mi-am parasit copilul in Romania. Dar cum in Israel se circula doar cu pasaportul, voi putea demonstrata ca am fost doar de doua ori plecata, cate 2 zile de fiecare data, si ca sunt angajata la stat in Romania.
Eu nu stiu ce sa fac in apel, caci in sentinta de fond scrie stabileste domiciliul copilului la domiciliul mamei din str x. Sa solicit eu instantei sa precizeze la resedinta mamei din str x?
Nu vreau sa comit nicio ilegalitate si nici sa las loc de interpretari. Eu mi-am facut domiciliul in Israel exclusiv din ratiuni financiare (sa-mi deschid o firma).
Multumesc.
Apel am facut amandoi. Nu stiu insa daca in apel sa solicit precizarea la resedinta mamei, in loc de la domiciliul mamei, asa cum prevedea sentinta de fond. Ma tem si sa deschid subiectul, dar si sa o las asa. Ce ma sfatuiti? multumesc.
Nu as aduce in discutie acest aspect, nu e in interesul dvs. Chiar daca ramane la " domiciliul " dvs , nu va puteti baza pe hotarare daca ati vrea sa plecati cu copilul in Israel.
Probabil ca instanta va sesiza ca va legitimati cu pasaport cu domiciliul in strainatate si veti da explicatii atunci, aveti si dovada de resedinta, instanta va face modificarea de termeni daca e cazul.
Cand e vb de domiciliu, ne referim la locul in care va aflati locuinta principala, unde locuiti efectiv. Daca dvs aveati locuinta acolo unde o aveti si acum, aveti deja o solutie in acest caz, nu ati solicitat schimbarea domiciliului copilului, nu asta veti discuta in apel, nu asta atacati.. hotararea nu se va schimba in ce priveste domiciliul daca tot la dvs va fi
( ca la procedura de citare, daca nu ati anuntat schimbarea domiciliului, va citeaza tot unde ati avut domiciliul si procedura de citare se va constata ca indeplinita, procedural conteaza locuinta efectiva, nu domiciliul sau resedinta in sensul atribuit de dispozitiile legale. In cazul unui divort, instanta competenta e cea de la ultimul domiciliu comun, prin domiciliu comun intelegandu-se locul unde au stat efectiv ).
Tatal a obiectat pe acest aspect ? daca nu, lasati-o asa deocamdata, nu cred sa stricati ceva.
Tatal nu a obiectat pentru inca nu stie. Dar el "exploateaza" tot ce exista sau ar putea teoretic exista. Cu certitudine va spune ca i-am ascuns anume, ca am cine stie ce planuri, ca o fac pentru a-i restrange accesul la copil, ca am mintit instanta, ca am facut fals in declaratii, ca mi-am abandonat copilul, ca daca am domiciliul in Israel inseamna ca plec acolo si cu cine ramane copilul, ca mi-am facut domiciliu in Israel cu scopul fraudulos de a ma inscrie in niste criterii legale avantajoase etc.