avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Referitor Pensionare beneficiar Grupa de munca I
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Referitor Pensionare beneficiar Grupa de munca I

As vrea sa stiu,va rog,
daca la reducerea varstei de pensionare de 65 ani barbati,in cazul benefiarului de gr.I (spre ex.13 ani gr.I,respectiv reducere cu 6,5 anidin varsta),la stagiul de cotizare complet de 35 ani se ia in considerare armata si facultatea?
Daca nu ,te poti pensiona cu depunctare ?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 22:31, 24 Februarie 2014
Armata si facultatea intra in stagiul complet de cotizare de 35 de ani.
Armata si facultatea intra in stagiul de cotizare numai pentru pensia pentru limita de varsta.
Deci,in momentul in care se reduce varsta pensionare ,conf gr I,stagiul de cotizare trebuie sa fie de 35 ani numai ani de munca ,fara armata si facultate. Numai cand implinesti 65 ani se adauga la stagiu cotizare fac si armata. E corect?
35 cu armata si facultate.
Cu 13 ani de grupa I-a in stagiul complet(35),nu se poate ajunge la pensie anticipata,sau anticipata partiala,acolo unde nu intra in calcul armata si facultatea.
Nu se poate ajunge,din cauza reducerii de 6 ani si 6 luni.
1. - Asa este, cum ati inteles dvs.
- In stagiul complet de cotizare intra vechimea in munca si perioada in care s-a platit contributie pentru pensie in baza unui contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
...

(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.

Art. 64
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate.
...

Art. 67
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 65 alin. (4) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.
...

Alte discuții în legătură

Ce nu se ia in calcul la pensionarea partial anticipata ? turtuc turtuc Buna ziua! Sotul meu este fortat sa se pensioneze partial anticipat.(astea sunt vremurile...) Are 5 ani lucrati gr.I.(ar fi o reducere de 2.5 ani) Se ia in ... (vezi toată discuția)
Data iesire anticipat la pensie octavostef octavostef am 55 ani si 30 ani munca efectiva din care 16 cu grupa II de munca.Am inceput munca din 1983 septembrie. Am 5 ani de facultate si 6 luni armata. La ce ... (vezi toată discuția)
Pensie Iunian Iunian Nascut 1952 9 ani grupa 1 9 ani grupa 2 noua ani fara grupa = 27 Facultate 5 ani Armata 9 luni Cind se iese la pensie ? (vezi toată discuția)