avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternitate

Buna ziua. As dori sa stiu cum se calculeaza salarul pe perioada concediului de maternitate pre si postnatal, 85% din salarul prevazut in contractul de angajare sau 85% din media ultimelor 6 sau 12 luni? Mentionez ca sunt medic rezident iar in ultimele 12 luni salarul a variat in functie de sporurile acordate pe diferitele sectii unde am efectuat stagii de pregatire.
De asemenea as vrea sa stiu cum se va calcula indemnizatia de crestere a copilului (voi naste in luna martie 2014) avand in vedere ca din octombrie 2013 sunt si doctoranda cu bursa. Conteaza bursa primita 5 luni la calculul indemnizatiei?
Daca optez pentru CCC pe o perioada de 1 an si ma intorc dupa 6 luni la servici primesc stimulentul?
Daca intraadevar se vor acorda de anul viitor bursele promise pentru medicii rezidenti, acestea se vor lua in calcul pentru calcularea indemnizatiei de crestere a copilului?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 19:30, 6 Ianuarie 2014
1. Se iau in calcul veniturile brute, din statele de plata, pentru care angajatorul a platit cota de contributii 0,85% pentru concedii si indemnizatii, pe cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu de maternitate.

2. - Daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copiluil 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Puteti sa beneficiati si direct de stimulentul de insertie, fara sa mai intrati in CCC.

3. Bursele acordate de guvern pentru rezidenti nu sunt de natura salariala, sunt neimpozabile (asa am inteles) si ca urmare nu pot fi luate in calculul indemnizatiei pentru CCC.

4. - Venitul pe care îl obţineti din bursă doctorala este asimilat veniturilor din salarii conform definiţiei din art. 55 din Legea nr. 571/2003 şi este luat în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
- Pe perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru CCC trebuie sa suspendati bursa doctorala.

Intrucat am inteles ca exista anumite diferente intre concediul maternal(pre si post natal) si concediul de crestere a copilului, vroiam sa stiu daca inclusiv din momentul intrarii in concediul prenatal trebuie sa intrerup studiile doctorale (si implicit suspendarea bursei doctorale) sau se pot intrerupe doar incepand cu data nasterii ?
Bursa doctorala o suspendati numai pe perioada cat beneficiati de indemnizatia pentru CCC.
Daca am inteles eu bine, conform O.U nr. 111/2010 cu modificarile aduse ulterior, pentru calculul concediului de maternitate se iau in calcul 85% din media veniturilor brute realizate in ultimele 6 luni, iar pentru CCC veniturile nete din ultimele 12 luni?

Daca optez pentru CCC de 1 an de zile si revin la servici inainte de imlinirea varstei de 1 an a copilului, voi primii stimulentul de insertie indiferent daca tatal si-a luat/nu concediul acela paternal de 1 luna de zile? Va multumesc !
1. Indemnizatia pentru concediul de maternitate se calculeaza cu media veniturilor realizate in cele 6 luni anterioare intrarii in concediul medical.
Adica: totalul veniturilor din cele 6 luni se imparte la totalul zilelor lucrate in cele 6 luni, media obtinuta (cu 2 zecimale) se inmulteste cu 85% si cu numarul de zile lucratoare incluse in perioada de medical inscrisa pe certificat.
Din indemnizatia de maternitate se retine doar CAS 82 lei (pentru o luna intreaga).

OUG nr. 111/2010:

ART. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR. ......

ART. 3
..........
(3) Pentru persoanele care realizează venituri din salarii, solde/salarii din funcţie, venitul brut reprezintă salariul de bază, indemnizaţii, sporuri, prime, orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor acordate de angajator potrivit legii.
(4) În cazul în care o persoană realizează concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, se vor lua în calcul toate veniturile lunare încasate de aceasta.
(5) În situaţia prevăzută la art. 2 alin. (6), dacă persoana realizează concomitent venituri supuse impozitului atât în ţară, cât şi în statele care aplică Regulamentul, se iau în calcul doar veniturile realizate în ţară.
(6) Pentru luna naşterii copilului se iau în calcul veniturile cuvenite pentru acea lună, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana dacă ar fi lucrat în toată luna, sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizaţia de maternitate.



2. Veti primi stimulentul de insertie daca veti relua activitatea inainte de a implini copilul 1 an, indiferent daca tatal efectueaza CCC 1 luna.
Tatal nu este obligat sa efectueze 1 luna de CCC, daca are dreptul la acesta (trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii ca dvs. pentru a beneficia de CCC), dar dvs. pierdeti 1 luna din CCC, adica ar trebui sa reveniti la lucru cand copilul implineste 11 luni.
Daca tatal nu are dreptul la CCC, atunci dvs. nu mai pierdeti 1 luna din CCC.

OUG nr. 111/2010:

ART. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR.
(2) Stimulentul de inserţie prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. b), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.
(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă.


1 ISR = 500 lei in prezent

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Maternitate pfa timis2014 timis2014 Buna dimineata. O persoana care activeaza ca PFA, insarcinata, care NU DORESTE SA INTRE IN CONCEDIU DE MATERNITATE (profesia ii permite sa lucreze 2-3 ore/zi ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie crestere copil oana_gh oana_gh Buna ziua! as dori sa stiu si eu care ar fi valoare indemnizatiei de crestere a copilului pentru un salariu net de 1350 (media pe ultimele 12 luni lucrate) si ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ramolex ramolex buna ziua. o persoana este mama unei fetite care pe data de 12 iunie implineste 1 an. pana in acest moment tatal fetitei nu a beneficiat de concediu de ... (vezi toată discuția)