avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vatamare corporala din culpa, trecere pietoni
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vatamare corporala din culpa, trecere pietoni

Buna ziua
In data de 1.11.2013 am agatat cu masina, pe trecere, o tanara de 18 ani. Ea a fost operata cu fibula si spitalizata 5 zile. Am propus o intelegere pe cale amiabila dar domnisoara refuza suma respectiva. Intrebarea mea este: daca ajung in instanta care este cea mai grava pedeapsa pe care o pot avea? si in afara suspendarii permisului pentru 2 luni si amenda ce se intampla mai incolo?
In functie de numarul de ingrijiri medicale pe care il va primi victima, numar difeit de zilele de spitalizare, puteti fi condamnat pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa. Pedepsele pentru aceasta infractiune in functie de circumstantele savarsirii faptei sunt fie amenda fie inchisoarea de la 3 luni la 5 ani, pedeapsa care poate fi suspendata conditionat sau sub supraveghere.
Ultima modificare: Vineri, 8 Noiembrie 2013
Madalina Pascu, Avocat
Daca dosarul ajunge la instanta si veti fi condamnat in urma hotararii de condamnare ramasa definitiva permisul se anuleaza. Veti sustine examen in vederea obtinerii unui nou permis in conditiile art.116 din OUG 195/2002.
ART. 116
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
#B
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
............................
ART. 184 c.p.
Vătămarea corporală din culpă
#M21
(1) Fapta prevăzută la art. 180 alin. 2 şi 2^1, care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevăzută la art. 181, săvârşite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Dacă fapta a avut vreuna din urmările prevăzute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
#B
(3) Când săvârşirea faptei prevăzute în alin. 1 este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
(4) Fapta prevăzută în alin. 2 dacă este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere arătate în alineatul precedent se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
#M21
(4^1) Dacă faptele prevăzute la alin. 3 şi 4 sunt săvârşite de către o persoană care se află în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, şi închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.
#B
(5) Pentru faptele prevăzute în alin. 1 şi 3, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
#M41
(6) Pentru faptele prevăzute la alin. 2 şi 4, împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

#B

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident mers cu spatele andrei_0986 andrei_0986 Buna ziua, Am facut zilele trecute un accident pe un drum public. Faceam o manevra de intoarcere a masinii si in timp ce dadeam cu spatele am acrosat un ... (vezi toată discuția)
Accident auto - plangere parte vatamata, consecinte assaker assaker in urma cu 2 zile am facut un accident.Eram cu 2 prieteni in masina,am pierdut controlul masinii fiind carosabilul ud.si am intrat intr.un parapet de ... (vezi toată discuția)
Accident rutier ioanmihail ioanmihail buna ziua,am fost implicat intrun accident rutier pe trecerea de pietoni. in urma accidentului victima a fost spitalizata 12 zile cu fisuri la doua coaste ... (vezi toată discuția)