avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie de crestere a copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie de crestere a copilului

buna ziua,
Am lucrat pana in data de 12 ian, dupa care am avut o intrerupere pana in data de 23 februarie, cand m-am angajat in alta parte, iar in 11 ianuarie am aflat ca sunt insarcinata. Ce ar trebui sa fac pentru a beneficia dupa nastere de indemnizatia de crestere a copilului, pentru ca mi se pare inacceptabil ca pentru o perioada atat de scurta sa imi pierd drepturile.
Va rog sa imi raspundeti
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:06, 2 Aprilie 2009
Conditiile pentru a obtine indemnizatia de crestere a copilului sunt urmatoarele:

- cetatenia romana, cetatean strain sau apatrid;
- domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romanieii;
- sa locuiti impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora;
- sa fi realizat, timp de 12 luni, anterioare nasterii copilului, venituri supuse impozitului pe venit, conform Codului fiscal. Veniturile impozabile la care face referire legea sunt cele provenite din salarii, activitati independente si cele din activitati agricole.

In mod normal daca indepliniti aceste conditii nu ar trebui sa existe o problema. Dvs ati aflat ca sunteti insarcinata la data de 11 ianuarie, asta insemnand ca veti naste aproximativ la data de 11 octombrie. De asemenea am retinut ca ati mai lucrat si inainte de data de 23 februarie. Calculand de la 23 feb la 11 oct. ajungem la concluzia ca ati lucrat aprox. 8 luni anul acesta (plus cele 11 zile din ianuarie). Trebuie ca dv sa fi lucrat cel putin inca 4 luni anterior anului 2009 in conditii legale. Nu importa daca cele 12 luni cerute de lege sunt consecutive sau nu.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2009
Andrei Dina, Avocat
Nu reusesc sa vad o problema sau o pierdere..... din cate inteleg si in ianuarie si in februarie mama a obtinut venituri din salarii supuse imp pe venit (12 zile in ianuarie si 5 in februarie) deci la data nasterii conditiile de acordare sunt indeplinite:

- sa fie cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
- sa aiba domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, potrivit legii;
- sa locuiasca impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora;
- a realizat, timp de 12 luni, anterioare nasterii copilului, venituri supuse impozitului pe venit, conform Codului fiscal. Veniturile impozabile la care face referire legea sunt cele provenite din salarii, activitati independente si cele din activitati agricole.


sunt luate in calcul ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului (vezi normele de aplicare si formularele aferente)..... in interpretarea Dvs daca mama a lucrat 12 luni in urma cu 20 de ani are in 2009 dreptul la 85% din venitul respectiv? :)

Am omis sa notez si anul la care ma refer -2009- in acest an s-au intamplat toate evenimentele. Va multumesc pentru raspunsuri.
ART. 4

(1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.

(2) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.

(3) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.

(4) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7).

(5) Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (4)
.

Conform normelor metodologice se iau in calcul si fractiunile de luna ( de minim 15 zile lucratoare ) si prin exceptie o sigura data fractiunea poate sa fie sub 15 zile lucratoare.
Pentru a beneficia de indemnizatie cele 12 luni anterioare nasterii copilului trebuie sa fie consecutive.

Alte discuții în legătură

Despre prenatal deea-lavi deea-lavi buna ziua as vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului in iunie 2009 am dat licenta si am luat doar proba orala cea scrisa o ... (vezi toată discuția)
Post natal bobeicaalin bobeicaalin Daca o persoana nu indeplineste decat 11 luni la un loc de munca si mai are in trecut la un alt loc de munca alte 3 luni cu jumate de norma....poate primi ... (vezi toată discuția)
Concediu de paternitate costysv costysv Pot beneficia de concediul de paternitate daca tatal si mama copilului nu sunt casatoriti? Mama poate beneficia de indemnizatia pt.cresterea copilului daca ... (vezi toată discuția)