avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Constituie infractiune??
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Constituie infractiune??

Buna ziua,
Am vandut marfa si emis factura in 2012, unei firme care era declarata inactiva din 2011.Din pacate nu mi-a fost achitat debitul nici pana astazi, firma fiind in toata aceasta perioada inactiva.Faptul ca a cumparat marfa in per in care este inactiva, constituie infractiune? Ce pot face? Este indicat s afac si o adresa catre Finantele Publice in vederea unei verificari?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ddianna , utilizator 10:57, 12 Noiembrie 2013
Evident ca este infractiune fapta respectiva, intrucat firma a efectuat acte de comert desi nu mai era in functiune.Mai mult asta repezinta si fals in declaratii, fals in inscrisuri si uz de fals, evaziune....In afara de pierderea efectiv suferita de dvs, va trebui sa faceti plangere impotriva persoanei fizice care a incheiat actele de comert respective, in numele firmei inactive...
Am facut plangere penala impotriva societatii ,a administratorului pt infractiunea de inselaciune." aceasta ne-a oferit reprezentarea gresita potrivit careia ar fi o societate activa. Mentionam faptul ca, acesta nu si-a achitat nici pana in prezent obligatiile de plata iar daca am fi cunoscut faptul ca firma este inactiva, nu am fi vandut marfa solicitata de aceasta.
In drept, imi intemeiez plangerea pe dispozitiile art. 215 Cod penal.
Solicitam tragerea la raspundere penala a faptuitorului care prin fapta savarsita, ne-a adus un prejudiciu de xx lei." . Este bine asa?
Tot ce am gasit in Codul Fiscal referitor la contribuabili inactivi este :

(11) Contribuabilii declaraţi inactivi conform art. 781din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care desfăşoară activităţi economice în perioada de inactivitate, sunt supuşi obligaţiilor privind plata impozitelor şi taxelor prevăzute de prezenta lege, dar, în perioada respectivă, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor şi a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor efectuate. Pentru achiziţiile de bunuri şi/sau servicii efectuate în perioada în care persoana nu are un cod valabil de TVA, destinate operaţiunilor care urmează a fi efectuate după data înregistrării în scopuri de TVA care dau drept de deducere potrivit titlului VI, se ajustează în favoarea persoanei impozabile, prin înscrierea în primul decont de taxă prevăzut la art. 1562depus de persoana impozabilă după înregistrarea în scopuri de TVA, sau, după caz, într-un decont ulterior, taxa aferentă:

a) bunurilor aflate în stoc şi serviciilor neutilizate, constatate pe bază de inventariere, în momentul înregistrării;

b) activelor corporale fixe, inclusiv bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, precum şi activelor corporale fixe în curs de execuţie, constatate pe bază de inventariere, aflate în proprietatea sa în momentul înregistrării. În cazul activelor corporale fixe, altele decât bunurile de capital, se ajustează taxa aferentă valorii rămase neamortizate la momentul înregistrării. În cazul bunurilor de capital se aplică prevederile art. 149;

c) achiziţiilor de bunuri şi servicii care urmează a fi obţinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxă a intervenit conform art. 1342alin. (2) lit. a) şi b) înainte de data înregistrării şi al căror fapt generator de taxă, respectiv livrarea/prestarea, are loc după această dată.


(12) Beneficiarii care achiziţionează bunuri şi/sau servicii de la contribuabili după înscrierea acestora ca inactivi în Registrul contribuabililor inactivi/reactivaţi conform art. 781din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor şi a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor respective, cu excepţia achiziţiilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silită şi/sau a achiziţiilor de bunuri/servicii de la persoane impozabile aflate în procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare.
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2013
ddianna, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inactivitate fiscala societate neplatitoare de tva. mihalea223 mihalea223 Buna seara, Firma mea a fost declarata inactiv fiscal din 2013, in prezent actele sunt in derulare si urmeaza sa cerem reactivarea fiscala. Intrebarea este ... (vezi toată discuția)
Societate declarata inactiva dpdv fiscal parma parma Buna ziua, Speta este urmatoarea: o societate a fost declarata inactiva, din varii motive (nu este esential) dupa ceva perioada, in care fiscul nu a ... (vezi toată discuția)
Reactivare platitor tva hanganumagdalena hanganumagdalena O societatea care nu a efectuat operatii economice in sfera TVA intr-o perioada de 6 luni consecutive, si i-a fost anulata din oficiu inregistrarea in ... (vezi toată discuția)