avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Deducerea suplimentara minori
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Deducerea suplimentara minori

Buna ziua,

Un salariat poate beneficia de deducere suplimentara pentru copilul minor care:
Cazul 1: are un venit peste 250 lei, de pilda bursa de studii
Cazul 2: certificat de handicap pe care sunt precizate urmatoarele:
- "fara venit"
- "cu asistent personal"

ART. 56 din Codul fiscal spune la alin. (3) "Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 250 lei lunar."
iar alin (5) "Copiii minori, în vârstă de până la 18 ani împliniţi, ai contribuabilului sunt consideraţi întreţinuţi"

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:55, 7 Noiembrie 2013
Cazul 1: nu se acorda deducere (copil cu venit > 250 lei)
Cazul 2: se acorda deducere (copil fara venit)

Normele de aplicare a Codului Fiscal - HG nr.44/2004

90. Pentru ca o persoană să fie în întreţinere, aceasta trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- existenţa unor raporturi juridice între contribuabil şi persoana aflată în întreţinere;
- persoana fizică întreţinută să aibă venituri impozabile şi neimpozabile mai mici sau egale cu 250 lei lunar.
Persoana aflată în întreţinere poate avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul în a cărui întreţinere se află.
91. Sunt considerate persoane aflate în întreţinere soţul/soţia contribuabilului, copiii acestuia, precum şi alţi membri de familie până la gradul al doilea inclusiv.
92. În sensul art. 56 alin. (3) din Codul fiscal, în categoria "alt membru de familie aflat în întreţinere" se cuprind rudele contribuabilului şi ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv.
93. După gradul de rudenie rudele se grupează astfel:
- rude de gradul întâi, cum ar fi: părinţi şi copii;
- rude de gradul al doilea, cum ar fi: bunici, nepoţi şi fraţi/surori.
94. Sunt considerate persoane aflate în întreţinere militarii în termen, militarii cu termen redus, studenţii şi elevii militari ai instituţiilor de învăţământ militare şi civile, peste vârsta de 18 ani, dacă veniturile obţinute sunt mai mici sau egale cu 2.500.000 lei lunar.
95. Nu sunt considerate persoane aflate în întreţinere persoanele majore condamnate, care execută pedepse privative de libertate.
96. Copilul minor este considerat întotdeauna întreţinut, cu excepţia celor încadraţi în muncă, indiferent dacă se află în unităţi speciale sanitare sau de protecţie specială şi altele asemenea, precum şi în unităţi de învăţământ, inclusiv în situaţia în care costul de întreţinere este suportat de aceste unităţi. În acest caz eventualele venituri obţinute de copilul minor nu se au în vedere la încadrarea în venitul de 250 lei lunar.
Pentru copilul minor aflat în întreţinerea părinţilor sau a tutorelui, deducerea personală se acordă integral unuia dintre părinţi, conform înţelegerii dintre aceştia, respectiv tutorelui.
Pentru copilul minor provenit din căsătorii anterioare, dreptul de a fi preluat în întreţinere revine părintelui căruia i-a fost încredinţat copilul sau unuia dintre soţi care formează noua familie, conform înţelegerii dintre aceştia, indiferent dacă s-a făcut o adopţie cu efecte restrânse şi chiar dacă părinţii fireşti ai acestuia contribuie la întreţinerea lui prin plata unei pensii de întreţinere. Plata unei pensii de întreţinere nu dă dreptul la preluarea în întreţinere a copilului, părintelui obligat la această plată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere personala copil elev scoala militara angi73 angi73 buna seara, Parintii copiilor de la liceele militare pot beneficia de deducere suplimentara? Bugetari fiind (parintii). (vezi toată discuția)
Deduceri din salariu mihaela david mihaela david daca un copil are pensie alimentara de la tata il poate lua mama in intretinere pentru deducerea suplimentara la impozit? (vezi toată discuția)
Inregistrare copil la loc de munca ankalupu ankalupu sunt divortat si am o fetita in urma casatoriei. copilul a ramas la mama cu acordul meu si a ramas sa ma ingrijesc de ea si de educatia ei in continuare, insa ... (vezi toată discuția)