avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul muncii

In conformitate cu:
ART. 137
(1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.

Intrebarea mea este : Exista obligativitatea platii unui spor la salariu in conditiile in care este stipulat in Regulamentul intern ca repausul saptamanal al anjajatilor este stabilit pentru zilele de miercuri si joi? Mentionez ca in CIM la sporuri este 0.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:09, 6 Noiembrie 2013
Se acorda sporul in conditiile alin. (3) al art. 137 C. muncii indiferent daca zilele de repaus saptamanal, altele decat sambata si duminica, sunt consecutive sau nu.

Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Diispozitiile art. 137 alin. (1) C. muncii nu sunt imperative, in sensul ca nu este necesar ca cele doua zile libere sa fie acordate sambata si duminica, putand fi stabilite in functie de specificul activitatii societatii respective.
Astfel, dreptul salariaţilor de a beneficia pentru activitatea prestată într-o zi de repaus săptămânal, de o zi liberă plătită şi de un spor de x % din salariul de bază sau in suma fixa este stabilit imperativ în sarcina angajatorilor prin obligaţia acordării unui spor la salariu în situaţia în care repausul săptămânal este acordat în alte zile decât sâmbăta şi duminica.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca fara repaus Monica D Monica D Care este numarul maxim de zile consecutive de munca (fara zile de repaus) pentru un salariat? (vezi toată discuția)
Munca suplimentara dijmarescu dijmarescu Buna ziua Am urmatoarea situatie O societate/regie , de pilda Compania Apa, are o spartura si este nevoita sa cheme salariati de acasa dupa orele de program ... (vezi toată discuția)
Modificare cim unilaterala costyy73 costyy73 Se poate modifica unilateral CIM din partea angajatorului in sensul inlocuiri sporului de repaos saptamanal cu timp liber platit in urmatoarele 30 de zile. Nu ... (vezi toată discuția)