avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ani de facultate, vechime pentru pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ani de facultate, vechime pentru pensie

Buna ziua!
Va rog sa imi spuneti daca anii de facultate sunt luati in considerare ca vechime pentru pensie si in ce mod, adica daca acea perioada, de cinci ani, se considera ca si contributie la pensie sau e doar perioada de vechime pentru pensionare si nu contribuie la valoarea pensiei (la cati bani voi lua efectiv in mana).
Sunt nascuta in 1967 si cand voi implini 65 de ani voi avea 35 ani vechime pensionare formati din:

-facultate (una din cele 2 absolvite, caci asa am inteles)+ ani de munca + ani de contributie la pensie, fara sa fi fost angajata

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 18:04, 14 Octombrie 2022
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
...

(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.

(3) Persoanele prevazute la alin.(1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.

(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.


2. Asadar perioada in care ati urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar nu este nici vechime in munca nici stagiu de cotizare la pensie ci este perioada asimilata stagiului de cotizare si se are in vedere numai la pensia pentru limita de varsta.

Art. 164
...
(5) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1), realizate in intervalul cuprins intre data de 1 aprilie 2001 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, la calculul punctajului lunar se utilizeaza:
a) cuantumul pensiei de invaliditate, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a);
b) 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. b), c) si g).
...

Am citit raspunsul dumneavoastra.

Am inteles din cele de mai sus (art 164), ca perioada facultatii are un "aport" la calculul pensiei (ca perioada asimilata).

Am absolvit facultatea in 1995, deci nu corespunde perioadei 1aprilie 2001...2010
In acest caz care ar fi punctajul lunar pentru acea perioada asimilata ("asimilata"- inteleg ca e o perioada in care nu ai contribuit la pensie, dar e ca si cum ai fi facut-o...)
Va multumesc!
In situatia dvs. trebuia sa va redau urmatorul alineat din art. 164:

Art.164
...
(2) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) - c) si g), realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, la determinarea punctajului lunar se utilizeaza salariul minim pe economie, brut sau net, dupa caz, sau salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective.
...
Va multumesc mult pentru raspuns!
Dar nu e clar care ar fi procentul din aceste categorii de salarii, care s-ar utiliza la calculul punctajului
Punctajul lunar se calculeaza impartind salariul minim brut pe economie din fiecare luna din cei 5 ani la castigul salarial mediu brut din fiecare luna din cei 5 ani, castig salarial comunicat de INS.

Alte discuții în legătură

Calcul punctaj pensie gheorghebosneag gheorghebosneag Va rog sa-mi comunicati cum se calculeaza punctajul (lunar,anual) pentru anii de facultate(la \'\'zi\'\' ) si pentru 6 luni de armata T.R. Multumesc! (vezi toată discuția)
Referitor pensionare beneficiar grupa de munca i danadom38 danadom38 As vrea sa stiu,va rog, daca la reducerea varstei de pensionare de 65 ani barbati,in cazul benefiarului de gr.I (spre ex.13 ani gr.I,respectiv reducere cu ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie de invaliditate Marian_1959 Marian_1959 Buna seara, Am urmatoarea situatie: 1) am facut armata ca militar cu termen redus timp de 9 luni (1 oct 1978 - 30 iunie 1979). 2) sunt absolvent al unei ... (vezi toată discuția)