avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul caldura spatii comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul caldura spatii comune

Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt debransat de la caldura. E legal sa platim si noi, dar vreau sa stiu ce zice legea legat de modul in care se repartizeaza costurile..Cat din valoarea totala a facturii la caldura pe asociatie trebuie sa intre la "tevaraie" ? sau cum e obligatoriu legal sa se masoare aceste costuri?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Skoda2006 , utilizator 21:07, 22 Martie 2023
Va spun din proprie experienta ca daca tevile nu sunt taiate ,caldura se imparte intre locatari nu stiu pe ce principiu dar se imparte chiar daca sunteti debransati la caldura.In bloc la mine toti ne-am pus centrala si atunci am taiat tevile.Mai bine va puneti centrale toti ori centrala de bloc.
@patrichi_stefan

Spuneti-ne intai daca pe scara dv. apartamentele inca conectate la sistemul centralizat sunt contorizate cu repartitoare.
toti au repartitoare..Ma intereseaza sa stiu daca legea mai permite metoda 10-30% sau ceva de genu asta pentru ceea ce platesc cei debransati...sau pur si simplu, din totalul facturii de caldura, cum e legal (si ce lege spune) sa se imparta factura?
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2013
patrichi_stefan, utilizator
Impartirea facturii de incalzire se face de catre firma de calcul (nu de catre administrator) conform Ordinului 343/2010 ANRSC in care se dau formulele de calcul.

Caldura pe spatiile comune nu se repartizeaza cu un procent anume, ci in urma declararii indexilor de la repartitoare si pe baza SET-ului instalatiei de incalzire (coloane din subsol, calorifere din spatiile comune - daca exista -, coloane verticale, calorifere).

Valoarea caldurii calculata pentru spatiile comune se imparte tuturor proprietarilor (conectati sau deconectati) in functie de cota-parte indiviza.
Valoarea caldurii pe tevile verticale la care se aplica o mica corectie pe etaje se imparte de asemenea pe cota-parte tuturor apartamentelor.
Valoarea caldurii pentru calorifere se imparte fiecarui apartament conectat in functie de SET-ul sau specific.

Astfel dv., ca deconectat din sistem platiti caldura pentru spatiile comune (in principal coloanele din subsol) si pentru tevile verticale.
Intrebarea mea era..cum se stabileste legal care e valoarea totala ce urmeaza sa se imparta fiecarui proprietar in functie de cota indiviza? (in cazul in care toti au repartitoare, cum se decide legal cat din valoarea totala a facturii de caldura pe asociatie reprezinta caldura pe spatii comune si cat reprezinta caldura pe tevile verticale?
Mai am totusi o nelamurire..Ce inseamna dpdv legal "Caldura pe spatiile comune"? e vb de caldura consumata pentru a incalzi in mod intentionat spatiile comune? sau de caldura pierduta prin tevi si care incalzeste spatiile comune? pentru ca ma indoiesc ca cineva a adus modificari instalatiei initiale pentru a incalzi subsolul de ex..Instalatiile exista pentru a deservi celor care se incalzesc in sistem centralizat, si nu pentru incalzirea spatiilor comune.
O alta mare aberatie e ca cei din asociatie(care locuiesc in bloc si nu au centrale proprii nici unul), au propus sa se izoleze tevile de la subsol pe cheltuiala tuturor locatarilor.. Or daca le izoleaza nu inseamna ca scopul lor in definitiv nu e sa incalzeasca spatiile comune, ci doar pe ei? Si daca le izoleaza, inseamna ca eu care am centrala nu mai am pe ce sa dau bani pt incalzire pe spatii comune?

Alte discuții în legătură

Calcularea consumului de energie termica pentru apartamentele debransate 1970 1970 buna ziua, 1.Va rog sa-mi spuneti cum calculez consumul de energie termica pentru un apartament debransat total. Mentionez ca apartamentul are o suprafata ... (vezi toată discuția)
Calcul energie termica pentru apartamentele debransate dela sistemul centralizat marius61 marius61 Cum se calculeaza pentru un apartament debransat dela sistemul centralizat cota de energie termica si in ce lege este prevazuta calcularea. Mentionez, pe ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale? 13anamb 13anamb Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face. Am centrala, stau la bloc si vad ca ... (vezi toată discuția)