avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 172 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuielile cu incalzirea pe spatiile comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuielile cu incalzirea pe spatiile comune

Administratorul asociatiei blocului cu o singura scara unde locuiesc ne-a pus anul trecut la plata cheltuielilor cu incalzirea pt spatii comune..Inteleg ca daca am centrala termica trebuie sa platesc. Dar nu mi-a convenit modalitatea de impartire a cheltuielilor. Cei care nu au centrala, nu au nici repartitoare , asa ca din totalul facturii la caldura care vine pe scara, ea de la sine putere aloca 30% din factura catre cheltuieli comune si imparte la toti locatarii...
1. Consider ca e extraordinar de mult 30%...Cum ar trebui facuta aceasta impartire?
2. In cheltuielile astea intra tevile care trec prin casa si tevile de la subsol..Avand in vedere ca in vara aceasta a izolat tevile de la subsol, presupun ca nu mai poate fi vorba de nici o incalzire a spatiului comun denumit subsol..si deci sa nu mai incarce facturile cu spatiul asta.. Daca le-a izolat, inseamna ca nu se doreste incalzirea acelui spatiu,nu? alte calorifere nu sunt in subsol.Am dreptate?
Buna ziua,

Conform legii in vigoare, din factura de caldura aproximativ 15 % se pune pentru spatiile comune ! Trebuie sa cereti de la Presedintele asociatiei de proprietari documentele de la sedinta pentru a verifica daca s-a decis altceva,
@patrichi_stefan
Calculul caldurii il face o firma de calcul, nu administratorul, dupa un program special in care se are in vedere SET-ul corpurilor de incalzire, inclusiv a coloanelor de distributie.
Rugati administratorul sau presedintele sa contacteze aceasta firma si sa intrebe daca se poate micsora suma pentru partea comuna datorita izolarii conductei din subsol.

Procentul de 30% nu este exagerat. El rezulta in mod similar si la alte blocuri cu repartitoare.

@Administrator_2013
Conform carei legi si articol din acea lege se pune acest procent de 15%? Va rog sa precizati.

Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2013
elga50, moderator
Art .52/ H.G.1588/2007
(1) Cheltuielile cu consumurile comunede energie termica din spatiile aflate in proprietate comuna , si anume casa scarii , culoare , spalatorii , uscatorii ,subsol , holuri si alte asemenea , se repartizeaza proportional cu cota -parte de proprietate indiviza care i revine fiecarui proprietar , astfel cum acesta este inscris in actul de proprietate sau cum a fost recalculata conform prevederilor prezentelor norme metodologice .

Chiar daca ati izolat tevile de la subsol ( izolatia s-a facut pt. a reduce din pierderile de temperatura si a mentine cat de cat temperatura furnizata ) , raman tot parte comuna ca , si cele de pe casa scarii acesta cota de plata i revin fiecarui ap. in functie de suprafata .
calculul nu il face o firma ci administratia...cica e mai scump daca il face o firma..zice ea ca il face dupa un program ceva..impartirea pe apartamente e ok...procentul mi se pare exagerat..o pot obliga sa contracteze o firma pentru a face acest calcul? in ce lege scrie ca e obligatoriu sa se faca impartirea de o firma specializata?
Si totusi, incalzirea spatiilor comune...romaneste vorbind..daca nu se incalzeste fizic nimic, de ce sa platesc? ce e pe casa scarii si in apartamente e ok..asa e legea..dar daca nu incalzesc nimic..de ce sa platesc?
Parerea mea este ca ar trebui sa fiti multumit ca se imparte tuturor numai 30 % din totalul facturii lunare. Spun asta pentru ca daca aveti precum spuneti calorifere pe holuri de acces si tevi verticale neizolate consumul real poate fi mai mare decat ceea ce s-a estimat pana acum. Ca sa aveti termen de comparatie, puteti merge la sediul unei societati care se ocupa cu repartizarea caldurii in functie de repartitoarele din apartamente si sa rugati pe cineva de acolo sa se uite in calculator la repartizarea caldurii unui bloc care are tevile de la subsol izolate si ca nu are calorifere pe holuri sau spatii comune. Cred ca veti ramane surprins , asa ca ciocu mic si joc de glezne.

Alte discuții în legătură

Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza caldura la pausal? mihaelapohoata mihaelapohoata Buna seara, mai am o curiozitate legata de asociatia de proprietari. Cum se calculeaza conform legii in vigoare, caldura la pausal. Asociatia la care lucrez de ... (vezi toată discuția)