avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 142 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ce drepturi am?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ce drepturi am?

Buna ..am si eu o intrebare....In data de 2 septembrie 2013 m-am angajat..Mi-au facut contract pe o luna.Apoi mi-au facut pe 6 luni pana in 1 aprilie 2014.Azi am aflat ca sunt insarcinata...probabil ca am 2 sapatamani de sarcina.Intrebarea mea ar fii ce se va intampla...ma refer ca sunt noua angajata....multumesc astept raspuns
Cel mai recent răspuns: flore_inger , utilizator 21:32, 17 Noiembrie 2013
1. Un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat (sau a ultimei pelungiri) indiferent de situatia in care va aflati la data expirarii CIM.

2. Veti putea beneficia de concedii medicale si de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

3. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna ansterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

4. - Probabil ca data nasterii este undeva prin luna iulie 2014.
- Cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt august 2013 - iulie 2014.
- At fi vorba de luna august pentru care trebuie sa spuneti ce statut aveati in aceasta luna pentru a va spune daca puteti sau nu beneficia de CCC.

5. Daca veti naste in august 2014 nu mai este nici o problema, veti putea beneficia, fara emotii, de CCC.

6. Cand ne veti mai da amanunte va vom da un raspuns mai sigur.


da in luna august 2013 eram in somaj(somajul il aveam pana in martie 2014)...daca am sa declar ca sunt insarcinata va fii o problema avand in vedere ca sunt doar in a doua luna de angajare...ca am inteles din auzite ca daca te angajezi dupa 3 luni poti ramane insarcinata..scuze poate nu m-am exprimat cum trebuie...multumesc
si inca ceva ce nu inteleg...daca contractul meu este de 6 luni adica pana in 1 aprilie 2014 si angajatorul nu imi mai prelungeste contractul cum beneficiez de indemnizatie...sa inteleg ca cele 3 lluni mi le prelungesc cu medicale?multumesc a-si vrea sa imi simplificati..multumesc:D
1. Daca in luna august erati in somaj problema este ca si rezolvata.

2. - Nu va mai luati dupa zvonuri.
- Faceti imediat o scrisoare catre angajator prin care il anuntati ca sunteti gravida si anexati o adeverinta de la medicul de familie care sa ateste starea de graviditate.
- Astfel angajatorul nu va poate inceta raporturile de munca decat la data cand expira CIM.

3. - Daca in timp ce erati in somaj indemnizat ati incheiat CIM pe perioada determinata de cel mult 12 luni (la dvs. este vorba de 7 luni, cu tot cu prelungire) atunci s-a suspendat plata indemnizatiei de somaj care se va relua dupa ce inceteaza CIM.
- Mergeti la Agentia de Somaj cu decizia de incetare a CIM si se va relua somajul de unde a ramas pana se vor termina cele 6 sau 9 luni cat trebuia sa beneficiati de indemnizatie de somaj.

4. Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).

5. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

6. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

7. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

8. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

9. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art.41 alin.(1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.

10. - Este posibil ca la data cand va inceta CIM sa fiti deja in concediu prenatal.
- Chiar asa fiind puteti relua somajul de unde a ramas cand ati incheiat CIM.

11. Dar mai putem discuta pana atunci, reveniti tot pe acest topic pentru a avea continuitate in discutii.
Multumesc mult sunteti foarte amabil...multa sanatate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim pe perioada determinata si ccc mihaela2014 mihaela2014 Buna ziua, Sunt angajata din 12.11.2012 si am contract pe perioada determ pana in martie 2014. am ramas insarcinata in luna iunie si ar trebui sa nasc la sf ... (vezi toată discuția)
Sarcina si cim pe perioada determinata flore_inger flore_inger Buna.Spuneti-mi va rog in cazul meu daca angajatorul este obligat sau ma rog cum este legea in cazul in care sunt insarcinata.Am contract determinat facut de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului dupa somaj brezeanualexandra87 brezeanualexandra87 buna ziua.la data de 6.03.2012 mi-a incetat CIM si am intrat in indemnizatie de somaj pentru 6 luni dupa o vechime de 4 ani.am si eu 2 intrebari.1:dupa ... (vezi toată discuția)