avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... E legal sa platesc comision + TVA unei agentii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

E legal sa platesc comision + TVA unei agentii imobiliare `

Va rog sa ma lamuriti in aceasta problema`: Este legal ca la plata comisionului catre o agentie imobiliara sa platesc si TVA aplicat la respectivul comision sau este problema agentiei sa plateasca acest TVA pentru banii care i-au intrat.
Daca da, care este TVA-ul care se aplica. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Georgiana_Alina_Ionita , utilizator 21:49, 25 Ianuarie 2017
Cota de tva este de 24%.
Da este normal sa platiti si TVA, in masura in care agentia este platitoare de tva, practic comisionul in cazul dumneavoastra reprezinta un onorariu, pret, contravaloarea unui contract.
Ce scrie în contractul cu agenţia cu privire la valoarea comisionului? Dacă nu se specifică expres faptul că datoraţi un comision de X% + TVA, agenţia nu prea poate să vă solicite altceva decît acel X%, presupunîndu-se că este valoarea totală a comisionului.
Buna ziua,

majoritatea preturilor sunt compuse prin adaugarea cotei de tva care este de 24%.
Daca agentia a trecut un pret + TVA atunci datorati pretul + TVA 24%. Daca a trecut doar o valoare atunci aveti de platit exclusiv acea valoare, fara sa mai adaugati TVA considerand ca TVA-ul este deja aplicat asupra pretului.

Costi Boncu
Multumesc pentru raspuns, D'voastra si colegilor Avocati. Deocamdata, eu nu am semnat contractul de colaborare propus de Agentie, unde, da, mi se cere sa platesc un % si TVA corespunzator. Numai ca astfel comisionul devine excesiv, in conditiile in care la FISC nu se tine cont de acest comision, pentru a fi dedus. Este, totusi, una din multele cheltuieli forfetare...Cred ca ar trebui dedus si numai venitul NET sa fie impozitat. Mentionez acest aspect din experienta personala. In concluzie, poate nu voi accepta colaborarea cu aceasta agentie imobiliara, in masura in care nu accepta negocierea comisionului, chiar daca vrea sa adauge TVA. In fine. Va multumesc din nou pentru raspuns. Eu am avut impresia ca in astfel de cazuri ar fi stipulata o alta prevedere EUROPEANA.....
Buna ziua,

bineinteles ca trebuie sa negociati. sunt surprins de cate ori vad contracte semnate cu agentii pe comisionul maxim de 3%....
Nu inteleg cum de cei interesati nu fac un calcul simplu si sa vada ca pentru o munca de numai cateva ore, de proasta calitate facuta in majoritatea covarsitoare a cazurilor de agenti imobiliari improvizati, se cer sume exorbitante.

Costi Boncu

Alte discuții în legătură

Tva inclus in pret sau nu? anais_anais anais_anais Va rog sa ma ajutati. Doua societati - una de transport si una de asigurari au incheiat un contract de inchiriere de spatiu publicitar. Adica cea de ... (vezi toată discuția)
Tva inclus sau nu in pret anais_anais anais_anais Va rog sa ma ajutati. Doua societati - una de transport si una de asigurari au incheiat un contract de inchiriere de spatiu publicitar. Adica cea de ... (vezi toată discuția)
Cum evit tva kosminuss kosminuss eu firma neplatitoare tva - domeniu prese - editare ziare distribuitor presa , platitor de tva pret final consumator ziar - 1 ron distrbuitorul ia x % ... (vezi toată discuția)