avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Noul Cod Procedura Penala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Noul Cod Procedura Penala

Se refera cumva si la reabilitare dupa o condamnare cu suspendare?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Sebastian Simon , Avocat 18:32, 14 Noiembrie 2013
Cu siguranta. In noul cod penal.

165 NCP: Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.

Dar de ce intrebati? Aveti de gand sa savarsiti o infractiune sub imperiul noii legi?
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2013
Sebastian Simon, Avocat
Doamne fereste,am o condamnare cu suspendare pe leg.circulatiei de 2 ani cu suspendare si 2 de incercare 27 03 2011,deci in 2014 o sa fiu reabilitat sau doar in 2015.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2013
sefu32b, utilizator
Gresit. Dumneavoastra ati fost judecat pe vechiul cod. Deci veti fi reabilitat de drept cand veti implini cei 2 ani de incercare.
Reabilitarea de drept este acea forma a reabilitarii care opereaza in virtutea legii, fara a fi necesara cererea fostului condamnat pentru obtinerea ei, aceasta fiind considerata ca dobandita de condamnat in momentul cand s-au realizat conditiile de reabilitare.

In cazul in care condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune inauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art. 83 si 84, el este reabilitat de drept."

Asadar, reabilitarea de drept intervine dupa implinirea termenului de incercare.

Daca aveti interes, aveti dreptul si de a solicita pe cale judecatoreasca constatarea reabilitarii.

Hotararea instantei de judecata, in acest caz, nu este una pentru acordarea reabilitarii, ci doar pentru constatarea reabilitarii de drept.


Dupa scurgerea termenului de incercare ( compus din pedeapsa, la care se adauga doi ani ) sunteti reabilitat de drept.

Pot cere reabilitarea inainte de termen,adica cu 1 an inainte?Multumesc.

Alte discuții în legătură

Stergerea cazierului judiciar Paul112 Paul112 Buna ziua in 11 octombrie 2011 am primit sentinta definitiva si irevocabila , 8 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pentru ... (vezi toată discuția)
Reabilitare de drept pedeapsa aplicata- dupa 2 ani si 7 luni sau 3 ani? AndreeaB87 AndreeaB87 Buna ziua! Am fost condamnata la 7 luni de inchisoare cu suspendare pt conducere sub influenta bauturilor alcoolice. Sentinta a fost definitiva la ... (vezi toată discuția)
Cerere stergere cazier judiciar blagapaul blagapaul Buna ziua,am si eu o intrebare legat de stergerea unui cazier judiciar,si anume am avut condamnare 2 ani cu suspendare in urma unui accident rutier cu ucidere ... (vezi toată discuția)